Διαμαρτυρία στο Μηλικούρι - Κλείνουν δρόμους οι κάτοικοι

Κάτοικοι του χωριού Μηλικουρίου συμπαραστατούμενοι από τους Κοινοτάρχες Τσακίστρας και Κάμπου, προέβησαν στο επ΄αόριστον κλείσιμο του δρόμου Μηλικουρίου προς την Κοιλάδα του Πλατύ, κοντά στην οποία βρίσκεται και το Γεφύρι του Τζιελεφού.

Οι κάτοικοι προχωρούν στην κίνηση αυτή διαμαρτυρόμενοι για την απάθεια που επιδεικνύουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές, όπως αναφέρουν, στο αίτημα για ασφαλτόστρωση του εν λόγω δρόμου ο οποίος έχει έκταση γύρω στα 9 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της περιοχής"εδώ

και εφτά χρόνια έχουν κάνει αιτήσεις για την ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Μηλικούρι μέχρι τη συμβολή των ποταμών Διαρίζου-Διπλοποτάμων. Έπειτα από εφτά χρόνια συνεχούς προσπάθειας και μετά από δεκάδες επιστολές προς το Τμήμα Δασών και το Υπουργείο Γεωργίας, έχουν εξαντλήσει κάθε προσπάθεια".

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής "έχει καταντήσει προνόμιο των σαφάρι και όσων έχουν διπλοκάμπινο, το να μπορεί κανείς να απολαύσει αυτή την όμορφη κοιλάδα και αυτό είναι τραγικό".

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το δίκαιο του αιτήματός τους έχει αναγνωριστεί σε προσωπικό επίπεδο τόσο από τον Υπουργό Γεωργίας, όσο και από τα αρμόδια τμήματα του κράτους, ωστόσο μέχρι στιγμής καμιά απόφαση δεν έχει παρθεί για να προχωρήσει το κράτος στην ασφαλτόστρωση του κομματιού αυτού, κάτι που οι ίδιοι αποδίδουν σε "δικαιολογίες του διευθυντή του Τμήματος Δασών".

"Κάτι παρόμοιο", αναφέρουν, "είχε συμβεί και στην περιοχή της Κοιλάδας των Κέδρων, ωστόσο μετά από παρέμβαση Γερμανών εμπειρογνωμόνων για αποφυγή της περιβαλλοντικής καταστροφής, υπεδείχθη η αναγκαιότητα για ασφαλτόστρωση του δρόμου".

Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός επ' αόριστον ενώ το πρώτο βήμα από πλευράς των κατοίκων και των τοπικών αρχών της περιοχής, θα είναι να επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να καταδείξουν την απάθεια των αρμοδίων σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, όπως αναφέρουν, οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα εκλογικά βιβλιάρια τους.

Απάντηση Τμήματος Δασών

Σε απάντηση του ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι ο εν λόγω δρόμος διέρχεται δια μέσου περιοχής εξαιρετικού κάλλους που είναι ενταγμένη στο Σχέδιο Φύση 2000, και για το λόγο αυτό το Τμήμα Δασών δεν συναινούσε μέχρι πρόσφατα με την ασφαλτόστρωση του. Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε το φαινόμενο ο εν λόγω δρόμος να χρησιμοποιείται συχνά για σκοπούς σαφάρι από τετράτροχα μοτοποδήλατα που προκαλούν αρκετή σκόνη που επηρεάζει αρνητικά τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και για το λόγο αυτό το Τμήμα Δασών επανεξετάζει το αίτημα για ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου.

Τέλος σε μια από τις πιο πρόσφατες επιστολές τον Φεβρουάριο του 2017 από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μηλικουρίου, ανέφεραν ότι «όπως σας έχουμε ενημερώσει και με προηγούμενη επιστολή μας το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου βρίσκεται μέσα στο κρατικό δάσος στην Κοιλάδα Διαρίζου, περιοχή η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Φύση 2000 και ταυτόχρονα αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Γι’ αυτό για τις εργασίες βελτίωσης του, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου του 2003, απαιτείται η εξασφάλιση έγκρισης από την Περιβαλλοντική Αρχή. Οι αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Δασών ετοιμάζουν την Προκαταρτική Έκθεση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και τη Δέουσα ετοιμάζουν την Προκαταρτική Έκθεση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και τη Δέουσα Εκτίμηση των Επιπτώσεων στην περιοχή οι οποίες υπολογίζεται ότι μέχρι τα Μαρτίου θα υποβληθούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος για το σκοπό αυτό». Όμως από τον Μάρτη 2017 ακόμα δεν έχει γίνει ούτε έκθεση, ούτε εκτίμηση από τους αρμόδιους.

Keywords
Τυχαία Θέματα