Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας-Τι αλλάζει στις διαδικασίες

Αποφασισμένη η παρουσιάζεται η κυβέρνηση δια του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Η Βουλή αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτή, ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις της, κατά πόσο τα όσα προτείνονται είναι αρκούντως ικανοποιητικά.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής βρέθηκαν σήμερα οι κ. Πετρίδης και Κληρίδης σε μια προσπάθεια να αναλύσουν και

να απαντήσουν στα ερωτήματα βουλευτών της Επιτροπής σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που κατατέθηκαν εκ νέου προς ψήφιση στη Βουλή και οι οποίες αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε τα σημεία στα οποία έχει επέλθει αλλαγή στα σχετικά νομοσχέδια που δεν είναι άλλα από τη ρύθμιση αξιολόγησης της επίδοσης των Δημοσίων Υπαλλήλων, τη ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου, τις αρμοδιότητες της ΕΔΥ, τις διαδικασίες προαγωγών και προσλήψεων και όχι μόνο.

Σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε αντιμισθίες προσωπικού. Ξεκαθάρισε δε ότι με τη σχετική ρήτρα η οποία προστέθηκε, ικανοποιήθηκε και το ζήτημα που είχε προκύψει με τους Δικαστές.

Αξιολόγηση Δημόσιας Υπηρεσίας

Σε σχέση με το σύστημα αξιολόγησης έχουν αντικατασταθεί οι πρόνοιες οι οποίες έκαναν λόγο σε ποσοστώσεις λόγω συνταγματικού κωλύματος και στη θέση τους εισήχθηκαν νέοι κανονισμοί χωρίς ποσόστωση. Ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε ότι όσες αναφορές έκαναν λόγο σε ποσοστώσεις έχουν διαγραφεί.

Η βαθμολογία θα είναι σε κλίμακα 1-10 με συγκριτική προσέγγιση και με βάση την απόδοση, τις δεξιότητες και τα όσα προσφέρει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος. Σημαντικό καινοτόμο στοιχείο είναι, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το ότι ο κάθε υπάλληλος θα κρίνεται σε σύγκριση και με τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Αυτό το κριτήριο, σύμφωνα πάντα με τον Υφυπουργό, διασφαλίζει ότι δεν θα είναι όλοι και πάλι άριστοι.

Δεν θα γίνεται σε καμιά περίπτωση ισοπέδωση στην αξιολόγηση και θα χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό αντικειμενικά κριτήρια.

Θα υπάρχουν 1200 αξιολογητές που δεν θα είναι άλλοι από τους διευθυντές.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.2018 σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη και θα έχει ισχύ από 1.1.19 σε επίπεδο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ερώτηση του κ. Μαυρίδη κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πιο γρήγορα για να αποφευχθεί η ανησυχία και τα προβλήματα, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι αυτό είναι ανέφικτο λόγο κυρίως έλλειψης χρόνου, καθως η προετοιμασία που χρειάζεται και οι διεργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν χρειάζονται χρόνο.

Γενικός Εισαγγελέας: Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην τοποθέτηση του τόνισε ότι η σημερινή επανακατάθεση της νομοθεσίας μεταρρύθμισης δημόσιας υπηρεσίας πέρασε από μεγάλη πορεία στην οποία παρατηρήθηκαν χειρισμοί οι οποίοι δεν ήταν οι καλύτεροι. Όπως σημείωσε εξηγήσεις υπάρχουν και θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί τις συνθήκες μέσα στις οποίες ετοιμάστηκαν οι νομοθεσίες αυτές.

Βασική έγνοια της νομικής υπηρεσίας ήταν το θέμα της ποσόστωσης. Οι Ρυθμίσεις έγιναν κοινή συναινέσει όπως τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας και οι ρυθμίσεις σε σχέση με την αξιολόγηση είναι πιο αυστηρές τώρα και πιο αποτελεσματικές.

Τα νομοσχέδια έχουν περάσει από τον αναγκαίο νομοτεχνικό έλεγχο και δεν παρουσιάζουν προβλήματα, ανέφερε κλείνοντας ο κ. Κληρίδης.

Εκ μέρους της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι η ΕΔΥ είναι έτοιμη να αναλάβει τις νέες αρμοδιότητες που θα της ανατεθούν.

Οι βουλευτές της Επιτροπής, εξέφρασαν σωρεία επιφυλάξεων και εισηγήσεων επί των συγκεκριμένων θεμάτων και επιφυλάχθηκαν μετά τη συζήτηση αυτή, να προχωρήσει το κάθε κόμμα σε μελέτη των όσων προτείνει η κυβέρνηση και να προτείνει συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε συνεδρία εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα