Διαφωνιών συνέχεια για το νερό κατεχομένων από Τουρκία

Διαφωνιών συνέχεια... για το ποιός θα διαχειριστεί το νερό που φτάνει με θαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Η Τουρκία θέλει η διαχείριση του νερού να γίνει από τον ιδιωτικό τομέα αντίθετα με τους λεγόμενους δήμους στα κατεχόμενα που επιθυμούν οι ίδιοι να διαχειριστούν το νερό αυτό".

Γνωρίζετε ότι στην Τουρκία μερικά πράγματα αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους ο ιδιωτικός τομέας", είπε ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υποθέσεων Νερού αν και πρόσθεσε: "Εντάξει να το αναλάβουν τη διαχείριση οι δήμοι, αλλά ας ιδρύσουμε μια ομάδα

που να την ελέγχει η κυβέρνηση. Επομένως η ευχή μας είναι αυτό το πρόγραμμα να προχωρήσει με υγιή τρόπο".

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς Τουρκίας για το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι είναι το πρόγραμμα του αιώνα, ένα μεγάλο πρόγραμμα. "Ειδικά γι αυτό εμείς ξοδέψαμε ένα δισ. 600 εκατομμύρια τουρκικές λίρες".

Όπως είπε, υπάρχουν έξοδα για τη λειτουργία του, αντλίες, μονάδες επεξεργασίας, ηλεκτρικό. "Η δική μας πρόταση ήταν αυτή. Γνωρίζετε στην Τουρκία μερικά πράγματα τα αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας", είπε.

Ανέφερε πως αν χρειαστούν περαιτέρω επενδύσεις αυτές να τις κάνει ο ιδιωτικός τομέας.

"Εμείς κάναμε τις επενδύσεις. Γι αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα. Το νερό ρέει στην Κύπρο και στο φράγμα έχουμε εγκαταστήσει μονάδα επεξεργασίας. Έχει αρχίσει ο έλεγχός του. Και μάλιστα εγώ είπα στον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό μας ότι είναι καλό αν ανοίξει αυτό μέχρι τις 20 του μήνα. Η πρόθεσή μας είναι να κάνουμε μια τελετή στην πλευρά της Τουρκίας και μετά να περάσουμε απέναντι και να κάνουμε και μια τελετή στο φράγμα. Αλλά αυτά θα λυθούν με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις. Σε τελική ανάλυση αυτή δεν είναι μια απλή διαχείριση, είναι μια επαγγελματική διαχείριση", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ότι αυτό το νερό θα δώσει ζωή στην Κύπρο και πως είναι ένα πρόγραμμα που έγινε με την πιο προηγμένη τεχνολογία. "Η επιθυμία μας είναι να γίνει η καλύτερη διαχείριση. Αν υπάρχουν ελλείψεις πρέπει να καλυφθούν. Αυτές οι ελλείψεις να καλυφθούν με σύγχρονο τρόπο από τον ιδιωτικό τομέα και να γίνει η διαχείρισή τους από εξειδικευμένο προσωπικό", ανέφερε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα