Διευκρινίσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στις 31 Αυγούστου 2017 για την εκτίμηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη και στα κράτη μέλη για τον μήνα Ιούλιο 2017 η Στατιστική Υπηρεσία διευκρινίζει τα πιο κάτω:

Η ανεργία στην Κύπρο για τον μήνα Ιούλιο 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, διαμορφώθηκε στο 10,8% σε σύγκριση με 13,0% τον Ιούλιο του 2016, δηλαδή, βελτίωση κατά 2,2 ποσοστιαίων μονάδων ή βελτίωση κατά 8000 άτομα.

Σε

σχέση με αναφορές σε δημοσιεύματα ότι στα εν λόγω αποτελέσματα δεν συμπεριλαμβάνεται η ηλικιακή ομάδα κάτω των 25 χρόνων, σημειώνεται ότι αυτές δεν ευσταθούν.

Τα αποτελέσματα αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες 15+, όπως ορίζεται στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς. Επομένως δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποκλεισμού οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας από τους υπολογισμούς της ανεργίας.

Τα στοιχεία των νέων κάτω των 25 στην περίπτωση της Κύπρου αλλά και για αριθμό άλλων χωρών δεν παρουσιάζονται ανά μήνα στις αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά ανά τρίμηνο, όπως διευκρινίζει σε υπόμνημα η ίδια η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στο σύνολο όμως των ανέργων φυσικά και συμπεριλαμβάνονται.

Τέλος τονίζεται ότι η Στατιστική Υπηρεσία ουδόλως έχει υποπέσει σε οποιανδήποτε παράλειψη ή αποστολή ελλιπών στοιχείων προς την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όπως παρουσιάστηκε λανθασμένα σε δημοσιεύματα.

Σημειώνεται ότι η όποια παρερμηνεία ανέκυψε οφείλεται σε λανθασμένη ανάλυση από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) κατά την παρουσίαση του θέματος, για την οποία το ΚΥΠΕ επανήλθε την επόμενη ημέρα με σχετική διόρθωση.

Δυστυχώς, και κατά τη δεύτερη του αναφορά, το ΚΥΠΕ υπέπεσε σε δεύτερο λάθος αναφέροντας ότι η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου «δεν απέστειλε επαρκή στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία όσον αφορά στην ανεργία των νέων». Ως εκ τούτου, οι αναφορές που αφορούν στο έργο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Η Στατιστική Υπηρεσία είναι στη διάθεση όλων για οποιανδήποτε διευκρίνιση που αφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Κύπρου προς αποφυγή παρερμηνειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα