Διευρύνεται το ωράριο των εξωτερικών ιατρείων

ΣΚΟΠΟΣ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
Διευρυμένο ωράριο, από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 6:00 το απόγευμα, στοχεύει να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, στα εξωτερικά ιατρεία, το οποίο αποσκοπεί αφενός στην κάλυψη του τεράστιου κενού που παρατηρείται στην εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται είτε σε αστικές περιοχές είτε στην ύπαιθρο, όπου παρατηρείται ανεπάρκεια στην προσφορά

υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του, «στόχος είναι να τερματιστεί η ταλαιπωρία των κατοίκων των ορεινών περιοχών, οι οποίοι υποχρεώνονται να ξεκινούν πολύ πρωί από τα χωριά τους για να κατεβούν στην πόλη και να εξυπηρετηθούν, να αποσυμφορήσουμε τα μεγάλα νοσοκομεία και κυρίως να καλύψουμε τις 60 και πλέον ορεινές κοινότητες του Τροόδους, οι οποίες αυτήν τη στιγμή στην ουσία είναι ακάλυπτες».

Επίσης, «με αυτόν τον τρόπο θα τερματιστεί και η ταλαιπωρία των πολιτών που βρίσκονται στα αστικά κέντρα, κυρίως των ηλικιωμένων μας για τους οποίους η ταλαιπωρία αλλά και το κόστος της μετάβασής τους στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο, ενώ ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν και τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών τις απογευματινές ώρες».

Συμφωνούν υπό προϋποθέσεις
Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για αναβάθμιση των κέντρων υγείας και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας είναι κάτι που συζητείται εδώ και μήνες ενώπιον των συνδικάτων των κυβερνητικών γιατρών, οι οποίοι συμφωνούν με την πρόθεση μεν, υπό προϋποθέσεις δε.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο», ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Κυβερνητικών Γιατρών ΠΑΣΥΚΙ επεσήμανε ότι «οι κυβερνητικοί γιατροί δεν διαφωνούν με τον θεσμό των απογευματινών ωραρίων, εφόσον η απόφαση υλοποιηθεί με τον σωστό τρόπο». Ειδικότερα, και κληθείς σχετικά ο κ. Κούμας ανέφερε ότι για να λειτουργήσει η όποια διευθέτηση, τα ιατρικά κέντρα θα πρέπει να είναι στελεχωμένα με επαρκή αριθμό γιατρών και νοσηλευτών.

Συνεχίζεται η συζήτηση για το ΓεΣΥ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζεται σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί:
1. Ο περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμος του 2016.
(Ίδρυση Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου υπεύθυνου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια).

2. Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.
(Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας).

Αυτή είναι η δεύτερη κατ’ άρθρο συζήτηση, αφού προηγήθηκαν δύο συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας, κατά τις οποίες παρουσία τόσο του Υπουργού όσο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, εκφράστηκαν ανησυχίες ως προς τα εργασιακά ζητήματα, τις εισφορές εργοδοτών και εργοδοτουμένων, τις συμπληρωμές, την κοστολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών που θα προσφέρονται και τις πρόνοιες που θα διέπουν την ποιότητα των υπηρεσιών αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διευρύνεται,dievrynetai