«Δεν θα συμβεί Grexit», δηλώνει ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ

«Δεν θα συμβεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», είναι ο τίτλος συνέντευξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση "WirtschaftsWoche", στην οποία καταλογίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση, λάθη και στους Έλληνες ευθύνες για την κρίση, δεν θεωρεί ωστόσο ότι θα φθάσουμε σε ένα "Grexit".

«Μέχρι το καλοκαίρι

πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεννοηθούμε με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για την Ελλάδα. Θα εργαστώ μέρα-νύχτα ώστε να το πετύχουμε και μάλιστα με την απαιτούμενη κοινωνική ισορροπία. Είναι αυτονόητο ότι όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν. Αυτό πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε νέα συμφωνία», τονίζει ο κ. Γιουνκέρ.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά σε μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από ατύχημα (Grexident) ο κ. Γιουνκέρ τόνισε: «Εάν έλεγα ότι αποτελεί πραγματική ανησυχία, αυτομάτως θα καθίστατο πραγματική ανησυχία. Βλέπω την Ελλάδα ως μόνιμο μέλος της ευρωοικογένειας. Δεν μου αρέσουν αυτές οι λεκτικές διαστρεβλώσεις γύρω από το όνομα `Ελλάδα`. Πώς θα αποκαλούσαμε μια γερμανική έξοδο; Dexit; Μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα συμβεί».Στο μεταξύ εν αναμονή του καταλόγου των ρυθμίσεων και των μέτρων που οι ελληνικές αρχές πρέπει να στείλουν σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει της έγκρισης της παράτασης τεσσάρων μηνών που αποφάσισε το Eurogroup, τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές. Υπενθύμισε επίσης ότι οι θεσμικοί παράγοντες θα υποβάλουν έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης προς τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη, θα έχουν τον τελευταίο λόγο επί του θέματος.Διπλωματικές πηγές άφηναν σήμερα στις Βρυξέλλες να εννοηθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πιθανή επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει με βάση τις αποφάσεις της Ευρωζώνης τον Απρίλιο.Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες την ετήσια έκθεση της Τράπεζας ανέφερε ότι καθοριστική είναι η διαδικασία που ξεκίνησε την Παρασκευή με την απόφαση του Γιουρογκρούπ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους τέσσερις μήνες ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι επόμενες 24 ώρες μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί».Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ακόμη ότι η έκθεση της τράπεζας για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ανέρχεται σε 16,9 δις ευρώ που σημαίνει 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ. Στην ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, είπε πως «αν υπάρχουν καλά και βιώσιμα προγράμματα, η ΕΤΕΠ δηλώνει έτοιμη να τα εξετάσει».ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα