Δεν τα βρήκαν για τον φόρο ακινήτων

Τα κόμματα επιμένουν στις δικές τους θέσεις και προτάσεις
Στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη με προτάσεις το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, ενώ ο ενδιάμεσος χώρος αναζητεί κοινή πρόταση

Σε αδιέξοδο κατέληξε και η χθεσινή μαραθώνια συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, με θέμα τα πολυσυζητημένα νομοσχέδια για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2016.

Τα κόμματα δεν τα κατάφεραν ούτε χθες να βρουν κοινή συνισταμένη, καθώς

σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την κεκλεισμένων θυρών συνεδρία, όλα επέμειναν στις δικές τους θέσεις και προτάσεις.

Σημεία τριβής αποτέλεσαν γι' ακόμα μια φορά η ενιαία ή κλιμακωτή φορολόγηση, το όριο του αφορολόγητου, αλλά και οι τιμές που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση, δηλαδή του 1980 ή του 2013.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ επέμεινε στην πρότασή του που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή για έκπτωση έως 75% επί της περσινής φορολόγησης σε όσους πληρώσουν εκπρόθεσμα, ενώ και το ΑΚΕΛ έμεινε αμετακίνητο στη θέση του για κλιμακωτή φορολόγηση σε τιμές του 2013 και αφορολόγητη αξία τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Ως εκ τούτου, μυστήριο παραμένει το πώς τελικά θα συμπεριφερθούν τα δύο μεγάλα κόμματα στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα πρέπει να ψηφιστεί η πρόταση, βάσει της οποίας οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για το τρέχον έτος.

Συμβιβαστική προσέγγιση
Στο μεταξύ, όμως, με την πρόταση της ΕΔΕΚ για κατάργηση της φορολογίας να κρίνεται ως ανέφικτη, τουλάχιστον για φέτος, όλα τα κόμματα πλην των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιχειρούν να βρουν συμβιβαστική λύση, η οποία θα γεφυρώσει και τις διαφορές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Επιδίωξη των υπόλοιπων κομμάτων είναι μέχρι την Πέμπτη να βρεθεί μια κοινή πρόταση, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα.

Η πρόταση
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφόρηση, συνοψίζεται στα συγκεκριμένα σημεία:
Η φορολόγηση να γίνει σε τιμές 2013 και να περιλαμβάνει τους εξής συντελεστές:
- Ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ θα εξαιρούνται του φόρου.
- Από 100.000 - 500.000 ευρώ θα έχουν συντελεστή φορολογίας 0,35 τοις χιλίοις
- Από 500.000 - 1 εκατομμύριο ευρώ με συντελεστή φορολογίας 0,5 τοις χιλίοις
- Ακίνητα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ με συντελεστή φορολογίας 0,7 τοις χιλίοις

Σημειώνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις τους όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση. Σημαντικές διαβουλεύσεις θα ακολουθήσουν και τις επόμενες ημέρες, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη ανάγκη να κλείσει το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, όμως, εάν μέχρι μεθαύριο η Κυβέρνηση δεν αποσύρει τη δική της πρόταση, τότε θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και το νομοσχέδιο, που προβλέπει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις.

Σημειώνεται ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, διατηρείται το δημοτικό και κοινοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας, για την κατάργηση του οποίου συμφωνούν όλα τα κόμματα, αλλά από το 2017 και υπό προϋποθέσεις.

ΔΗΣΥ: Έκπτωση μέχρι 75%
Σε δηλώσεις μετά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε πως διαφάνηκε ότι και τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν με την κατάργηση του αντιαναπτυξιακού φόρου επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, γι' αυτό και από το 2017 δεν υπάρχει τέτοιου είδους φορολογία.

Πρόσθεσε ότι η κατάργηση της φορολόγησης των ακινήτων θα συνεπάγεται και πολλά άλλα οφέλη, μεταξύ των οποίων και η προσέλκυση επενδύσεων και διευκρίνισε ότι η κατάργηση του φόρου από το 2016 δεν είναι δυνατή.

Συνεχίζοντας, είπε, επίσης, ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ είναι απλή και ξεκάθαρη και διαλαμβάνει ότι για το 2016 θα υπάρξει 75% έκπτωση σε σχέση με τον εκδιδόμενο φόρο με εκτιμημένες αξίες του 1980, με δεδομένη τη θέση για κατάργηση από το 2017.

ΑΚΕΛ: «Δεν υπήρξε συμφωνία»
Από την πλευρά του o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε πως δεν έγινε συμφωνία ώστε να υπάρξει κοινή θέση όλων των κομμάτων και, ως εκ τούτου, η κάθε πολιτική δύναμη διατηρεί τη δική της θέση και φιλοσοφία σε ό,τι αφορά το θέμα.

Συνεχίζοντας, είπε πως το μείζον ζήτημα που υπάρχει ενώπιόν μας είναι ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη μείωση του εισπρακτικού στόχου. Είπε πως το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσον θα ωφεληθούν οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες όπως υποστηρίζει το ΑΚΕΛ ή θα ωφεληθούν οι μεγαλο-ιδιοκτήτες, που έχουν περιουσία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ.

Κοινή φόρμουλα, λέει το ΔΗΚΟ
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε πως μετά τον διαχωρισμό της φορολογίας από το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κόμματα εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθούν τα 35 εκ., τα οποία πρέπει να εισπράξει το κράτος.

Περαιτέρω ανέφερε ότι τέθηκαν προς συζήτηση κάποιες εισηγήσεις, επί των οποίων φαίνεται ότι μπορούμε να καταλήξουμε και η φόρμουλα που συζητείται μπορεί να αποτελέσει κοινή συνισταμένη και μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ), τα οποία φαίνεται να έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Εξήγησε ότι η φόρμουλα διαλαμβάνει ότι για περιουσία αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, με εκτιμημένη αξία του 2013, δεν θα υπάρχει φορολόγηση. Με αυτήν τη ρύθμιση 170.000 ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν φόρο, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι για περιουσία αξίας από 100.000 μέχρι 500.000 η φορολογία θα έχει συντελεστή 0,035 τοις χιλίοις, από 500.000 μέχρι ένα εκατομμύριο θα έχει 0,05 τοις χιλίοις και για πέραν του ενός εκατομμυρίου 0,07 τοις χιλίοις. Η φόρμουλα αυτή, που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα, θα μπορούσε να αποτελέσει κοινή συνισταμένη και για ομόφωνη ψήφιση από την Ολομέλεια την Πέμπτη, συμπλήρωσε ο κ. Βότσης.

Ζητά κατάργηση η ΕΔΕΚ
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι, από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, τα στοιχεία δεν συντρέχουν ότι η φορολόγηση των ακινήτων θα στηρίζεται σε αντικειμενική βάση, γι' αυτό και όπως ανέφερε, η ΕΔΕΚ θα επιμένει στην πρόταση νόμου που κατέθεσε για κατάργηση του φόρου επί της ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2016 με, προς το παρόν, διατήρηση των δημοτικών τελών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως εάν μέχρι τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής δεν υπάρξει πρόταση για δίκαιη φορολόγηση των ακινήτων, η ΕΔΕΚ θα επιμείνει στην πρόταση νόμου που κατέθεσε μέχρι τέλους, ή στην περίπτωση που καταψηφιστεί η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, να ψηφίσει κάποιαν άλλη πρόταση, την οποία τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα κρίνουν ότι είναι πλησιέστερη στην πρόταση της ΕΔΕΚ.

«Κόκκινη γραμμή οι αξίες του 2013»
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι τα μικρότερα κόμματα κατέβαλαν προσπάθεια, ώστε να συγκεράσουν τις θέσεις τους, αναφέροντας ότι η προσπάθεια είναι προς την κατεύθυνση της απαίτησης της Αλληλεγγύης, που έθεσε ως κόκκινη γραμμή όπως η φορολόγηση γίνει με τις αξίες του 2013 και είναι κλιμακωτή και όπως το αφορολόγητο κατ' ελάχιστον φθάνει τις 100.000 και είναι η τελευταία φορά που επιβάλλεται.

Γίνονται διεργασίες ώστε η φόρμουλα να είναι νόμος του κράτους την Πέμπτη, ανέφερε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να συγκεραστούν όλες οι απόψεις.

Οικολόγοι: Ρευστή η κατάσταση
Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως η κατάσταση για τη φορολόγηση είναι ρευστή.

Πρόσθεσε πως η πλειοψηφία των κομμάτων καταλήγει σε φορολόγηση με εκτιμημένες αξίες του 2013. Ο κ. Περδίκης είπε πως τα κόμματα ευνοούν την υποβολή ενστάσεων ατελώς και συμπλήρωσε πως η συζήτηση για τις κλίμακες είναι σε καλό δρόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα