Διεθνής ανησυχία για την κλιμακούμενη ένταση στη Β. Κορέα

Έντονη διεθνή ανησυχία προκαλεί η πολεμική ρητορική των τελευταίων 24ώρων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγιανγκ θα έχει εκπονήσει έως τα μέσα του Αυγούστου σχέδιο για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της νήσου Γκουάμ και θα το παρουσιάσει στον ηγέτη της, Κιμ Γιόνγκ Ουν, ώστε ν’ αποφασίσει αν θα προχωρήσει περαιτέρω, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Οι ρουκέτες, που θα εκτοξευθούν από τον Λαϊκό Στρατό της Κορέας, θα διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τις περιφέρειες Σιμάνε, Χιροσίμα

και Κοΐτσι στην Ιαπωνία, μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο τον Διοικητή της Στρατηγικής Δύναμης, στρατηγό Κιμ Ρακ Γκιόμ.

Η νήσος Γκουάμ αποτελεί «προκεχωρημένη θέση» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σεούλ: Πρόκληση οι δηλώσεις Πιονγιάνγκ για πυραυλικό πλήγμα

Στο νησί σταθμεύουν περίπου 6.000 στρατιωτικοί σε δύο αμερικανικές βάσεις, την αεροπορική βάση Άντερσον και τη ναυτική βάση Γκουάμ.
Αν η Πιονγιάνγκ κλιμακώσει τις απειλές της για χρήση πυρηνικών, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ ξανά», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με διαδοχικές αναρτήσεις στο Twitter, ισχυρίστηκε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ έχει ισχυροποιηθεί κατά πολύ από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία. Ας ελπίσουμε, πρόσθεσε, ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισχύ, όμως θα είμαστε πάντα το ισχυρότερο έθνος του κόσμου!

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, προσπάθησε να υποβαθμίσει την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε μια γλώσσα, η οποία να είναι κατανοητή στη Βόρεια Κορέα. Δήλωσε, μάλιστα, πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει επικείμενη απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Οι Αμερικάνοι θα πρέπει, τόνισε, να κοιμούνται ήσυχοι τη νύχτα και να μην ανησυχούν για αυτή τη ρητορική των τελευταίων ημερών.

Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, προειδοποίησε, εξάλλου, τη Βόρεια Κορέα ότι πρέπει να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να «οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος της» και να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι ενέργειες του καθεστώτος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κατώτερες των δικών μας και θα ηττηθούν σε οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών ή σύρραξη που θα προκαλέσουν, τόνισε.

Τη στιγμή που το State Deprtment καταβάλλει προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είπε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν τις πλέον «ακριβείς, προετοιμασμένες και ισχυρές αμυντικές και επιθετικές ικανότητες στον πλανήτη».

Η κλιμακούμενη ρητορική αντιπαράθεση των δύο πλευρών προκαλεί και διεθνείς αντιδράσεις.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ κάλεσε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση». Το Βερολίνο κάλεσε, εξάλλου, την Κίνα και τη Ρωσία να αποτρέψουν την Πιονγκγιάνγκ από την επιδίωξη πολιτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο.

Η Γαλλία παρακολουθεί «με ανησυχία» την κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «υπευθυνότητα και αποκλικάμωση».

Η Ρωσία ευελπιστεί οι ΗΠΑ να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να απόσχουν από ενέργειες που θα εξωθούσαν τη Βόρεια Κορέα σε επικίνδυνες κινήσεις, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη.

Μια στρατιωτική λύση, τόνισε, δεν αποτελεί επιλογή σε καμιά περίπτωση.

Την ανησυχία του Γ.Γ. του ΟΗΕ Antόnio Gutterres για την «κλιμάκωση της συγκρουσιακής ρητορικής», εξέφρασε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Πρόκληση οι δηλώσεις της Πιονγιάνγκ για πυραυλικό πλήγμα κατά του Γκουάμ, διαμηνύει η Σεούλ.

Η Νότια Κορέα διαμηνύει ότι είναι προετοιμασμένη ν' απαντήσει άμεσα κατά οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας που θα προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας δηλώνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ασυνήθιστο στην πλευρά της συνοριακής γραμμής με τη Βόρεια Κορέα, που ν` υποδηλώνει προετοιμασία για κάποια επιθετική ενέργεια.

Σημαντικές απώλειες παρουσίασαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Αρνητικά πρόσημα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφάνισαν και οι αμερικανικοί δείκτες στη WallStreet.

Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν από την Ασία και συνεχίστηκαν σε Ευρώπη και Wall Street.

Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ τελούν υπό διαρκή ένταση, με τους επενδυτές να «τρομάζουν» στο ενδεχόμενο εμπόλεμης σύρραξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα