Διαδικαστική η κατάργηση του Ταμείου του AIDS

Διαδικαστική η κατάργηση του Ταμείου του AIDS, δηλώνει εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας

Νομοσχέδιο για την κατάργηση του Ταμείου του AIDS συζητήθηκε την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Λούη Δρουσιώτη να δηλώνει ότι συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του, καθώς έχει δημιουργηθεί υποδιαίρεση και άρθρο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Ο προϋπολογισμός

του Ταμείου δεν καταργείται, καθώς το κράτος συνεχίζει να συνεισφέρει, είπε ο κ. Δρουσιώτης, κάνοντας λόγο για διαδικαστικό ζήτημα.

Η κατάργηση του Ταμείου του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS) γίνεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, στα πλαίσια της προσπάθειας για μείωση του αριθμού των ταμείων, μετά από εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κατάργηση εγκρίθηκε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 30 Μαρτίου 2016. Όπως αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής, φέτος προνοούνται στον προϋπολογισμό του Ταμείου 235.000 ευρώ, έναντι 220.000 που δόθηκαν πέρυσι.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε επίσης ότι το αποθεματικό του Ταμείου έχει χρησιμοποιηθεί στην ολότητά του ενώ από το 2017 και μετά θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό.

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Eπιτροπήw, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά διερωτήθηκε κατά πόσο τα οροθετικά άτομα θα συνεχίσουν να έχουν στήριξη μετά την κατάργηση του Ταμείου.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όπως είπε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, έλαβε σχετική επιστολή από την Υπουργό Εργασίας, η οποία κάνει αναφορά στη στήριξη των οροθετικών ατόμων στη βάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). «Θα μείνουν ξεκρέμαστα τα οροθετικά άτομα αν δεν καθοριστούν κριτήρια για επίδομα» ανέφερε η κ. Κουκουμά.

Στην επιστολή, ημερομηνίας 27 Δεκεμβρίου 2016, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρει ότι οι ανάγκες του κάθε δικαιούχου, όπως και των οροθετικών ατόμων, «τυγχάνουν της απαιτούμενης στήριξης», ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία για την παροχή ΕΕΕ «δεν παρέχεται κάποιο συγκεκριμένο επίδομα για διάφορους τύπους ασθενειών ή αναπηριών, αλλά αξιολογούνται μέσω εξατομικευμένης προσέγγισης οι ανάγκες του κάθε προσώπου».

Η Υπουργός Εργασίας συνεχίζει λέγοντας ότι «τα οροθετικά άτομα, τα οποία πληρούν τις πρόνοιες της Νομοθεσίας που διέπει την παροχή ΕΕΕ, λαμβάνουν την απαιτούμενη στήριξη που χρειάζονται, περιλαμβανομένου του αναπηρικού επιδόματος», εφόσον εμπίπτουν στον ορισμό της αναπηρίας βάσει της νομοθεσίας «καθώς και επιπλέον επιδόματος φροντίδας εφόσον βάσει αξιολόγησης, διαφανεί ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη».

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας που επικαλείται η Υπουργός στην επιστολή της, στα άτομα με αναπηρία – ορισμός που περιλαμβάνει και τα οροθετικά άτομα – παρέχεται επιπλέον μηνιαίο ποσό, ύψους 226 ευρώ, ως αναπηρικό επίδομα, ενώ παράλληλα παρέχεται αυξημένο επίδομα ενοικίου ή τόκοι στεγαστικού δανείου, καθώς και επιπλέον μηνιαίο ποσό ύψους 142,38 ευρώ. Η νομοθεσία παρέχει στην Υπουργό τη δυνατότητα παραχώρησης επιπρόσθετης βοήθειας για τις ανάγκες φροντίδας, στη βάση αξιολόγησης.

“Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των διαταγμάτων και των ετσιθελικών αποφάσεων, χωρίς διάλογο και διαβούλευση με τις σχετικές εθελοντικές οργανώσεις, κατέθεσε νομοσχέδιο για την κατάργηση του Ταμείου για το AIDS» ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.

«Με πρόσχημα ότι θα δημιουργήσει υποδιαίρεση στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας διαλύει την ήδη υποβαθμισμένη στήριξη στους φορείς ή ασθενείς, τους οποίους παραπέμπει στις πρόνοιες του ΕΕΕ» συνέχισε, την ώρα που, όπως είπε, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών οροθετικών ατόμων. Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να εφαρμόσει νέο σχέδιο δράσης, με πολιτικές πολύπλευρης στήριξης των οροθετικών ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα