«Διακήρυξη» με μηνύματα

Συνασπισμός Αναστασιάδη, Τσίπρα, Σίσι με πολυσήμαντες αναφορές σε Κυπριακό και ενέργεια
Νέους ορίζοντες στα ζητήματα ενέργειας ανοίγει η σημερινή Τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου. Σαφή στήριξη ενόψει διαπραγματεύσεων θα λάβει η Λευκωσία από Αθήνα

και Άγκυρα

Παρέμβαση, σε θέματα τριμερούς ενδιαφέροντος (Κυπριακό, Ενέργεια, Οικονομία) αλλά και σε θέματα που απασχολούν έντονα τη διεθνή πολιτική σκηνή (περιφεριακή ασφάλεια και τρομοκρατία) αναμένεται να κάνουν με τη «Διακήρυξη της Λευκωσίας», όπως θα την ονομάσουν, οι ηγέτες Κύπρου - Ελλάδας και Αιγύπτου, που συναντώνται σήμερα στη μόνη ημικατεχόμενη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Συνάντηση που πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο και για τις τρεις χώρες, για ξεχωριστούς σε κάθε περίπτωση λόγους.

Εξέχουσας σημασίας
Η Λευκωσία ανάγει τη δεύτερη αυτή τριμερή συνάντηση σε μείζον θέμα χάραξης πολιτικής, αφού λαμβάνει χώραν σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο, χρονικά, σημείο, αλλά και γιατί, βάσει ατζέντας, αναμένεται να εμβαθύνει τις σχέσεις των τριών χωρών, μετά τα θεμέλια που τέθηκαν στην τριμερή συνάντηση κορυφής της Αιγύπτου.

Η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα και σε επίπεδο οικονομίας, καθώς και στα θέματα χειρισμών σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, Ε.Ε. και Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης) δεν αποτελούν, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», «λόγια κενά περιεχομένου», αλλά αντίθετα χαρακτηρίζονται (οι αποφάσεις που θα ληφθούν) πυλώνες στήριξης σε κορυφαία ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Λευκωσίας.

Αποκορύφωμα της τριμερούς συνάντησης θα είναι η έκδοση της διακήρυξης της Λευκωσίας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει αναφορές στο Κυπριακό, στις περιφερειακές εξελίξεις και θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους αρμόδιους Υπουργούς για να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα.
Θα εξετασθούν, επίσης, τα αποτελέσματα της προηγούμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον περασμένο Νοέμβριο.

Κλειδί η Ελλάδα
Η σημερινή τριμερής συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από την ελληνική κοινωνία, καθώς, όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες της εφημερίδας μας, θα γίνουν βήματα και στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς και μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.
Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό κάλυψε και η πρώτη διακήρυξη του Καΐρου, όπου αναφερόταν συγκεκριμένα:

«Αναγνωρίζουμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία. Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της προσχώρησης των χωρών της περιοχής στις εδραιωμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει».

Το πρόγραμμα
Πρώτος αναμένεται να φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθως στο Προεδρικό θα φτάσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και η τριμερής συνάντηση. Μετά το πέρας της τριμερούς, οι ηγέτες των τριών κρατών θα προβούν σε δημόσιες δηλώσεις και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας.

Στο παιχνίδι Ισραήλ και Ιορδανία
Στο παιχνίδι των ενεργειακών συνεργασιών παραμένουν, την ίδια ώρα, τόσο το Ισραήλ όσο και η Ιορδανία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα αμέσως μετά τον σχηματισμό Κυβέρνησης στο Ισραήλ, για συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και ακολούθως, όπως σημείωσε, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτές οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές και για τη συμμετοχή άλλων κρατών, κάτι που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των όσων ήδη συμμετέχουν και είπε πως αν υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή τρίτων κρατών, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ό,τι δε αφορά την Ιορδανία, είναι ένας δυνητικός σύμμαχος και εταίρος. Εξ ου και η επίσκεψη χθες στην Κύπρο τού Προέδρου της Γερουσίας της χώρας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Ιορδανία έχει έντονο ενδιαφέρον για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα τής Κυπριακής Δημοκρατίας, και η Κύπρος, από την άλλη, είναι πρόθυμη να τροφοδοτήσει την Ιορδανία με το φυσικό αέριο που έχει ανάγκη μόλις είναι έτοιμες οι σχετικές υποδομές.

Πολυπληθής αιγυπτιακή αντιπροσωπία
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη σημερινή τριμερή ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Επενδύσεων και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της χώρας του. Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει μαζί του στις διευρυμένες συνομιλίες, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας. Σημειώνεται ότι στο Προεδρικό θα πραγματοποιηθούν επίσημες τελετές υποδοχής τόσο για την αντιπροσωπία της Ελλάδας, όσο και της Αιγύπτου.

Βόλτα και δείπνο ΠτΔ με Πρωθυπουργό Ελλάδας στην οδό Λήδρας
Στην οδό Λήδρας μετέβη χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «Στην όμορφη οδό Λήδρας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος». Οι δύο ηγέτες μετέβησαν στην περιοχή της οδού Λήδρας για δείπνο μετά την άφιξη του κ. Τσίπρα από την Αθήνα, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για να συμμετάσχει σήμερα Τετάρτη στην τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Κατά την άφιξή τους στην οδό Λήδρας, Αναστασιάδης και Τσίπρας συνομίλησαν με θαμώνες σε εστιατόρια και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα