Διαδικασία αντικατάστασης βουλευτή μετά από παραίτηση

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει, από την επομένη κιόλας των Βουλευτικών εκλογών, σχετικά με την απόφαση της Προέδρου του κινήματος Αλληλεγγύης, να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο και να πάει η Βουλευτική έδρα στον πρώτο επιλαχόντα στη Λεμεσό, Γιώργος Παπαδόπουλο.

Με αφορμή λοιπόν το συγκεκριμένο συμβάν, σας ενημερώνουμε για τις διαδικασίες οι οποίες διέπουν το ενδεχόμενο παραίτησης και αντικατάστασης Βουλευτή.

Όπως μας ενημερώνει ο νομικός κ.Ανδρέας Αγγελίδης, σύμφωνα με τη νομοθεσία και το

σύνταγμα, επίσημα βουλευτής θεωρείται κάποιος από την ώρα που θα γίνει η ανακήρυξη του από το Γενικό Έφορο Εκλογών.

Για να λειτουργήσει η νέα Βουλή, θα πρέπει να συγκληθεί η πρώτη συνεδρία του σώματος κατά την οποία οι νέοι βουλευτές θα δώσουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, ο κάθε νέος Βουλευτής, είτε πριν την έναρξη λειτουργίας της νέας Βουλής είτε μετά την έναρξη της, έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί, αφού ενημερώσει γραπτώς για την παραίτηση του.

Αν επιλέξει να παραιτηθεί οποιοσδήποτε βουλευτής, τότε αντικαθίσταται βάση των προνοιών, με τον αμέσως επόμενο σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιο της ίδιας επαρχίας και του ίδιου πολιτικού σχηματισμού. Ανεξάρτητα αν η παραίτηση έγινε πριν ή μετά τη λειτουργία της νέας Βουλής.

Η πρόνοια αυτή, ισχύει από την περίοδο που το σύστημα έχει μετεξελιχθεί σε σύστημα απλής αναλογικής, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αγγελίδη.

Αν οποιοσδήποτε έχει ένσταση, τότε η ένσταση αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί στο Εκλογοδικείο, δηλαδή τους 13 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να αποφανθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα