Διαπραγματευτές-ΠτΔ καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες

Συνάντηση με τη διαπραγματευτική ομάδα θα έχει σε λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Πρωτοφανής είναι, στο μεταξύ, η διπλωματική κινητοποίηση, με επίκεντρο το Κυπριακό, ενόψει της επικείμενης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Πολυεπίπεδες δράσεις αναπτύσσουν όλοι οι

εμπλεκόμενοι για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία του εδάφους της καθοριστικής, για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού, Συνόδου.

Πυρετώδεις διεργασίες διενεργούνται σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες.

Στη Νέα Υόρκη ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, θα συναντηθεί σήμερα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό, ΄Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Χθες ο ΓΓ συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Μέρος της προετοιμασίας των συναντήσεων για την Κύπρο στη Γενεύη χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη τις συναντήσεις του ΓΓ με τους ΥΠΕΞ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι οι δύο συναντήσεις «είναι μέρος της διαδικασίας (lead-up) και της υποστήριξης στις συνομιλίες για την Κύπρο, που θα λάβουν χώρα στη Γενεύη».

Στο ερώτημα αν ο ΓΓ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο ο κ. Ντουζαρίκ απάντησε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον ΟΗΕ για τα ταξίδια του κ. Guterres αυτό το μήνα.

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα έχουν σήμερα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Διπλωματική πηγή ενέταξε τη συνάντηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης της Γενεύης, όπου θα συμμετάσχουν

οι εγγυήτριες δυνάμεις, για να υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τη χαρακτήρισε συνέχεια των συναντήσεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των ΥΠΕΞ, για θέματα ασφάλειας.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαίωσαν πως δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη για τη Διάσκεψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Τουρκία δεν επιτρέπουν τη διμερή συνάντηση των δύο ανδρών.

Αντ' αυτού, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, η οποία θα είναι και η μοναδική υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική διάσκεψη, πριν τη Γενεύη και σ’ αυτή θα τεθούν επί τάπητος όλα τα σημαντικά εκκρεμή ζητήματα του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του εκλελεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο θα συζητήσουν, εκτός από το Κυπριακό, όλα τα ζητήματα της ατζέντας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είχε χθες συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν την τακτική, που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά στη διεθνή Διάσκεψη.

Μετά τη συνάντηση, η οποία ενίσχυσε, αν όχι επιβεβαίωσε, τις εκτιμήσεις ότι η Άγκυρα θα εκπροσωπηθεί στη Γενεύη διά του Προέδρου της, δεν έγιναν δηλώσεις.

Κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης, θα έχει το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις των υπολοίπων εγγυητριών δυνάμεων ως προς τον βαθμό εκπροσώπησής τους στη Γενεύη, για να λάβει τη δική της τελική απόφαση για το ποιος θα την εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη.

Εκτιμάται ότι οι επαφές, που είχε χθες και προχθές ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, σερ Άλαν Ντάνκαν, στην Άγκυρα και την Αθήνα, αντίστοιχα, θ’ αποτελέσουν τη βάση για την αξιολόγηση της κατάστασης και των προθέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις και στο Λονδίνο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη στο «κατάλληλο» επίπεδο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη της Γενεύης θα σημάνει, κατά πάσα πιθανότητα, και τη συμμετοχή της Τερέζα Μέι, εκτίμησε βρετανική κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνοντας τη γενική αίσθηση μεταξύ διπλωματών σε Λονδίνο, Αθήνα και Λευκωσία.

Αν φτάσουμε στο επίπεδο εκπροσώπησης των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων από τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, τότε πιθανότατα και η βρετανική κυβέρνηση θα συμμετείχε με την πρωθυπουργό της δήλωσε στο ΚΥΠΕ η συγκεκριμένη πηγή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά της εκπροσώπου της, Νατάσα Μπερτό, εξέφρασε ετοιμότητα να υποστηρίξει τις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό.

Η κα Μπερτό διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σ’ αυτό το στάδιο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα συμμετέχει και υπό ποια ιδιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η Κομισιόν αναμένει την επίσημη πρόσκληση του ΟΗΕ για τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη,

η οποία, όπως διαμηνύεται, θα εκδηλωθεί στο πιο υψηλό επίπεδο, με την παρουσία του Προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Υπάτης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι η παρουσία της Επιτροπής στη Γενεύη θα πρέπει να διαλάβει τον χαρακτήρα άμεσης και ενεργού εμπλοκής στις συνομιλίες, εκτιμώντας πως μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο δικαιολογείται η «συμμετοχή» της στη Διάσκεψη.

Επιστολή στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απέστειλε

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στο ρόλο, που θα πρέπει να διαδραματίσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σίγμα.

Οι κύριοι Γιούνκερ και Τουσκ ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα και ενημέρωσαν ότι θα εκπροσωπήσουν σε ανώτατο επίπεδο την ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εκπροσώπηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα είναι σε ανώτατο επίπεδο, αλλά θα περιοριστεί σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών ή ακόμα και μονίμων αντιπροσώπων στη Γενεύη, ανάλογα με το ποιοι τελικά θα αποφασίσουν να παραστούν στη Διάσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα