Ξεχνούν τους ασθενείς και πληρώνουν οι φορολογούμενοι

Εκατοντάδες ασθενείς παραμένουν ξεχασμένοι σε ιδιωτικές κλινικές μετά από παραπομπή τους από δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα το κράτος και οι πολίτες να πληρώνουν τα σπασμένα.

Οι συστάσεις και οι παρατηρήσεις της Ειδικής Επιτροπής, αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς που είχαν παραπεμφθεί από την Εντατική του Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, να παραμείνουν εκεί για αρκετούς μήνες, αντί για λίγο διάστημα. Έτσι, οι φορολογούμενοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για την επιπρόσθετη αχρείαστη διαμονή.

Σε μία περίπτωση στο Διοικητικό Πόρισμα, διαφαίνεται

ότι το κράτος πλήρωσε εντελώς αχρείαστα €35.700 επειδή αγνοήθηκε σύσταση της Επιτροπής Παραπομπής Χρόνιων Ασθενών και η ασθενής Ν.Π. παρέμεινε σε ιδιωτικό νοσοκομείο δύο μήνες παραπάνω απ' ό,τι έπρεπε.

Ασθενείς που παραπέμπονταν από την Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα λόγω πληρότητας κλινών, αντί να επιστρέφουν εντός του χρονικού διαστήματος που συνιστούσε η αρμόδια Επιτροπή Ειδικών, διέμεναν στους ιδιώτες για πολύ περισσότερο, ακόμη και για μήνες, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος για το Δημόσιο.

Ο τσουχτερός λογαριασμός προκύπτει από το γεγονός ότι το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή σε ιδιωτική Μονάδα Εντατική Θεραπείας είναι 1.190 ευρώ την ημέρα και στην ιδιωτική Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 490 ευρώ την ημέρα, όπως προνοεί η ισχύουσα κρατική σύμβαση με τέσσερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Δειγματοληπτικός έλεγχος σε παραπομπές.

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αχρείαστων παραπομπών ασθενών από την Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια παρατίθενται λεπτομερώς,συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ασθενών, στο πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας που ολοκλήρωσε η Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας στις 13 Ιανουαρίου 2017.

Τα παραπάνω, αποδεικνύουν, ουσιαστικά, τη σπατάλη που γινόταν εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών, προτού η όλη διαδικασία περάσει υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και ιδιαίτερα στην υπό εξέταση περίοδο 2011-14, κατά την οποία οι παραπομπές στοίχισαν συνολικά 7, 2 εκ. ευρώ.
Η Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας, προέβη σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε 20 περιπτώσεις παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα από σύνολο 107 περιπτώσεων.

Οι εννέα από τις 20 περιπτώσεις εξετάστηκαν προηγουμένως από την Ελεγκτική Υπηρεσία και οι υπόλοιπες δεκατρείς περιπτώσεις από τη Διεύθυνση Ελέγχου.

Για τη διεξαγωγή της Διοικητικής Έρευνας του Υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρεται στο πόρισμα που παρουσιάζει η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, λήφθηκε υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις και τα έγγραφα προσφορών. Επίσης, έγινε ανασκόπηση της αλληλογραφίας από το 2011 και εντεύθεν και όλων των διοικητικών φακέλων που αφορούν την υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα