Διεθνής Τύπος: Οι ελπίδες για συρρίκνωση ρωσικής οικονομίας έχουν εξανεμιστεί

 «Ένας πόλεμος στην Ασία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις παρόμοιες με τις συνέπειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου όπου τέσσερις υπάρχουσες αυτοκρατορίες αποδεκατίστηκαν και ο παγκόσμιος χάρτης άλλαξε για τα έθνη και τα κράτη», προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο ασιατικός Τύπος. Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα ασιατικά δημοσιεύματα εστιάζουν στην κορύφωση της έντασης στην Ασία, την ώρα που δημοσιεύματα στο δυτικό Τύπο παραδέχονται ότι οι ελπίδες ότι η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, η οποία ανακάμπτει και παρουσιάζει 0,7% ανάπτυξη, θα παράσχει κάποιου είδους περιορισμό

(φρενάρισμα) στον πόλεμο έχει εξανεμιστεί.

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός Τύπος, κάνοντας αναφορά στην αεροπορική επίθεση που δέχθηκε το Κρεμλίνο, αποκλείει το ενδεχόμενο της διαπραγμάτευσης με τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ρώσοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ασιατικά δημοσιεύματα ασχολήθηκαν με τις διάφορες πτυχές του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κινεζικός Τύπος εκφράζει προβληματισμό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας.

Διαβάστε ακόμη: Πριγκόζιν: Οι δυνάμεις της Wagner θα συνεχίσουν να μάχονται για τη Μόσχα

Προβληματισμός για τις αντοχές της Ρωσίας

Σε είδηση με τίτλο «Η απότομη αύξηση του αριθμού των Ρώσων νεκρών στις μάχες τροφοδοτεί τους φόβους για μια χειρότερη σφαγή στο μέλλον» που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου στην αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» οι Dan Lamothe και Isabelle Khurshudyan ανέφεραν τα εξής: «Ο ρυθμός με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώνονται ή τραυματίζονται στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας πόσο άγριες έχουν γίνει οι μάχες και υποδηλώνοντας ότι η σφαγή θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη με την προγραμματισμένη εδώ και καιρό αντεπίθεση του Κιέβου για την ανακατάληψη κατεχόμενων εδαφών. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να επιδεινώσει τον ήδη συγκλονιστικό αριθμό των στρατιωτικών απωλειών που έχουν υποστεί και οι δύο πλευρές του πολέμου, ο οποίος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 360.000 νεκρούς και τραυματίες από την έναρξη του πολέμου. Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να παρέχουν στην Ουκρανία ένα συνεχώς διευρυνόμενο οπλοστάσιο όπλων που έχει ως σκοπό να προκαλέσει καταστροφικές απώλειες στον ρωσικό στρατό - ακόμη και όταν, κατ' ιδίαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει ότι η αντεπίθεση του Κιέβου θα αποφέρει πιθανώς μόνο "μέτρια εδαφικά κέρδη" και ενώ η  αιματοχυσία θα συνεχιστεί μέχρι το 2024, χωρίς καμία πλευρά να εξασφαλίζει τη νίκη».

«Η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να αντέξει έναν μακροχρόνιο πόλεμο, αλλά όχι έναν πιο εντατικό (πόλεμο)» είναι ο τίτλος της ανάλυσης που ήταν δημοσιευμένη στις 4 Μαΐου στο βρετανικό περιοδικό «The Economist». Στο δημοσίευμα ξεχώρισαν τα εξής: «Κατά τη διάρκεια (της προηγούμενης περιόδου), παρά την επανειλημμένη εντατικοποίηση των δυτικών κυρώσεων, η οικονομία της Ρωσίας ανέκτησε την ισορροπία της. Το ΔΝΤ αναμένει ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,7% φέτος - στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία-, ακόμη και όταν (την ίδια στιγμή) οι οικονομίες της Βρετανίας και της Γερμανίας συρρικνώνονται. Η ελπίδα ότι η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας θα παράσχει κάποιου είδους περιορισμό (φρενάρισμα) στον πόλεμο έχει εξανεμιστεί. Το ερώτημα (πλέον) δεν είναι τόσο αν η Ρωσία μπορεί να αντέξει έναν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο φθοράς (μπορεί), αλλά αν μπορεί να υποστηρίξει το είδος της εντατικοποίησης της σύγκρουσης που πιθανώς θα χρειαστεί η Ρωσία για να μετασχηματίσει τις προοπτικές της στο πεδίο της μάχης. Αυτό μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Η γραφειοκρατία της Ρωσίας έχει επιτύχει τρία κατορθώματα τους τελευταίους 14 μήνες. Βρήκε τρόπους να αντισταθεί στον καταιγισμό των κυρώσεων. Έχει προμηθεύσει αρκετούς άνδρες και υλικά για την προώθηση την εισβολή της Ρωσίας. Και όλα αυτά τα έκανε χωρίς απότομη μείωση του βιοτικού επιπέδου, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκή αναταραχή. Αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια κλιμάκωσης της σύγκρουσης θα αναιρούσε αναπόφευκτα αυτές τις επιτυχίες».

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Γαλλία χαιρετίζει τις τηλεφωνικές συνομιλίες Σι-Ζελένσκι για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας» που ήταν δημοσιευμένο στις 4 Μαΐου στην ιστοσελίδα της αγγλόφωνης υπηρεσίας του γαλλικού δικτύου «RFI» επισημάνθηκαν τα εξής: «Η Γαλλία δηλώνει ότι υποστηρίζει κάθε διάλογο που αποσκοπεί στον τερματισμό της σύγκρουσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή η δήλωση έρχεται στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Γαλλία ενθαρρύνει κάθε διάλογο που μπορεί να "συμβάλει στην επίλυση της σύγκρουσης" που είναι "σύμφωνη με τα θεμελιώδη συμφέροντα του Κιέβου" και το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP που επικαλείται Γάλλο προεδρικό αξιωματούχο. Η ίδια πηγή τόνισε ότι αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Κίνα στις αρχές του μήνα. Την Τετάρτη, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησαν τηλεφωνικά για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κλήση διήρκεσε σχεδόν μία ώρα και χαρακτηρίστηκε από τον Ζελένσκι ως "μακρά και ουσιαστική". Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Σι φέρεται να είπε στον Ζελένσκι ότι οι "συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις" είναι η μόνη διέξοδος από τον πόλεμο».

Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία» που ήταν δημοσιευμένο στις 4 Μαΐου στην αγγλόφωνη βελγική ενημερωτική ιστοσελίδα «The Brussels Times», ο Piotr Arak τονίζει τα εξής: «Το συνολικό ποσό της βοήθειας που έλαβε η Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Kiel Institute Ukraine Support Tracker, ανέρχεται σε 156,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 79,5 δισ. ευρώ ήταν οικονομική βοήθεια προς τον ουκρανικό κρατικό προϋπολογισμό. Περισσότερα από 65,3 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν στρατιωτική βοήθεια, κυρίως με τη μορφή όπλων, οχημάτων και πυρομαχικών. Τα όπλα που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έχουν εκτιμώμενη αξία 44 δισ. ευρώ, ή το 60% του συνόλου της αμερικανικής βοήθειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ουκρανία κυρίως με οικονομική βοήθεια. Η οικονομική βοήθεια ολόκληρης της Ένωσης, ανέρχεται σε 34,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 63% του συνόλου. Η στρατιωτική βοήθεια ανήλθε σε 13,7 δισ. ευρώ και η ανθρωπιστική βοήθεια σε 6,4 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η Ένωση έχει παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συνεχίσει να παρέχει τόσο ανθρωπιστική και οικονομική όσο και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς ενδέχεται να επέλθει πολεμική κόπωση στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο ασιατικός Τύπος

«Ο πόλεμος στην Ασία θα ήταν πολύ πιο επιζήμιος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει ο Ng Eng Hen» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της αγγλόφωνης εφημερίδας «The Straits Times» που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου. Στο δημοσίευμα αναφέρθηκαν τα εξής: «Ένας πόλεμος στην Ασία θα ήταν πολύ πιο καταστροφικός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αποτροπή μιας τέτοιας σύγκρουσης πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις χώρες την επόμενη δεκαετία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας, Ng Eng Hen. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις παρόμοιες με τις συνέπειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τέσσερις υπάρχουσες αυτοκρατορίες αποδεκατίστηκαν και ο παγκόσμιος χάρτης άλλαξε για τα έθνη και τα κράτη, πρόσθεσε. Το ότι τα (εμπλεκόμενα) μέρη εξετάζουν ακόμη και την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου, αναλύοντας τα αποτελέσματα των πολεμικών παιγνίων και προσαρμόζοντας τις στρατηγικές, δείχνει πως υπάρχει ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες στη διπλωματία και στην πρόληψη και τον μετριασμό των συγκρούσεων, είπε. Τόνισε επίσης την ανάγκη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνεργασίας. "Εάν μας συμβεί ποτέ αυτή η συμφορά, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι αιτία και ποιες θα είναι οι εκ των υστέρων δικαιολογίες, ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει ριζικά και όντως θα εξαθλιωθεί - ένας ταυτόχρονος πόλεμος στην Ευρώπη και την Ασία θα είναι καταστροφικός για όλους μας", πρόσθεσε ο Δρ Ng».

Το αυστραλέζικο δίκτυο «ABC» σε είδηση που ήταν δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του στις 3 Μαΐου με τον τίτλο «Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα μοιραστούν τον πυρηνικό τους σχεδιασμό εν μέσω της απειλής της Βόρειας Κορέας» ανέφερε τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι θα εντάξουν τη Σεούλ στον πυρηνικό τους σχεδιασμό εν μέσω ανησυχίας για το αυξανόμενο οπλοστάσιο πυραύλων και βομβών της Βόρειας Κορέας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο ηγέτης της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, συμφώνησαν να ενισχύσουν την άμυνα της Νότιας Κορέας ως απάντηση στην απειλή που προκαλείται από τη Βόρεια Κορέα. Η Σεούλ συμφώνησε επίσης να μην επιδιώξει τη δημιουργία δικής της πυρηνικής βόμβας. "Οι δύο χώρες μας συμφώνησαν σε άμεσες διμερείς προεδρικές διαβουλεύσεις σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα και υποσχέθηκαν να απαντήσουν γρήγορα, συντριπτικά και αποφασιστικά χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε ο κ. Γιουν. Τα ταχύτατα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, τα οποία περιλαμβάνουν βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φθάσουν σε πόλεις των ΗΠΑ, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει πραγματικά τα πυρηνικά της όπλα για να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί "εκτεταμένη αποτροπή"».

«Η Ιαπωνία πρέπει να πάψει να προχωρεί προς την κατεύθυνση της στρατιωτικής επέκτασης» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης που ήταν δημοσιευμένο στις 4 Μαΐου στην ιστοσελίδα της αγγλόφωνης κινεζικής εφημερίδας «People's Daily Online». Στο άρθρο ξεχώρισαν τα εξής: «Η Ιαπωνία προβαίνει συνεχώς σε λανθασμένες τοποθετήσεις αλλά και πράξεις. Το λεγόμενο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιαπωνία επενέβη κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Επίσης, οι Ιάπωνες πολιτικοί έκαναν λανθασμένα σχόλια για το ζήτημα της Ταϊβάν που αφορά τη μεταπολεμική διεθνή τάξη. Τέτοια σχόλια και πράξεις εκ μέρους της ιαπωνικής πλευράς είναι στρατηγικά κοντόφθαλμα, πολιτικά λανθασμένα και διπλωματικά ασύνετα. Οι διπλωματικές στρατηγικές της (Ιαπωνίας) γίνονται επικίνδυνες. Η Ιαπωνία σκοπεύει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες μεταξύ των δημοσιονομικών ετών 2023 και 2027 κατά 1,6 φορές σε σχέση με αυτές μεταξύ 2019 και 2023. Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες κατά το οικονομικό έτος 2027 θα επιδιωχθεί να αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η Ιαπωνία, που είχε εξαπολύσει επιθετικούς πολέμους στο παρελθόν, έχει απορρίψει πλήρως την πολιτική της η οποία ήταν αποκλειστικά προσανατολισμένη προς την άμυνα, και αποκλίνει πλήρως από τη φιλοσοφία της ειρήνης όπως εκφράζεται από το ιαπωνικό σύνταγμα».

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

«Η γραμμή του Ρουβικώνα: Η Ουκρανία επιτίθεται στο Κρεμλίνο» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης του David Narmania που δημοσιεύτηκε στις 3 Μάϊου από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria». Στο άρθρο ξεχώρισαν τα εξής: «Ο εχθρός χτυπάει την καρδιά της Ρωσίας - τη Μόσχα, το Κρεμλίνο. Δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο Κρεμλίνο το βράδυ της Τετάρτης. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι προτάσεις για αντίποινα κυμαίνονται από τα μαζικά χτυπήματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων σχεδόν μέχρι τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτές οι προτάσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση άσκοπες, στη χειρότερη επιβλαβείς. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι στρατιωτικά δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Η μόνη πιθανή διέξοδος σε αυτή την κατάσταση είναι η καταστροφή του σημερινού κυβερνώντος καθεστώτος στην Ουκρανία. Το επόμενο θέμα, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τη Ρωσία σε πολύ μικρότερο βαθμό, είναι το τι σύνορα θα έχει μετά από αυτό (η Ουκρανία) και το αν ένα τέτοιο κράτος θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Είναι σημαντικό η Ουκρανία να πάψει να αποτελεί απειλή. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρξει διπλωματική λύση σε αυτή την κρίση μέχρι να προσαχθεί ο Ζελένσκι στη δικαιοσύνη».

Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Μείνετε μαζί στην Ουκρανία, αλλιώς η Κίνα θα μας κρεμάσει ξεχωριστά» που δημοσιεύτηκε στις 3 Μάϊου στη αγγλόφωνη ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα «Kyiv Post», ο Kurt Volker γράφει τα εξής: «Δύο μεγάλες παρανοήσεις μολύνουν συνεχώς τις δυτικές αναλύσεις σχετικά με την οπτική της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία: 1) ότι η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία και 2) ότι η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει πόρους για την Ουκρανία όταν η πραγματική μακροπρόθεσμη απειλή είναι η Κίνα. Γιατί πέφτουμε σε αυτές τις παγίδες; Επειδή εξετάζουμε τις κινεζικές ενέργειες ή αδράνειες μέσα από την οπτική των δικών μας επιθυμιών και φόβων. Η Κίνα πιστεύει ότι είναι μια ανερχόμενη δύναμη (που) δεν χρειάζεται να δράσει βιαστικά (και) με φόβο. Πιστεύει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας. Ένα ακόμη στοιχείο της κινεζικής πολιτικής είναι η διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την απορρόφηση την Ταϊβάν. (Αυτή) Η Κίνα θέλει να δει τη δυτική παγκόσμια οικονομική και πολιτική ηγεσία να μειώνεται. Η ολομέτωπη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. (Επίσης) Η Κίνα είναι ελαφρώς ανήσυχη για το γεγονός ότι η Ρωσία καταστρέφει την Ουκρανία, η Κίνα θα προτιμούσε πολύ περισσότερο να απορροφήσει μια πλούσια Ταϊβάν. Η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει ότι η κινεζική πολεμική βοήθεια προς τη Ρωσία απέχει πολύ από το να είναι βέβαιη». 

Πήγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
τυπος, μαΐου, washington, isabelle, economist, ΔΝΤ, ρωσία, γαλλια, afp, ηπα, brussels, times, ukraine, support, tracker, abc, κορεα, ιαπωνια, online, αεπ, σημαίνει, συνταγμα, david, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, greek tracker, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, νεα κυβερνηση, νεκρος συνταγμα, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αεπ, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θεμα, κινα, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, ρυθμος, σημερινη, ωρα, afp, ukraine, αυξηση, αρθρο, αμυνα, ασια, βοηθεια, βορεια, βορεια κορεα, βραδυ, γεγονος, γινει, γινονται, δυναμη, δηλωση, δειχνει, δικτυο, δυτικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, ερχεται, ερχονται, ετων, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, εχθρος, ιδια, ιδιο, ειδος, ηνωμενες πολιτειες, ισορροπια, κυβερνηση, κοπωση, κρατικο, λύση, μαΐου, μηνες, μειωση, μορφη, μοσχα, οικος, οχηματων, παγκοσμιος χαρτης, πεδιο, πηγη, προγραμματα, σεναριο, σεουλ, σχολια, τρια, τιτλος, φορα, αδυνατο, brussels, david, ενωση, tracker, isabelle, εισβολη, κληση, καρδια, μοιαζει, washington, support, ρωσοι, σημαίνει, ουασινγκτον, υλικα
Τυχαία Θέματα