Δικαίωση κουρεμένου: «Ο δικαστής είδε όσα συνέβησαν πριν το έγκλημα του 2013»

Για την απόφαση «καταπέλτη» του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που δικαίωσε Ρώσο κουρεμένο καταθέτη μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Άδωνις Παπακωνσταντίνου.

Αρχικά απεύθυνε συγχαρητήρια στον δικηγόρο του Ρώσου αλλά και τον δικαστή, ο οποίος αποφάσισε να μην υιοθετήσει το αφήγημα της Κεντρικής Τράπεζας που υιοθέτησαν οι άλλοι δικαστές που εξέτασαν παρόμοιες υποθέσεις κουρεμένων καταθετών. Σημειώνει ότι το αφήγημα ήταν ότι εάν δεν κάναμε αυτό που κάναμε, δεν θα μπορούσαμε

να προστατεύσουμε ούτε τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα όμως με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ουδέποτε ζητήθηκε από το δικαστήριο να τεκμηριωθεί αυτό το αφήγημα.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν άρχισε το 2009, αλλά η αμέλεια του κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας πάει πολύ πιο πίσω. Σημείωσε δε ότι ο δικαστής που δικαίωσε τον Ρώσο, εμβάθυνε και κοίταξε τα πράγματα που συνέβησαν πριν φτάσουμε στο αποτρόπαιο έγκλημα του 2013. Οι υπόλοιποι δικαστές άρχιζαν τη διερεύνηση από τον Γενάρη του 2013 και το αφήγημα της Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα, κάνει μνεία στο παράδοξο, να επιδικάζονται τα έξοδα των κουρεμένων εναγόντων. «Αυτούς που κατακρεούργησαν, τους έβαλαν να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κι άλλες αγωγές, οι οποίες θα αξιοποιήσουν αυτή την απόφαση, απάντησε ότι «δεν ξέρω αριθμό, είναι εκαταντάδες». Προειδοποίησε όμως ότι όπως αποτελεί δεδικασμένο αυτή η απόφαση, αποτελούν δεδικασμένο και οι άλλες αποφάσεις που δεν δικαίωναν τους κουρεμένους.

Το ιστορικό

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει από τον Μάιο του 2011 με τον αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, η ζημιά των 2,3 δις από την έκρηξη στο Μαρί, η περιβόητη Σύνοδος Κορυφής τον Οκτώβριο του 2011 και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έφεραν μέσα σε μια νύχτα ζημιές 4,54 δις σε Λαϊκή Τράπεζα και Κύπρου, χωρίς ο τότε Πρόεδρος να ζητήσει αντισταθμίσματα/ προστασία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Ο Νοέμβριος του 2011 ήταν προφανώς ο μήνας που άρχισε η ιλιγγιώδης κατρακύλα της Λαϊκής με ELA που έφτανε τότε τα 3,3 δις και έως τον Μάρτιο του 2013, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τριπλασιάστηκε και έφτασε τα 9,1 δις. Δεν ξεχνιέται το «περιβόητο κρατούσαμε τη Λαϊκή στον αναπνευστήρα έως τις εκλογές».

Αυτή ήταν η πραγματική ιστορία. Η τότε κυβέρνηση φοβόταν το πολιτικό κόστος και δεν προσέφευγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, η δε Κεντρική Τράπεζα συμπορευόταν μαζί της. Αποτέλεσμα δανειστήκαμε από την Τρόικα δις και τα άλλα 7 δις κουρεύτηκαν, δεν προστατεύτηκαν οι καταθέτες.

Να πούμε όμως και μια άλλη αλήθεια που 10 χρόνια μετά όλοι συνεχίζουν να αποσιωπούν. Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν ενημερωθεί από τον Νοέμβριο του 2012 από τον τότε υπουργό Οικονομικών ότι θα γινόταν «κούρεμα» καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική απόφαση Δικαστηρίου δικαιώνει κουρεμένο καταθέτη της Λαϊκής

Keywords
Τυχαία Θέματα