«Δεν θα καταδείξει κάτι το σημαντικό»

Τι δήλωσε ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης σε σχέση με την έρευνα για το ποδόσφαιροΘέση για τα τεκταινόμενα, ειδικότερα μετά τις καταγγελίες Μάριου Παναγή, πήρε χθες ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, προβαίνοντας σε υποδείξεις προς τους πολιτικούς και τα κόμματαΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πρωτογενής μαρτυρία στις καταγγελίες Μ. Παναγή, ισχυρίζεται ο Κ. ΚουτσοκούμνηςΕπίθεση και άμυνα ταυτόχρονα έπαιξε κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική του διάσκεψη ο Πρόεδρος της ΚΟΠ,

Κωστάκης Κουτσοκούμνης, με αφορμή τα τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου, ειδικότερα μετά τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή. Ο κ. Κουτσοκούμνης στις δηλώσεις του επιτέθηκε σε πολιτικούς και υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Ομοσπονδία, διαμηνύοντας πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την Προεδρία της ΚΟΠ. Και δεν έμεινε ως εδώ.

Ο κ. Κουτσοκούμνης έλαβε και θέση γύρω από τη διερεύνηση των καταγγελιών-ισχυρισμών Μάριου Παναγή. Όπως είπε, η έρευνα που ξεκίνησε η Αστυνομία δεν θα καταδείξει κάτι, αφού, όπως τόνισε, η Αστυνομία δεν έχει στα χέρια της πρωτογενή στοιχεία ή μαρτυρία για το θέμα.Αναφερόμενος στους στημένους αγώνες, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως «πρέπει να γίνονται, γιατί έρχονται φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ. Η διάκριση στους φακέλους είναι "πιθανότητα στημένου λόγω αυξημένης δραστηριότητας στο στοίχημα". Με βάση αυτήν τη διάκριση σημαίνει ότι κάποιοι (αν όχι όλοι) από τους φακέλους που ελάβαμε, κατεδείκνυαν στήσιμο», συμπλήρωσε και υπέδειξε πως πρώτη η ΚΟΠ ανέδειξε το θέμα και το πρόβλημα και όχι ο διαιτητής Μάριος Παναγή.Η άποψη για τις έρευνεςΣε σχέση με τις καταγγελίες Μάριου Παναγή για την ύπαρξη «παράγκας» στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ο κ. Κουτσοκούμνης τόνισε πως ζήτησε τη δημιουργία ερευνητικής επιτροπής από πρώην δικαστικούς ή εγνωσμένου κύρους δικηγόρους, υπό τη Γενική Συνέλευση. «Ζήτησα από την ΟΥΕΦΑ να είναι στο "περίμενε» αν χρειαστεί βοήθεια σε κάτι η Αστυνομία, και η ΟΥΕΦΑ ανταποκρίθηκε θετικά», συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, δήλωσε πως σεβόμενος την άποψη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνά Νικολάου, ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα βοηθήσει ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής από την ΚΟΠ, ο κ. Κουτσοκούμνης ανέφερε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και όταν θα ξεκαθαρίσει το ανακριτικό έργο. Παράλληλα χαιρέτισε τη δήλωση του Υπουργού ότι οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο.Όσον αφορά την κατάσχεση από πλευράς Αστυνομίας τεκμηρίων από τα γραφεία της ΚΟΠ, ο κ. Κουτσοκούμνης ανέφερε πως το είδε «σαν ευκαιρία πιστοποίησης ότι ουδέν μεμπτόν στην ΚΟΠ. Έστω και αν σε άλλες έρευνες η Αστυνομία δεν έπραξε το ίδιο, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου τα στοιχεία ήταν συντριπτικά».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ υπέδειξε πως, «τρεις εβδομάδες μετά τις καταγγελίες Παναγή, διαπιστώνουμε ότι ο κ. Παναγή δεν προσκόμισε στην Αστυνομία πρωτογενή μαρτυρία, όπως πιστεύαμε. Αν το έπραττε, η Αστυνομία θα ενεργούσε με πολύ διαφορετικό τρόπο. Δυστυχώς, αυτή είναι η διαπίστωσή μας. Λέω δυστυχώς, διότι και πάλι η έρευνα για στημένους αγώνες φαίνεται ότι δεν θα καταδείξει κάτι το σημαντικό. Μακάρι να ήταν αλλιώς», επεσήμανε.Δεν είχαν τις ίδιες ευαισθησίεςΤην ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ επιτέθηκε σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα. «Με τα τόσα λίγα που αυτήν τη στιγμή έχει η Αστυνομία στα χέρια της -έτσι το αντιλαμβάνομαι προσωπικά- σε μια διαδικασία διερεύνησης που είναι ίσως στα πολύ αρχικά της στάδια, είχαμε και την είσοδο κάποιων πολιτικών ή και συμβούλων πολιτικών με εισηγήσεις και προτροπές παραίτησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, προεξαρχόντων των κυρίων Τριανταφυλίδη και Τορναρίτη.

Με εκπλήττουν και οι δύο, γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις σκανδάλων σε ημικρατικούς, κρατικούς, τραπεζικούς αλλά και σε δημοτικούς οργανισμούς, δεν είχαν τις ίδιες ευαισθησίες και απαιτήσεις. Θεώρησαν ότι ουδείς ένοχος, μέχρι αποδείξεως της ενοχής του», υποστήριξε.«Ουδείς αλάνθαστος»Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ παραδέχτηκε την ύπαρξη λαθών στην λειτουργία της Ομοσπονδίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ουδείς αλάνθαστος» (βλ. σελίδα 39). Επέκρινε, ωστόσο, τις πολιτικές αποφάσεις γύρω από την οικονομία του τόπου (κούρεμα καταθέσεων, ELA, κλείσιμο Λαϊκής), για να υποδείξει πως «το ποδόσφαιρο δεν δέχεται μαθήματα από τους πολιτικούς, που έφεραν τον τόπο στο χάλι που βρίσκεται σήμερα. (…)

Δεν είναι το ποδόσφαιρο, κύριοι, που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τρέχει τους πολιτικούς για προβολή. Είναι οι πολιτικοί κάθε φορά που, όταν το ποδόσφαιρο έχει τις επιτυχίες του είτε πλησιάζει εκλογική περίοδος, τρέχουν όλοι να πάρουν λίγη από τη δόξα, να φανούν στις κάμερες, να κάνουν δηλώσεις, να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι είναι υποψήφιοι. Εξαιρώ τους λίγους που είναι όντως κάθε εβδομάδα στα γήπεδα, γιατί πραγματικά αυτοί είναι φίλαθλοι», υπογράμμισε περαιτέρω.Νοικοκυρεμένη η ΚΟΠΤαυτόχρονα, ο κ. Κουτσοκούμνης υπέδειξε πως «δεν έχουμε να πάρουμε κανένα μάθημα από τους πολιτικούς και τους συμβούλους των πολιτικών. Αντίθετα, έχουμε μόνο να δώσουμε. Έχουμε να δώσουμε μαθήματα χρηστής διοίκησης, νοικοκυρεμένων οικονομικών, σωστού προγραμματισμού.

Η ΚΟΠ, δεν λαμβάνει ούτε ένα σεντ από το κράτος. Όλα όσα έχει δημιουργήσει και πετύχει η ΚΟΠ, τα ανθηρά της οικονομικά, το οικονομικό της μέγεθος και κοινωνική εμβέλεια δεν τα χρωστάει στο κράτος. Δεν στοιχίζουμε στους συμπολίτες μας τίποτα. Ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα. Χορηγία προς ΚΟΠ, μηδέν.

Οι πολιτικοί ας μας αφήσουν ήσυχους και ας στρέψουν την προσοχή τους στους οργανισμούς που ελέγχουν άμεσα. Σε όσους ευφυείς δήλωσαν ότι το ποδόσφαιρο θα πρέπει να ενταχθεί στο κράτος, απαντώ πως πραγματικά με τέτοιες δηλώσεις δείχνουν και το πόσο απομακρυσμένοι είναι από τον χώρο. Δεν δέχεται, κύριοι, η ΦΙΦΑ την εξάρτηση του ποδοσφαίρου από το κράτος. (…)

Αλλά ακόμα και αν αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικά, να ενταχθούμε δηλαδή στο κράτος, θα το επιθυμούσαμε σαν κράτος; Ποιος κρατικός φορέας είναι σήμερα υγιέστατος οικονομικά; Ποιον κρατικό φορέα δεν επιχορηγούμε όλοι οι πολίτες; Ποιος κρατικός φορέας είναι καθαρός στις εκθέσεις του γενικού ελεγκτή;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ.«Δεν θησαυρίζουμε»Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει πως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟΠ «θησαυρίζει» από το ποδόσφαιρο και ότι τα χρήματα μεταφέρονται στις Σεϊχέλες, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι οι επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή έγιναν κατά την εξέταση της Cytavision.

«Το ποδόσφαιρο και γενικά το οικοδόμημα που λέγεται ΚΟΠ ουδεμία σχέση έχουν με τον θησαυρισμό του οποιουδήποτε και οι θέσεις του Γενικού Ελεγκτή για τη Cytavision δεν έγιναν χθες, έγιναν προ πολλών μηνών και σίγουρα το οργανωμένο ποδόσφαιρο δεν έχει καθόλου σχέση με αυτά», είπε, προσθέτοντας ότι «οι επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή έγιναν ως επίκριση κατά της Cytavision και όχι κατά παράγοντα της ΚΟΠ».

Keywords
Τυχαία Θέματα