«Δεν συνιστούν έγκλημα οι πράξεις του Κιουρσάτ», υποστηρίζουν στα κατεχόμενα

O παράνομος Bayrak (16.02.24, brtk.net) μετέδωσε ότι ο «τουρκοκυπριακός δικηγορικός σύλλογος» πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη διαδικασία σύλληψης και δίκης του δικηγόρου Akan Kürşat.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο πρόεδρος του «δικηγορικού συλλόγου», δικηγόρος Hasan Esendağlı, μετέφερε τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία που ξεκίνησε με τη σύλληψη του Kürşat στην Ιταλία στις 30 Δεκεμβρίου.

Δηλώνοντας ότι η σύλληψη

πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2005 και ανανεώθηκε το 2007, ο Esendağlı υποστήριξε ότι «ο Kürşat στερήθηκε την ελευθερία του κάτω από αντίξοες συνθήκες για 40 ημέρες».

«Όταν εξετάζεται το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου κατά του συναδέλφου μας και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται, μπορεί να φανεί σαφώς ότι οι φερόμενες πράξεις δεν συνιστούν έγκλημα ούτε στο βόρειο ούτε στο νότιο τμήμα της Κύπρου και/ή ότι ο συνάδελφός μας δεν έχει διαπράξει εγκληματική πράξη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το γεγονός αυτό θα αποκαλυφθεί ενώπιον του δικαστηρίου στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας», δήλωσε ο Esendağlı.

Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί η διαδικασία ως μια κανονική, συνηθισμένη δικαστική διαδικασία, ο Esendağlı αναφέρθηκε επίσης στην περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες οικοδομικές δραστηριότητες «και στις δύο πλευρές της Κύπρου» και στα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από την υπέρογκη αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Ο Esendağlı υποστήριξε  ότι δεν υπάρχει καμία δίκαιη, σωστή ή νόμιμη πλευρά της προσφυγής σε ποινικά μέσα που στοχεύουν μεμονωμένα τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το περιουσιακό ζήτημα χωρίς συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, και συνέχισε ως εξής:

«Δεν είναι ούτε νομικά ούτε ανθρώπινα αποδεκτό για την ελληνοκυπριακή διοίκηση [Σημ. Μετ. Όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία] να ποινικοποιεί πράξεις που διαπράττονται στη βόρεια Κύπρο, όπου δεν έχει καμία δικαιοδοσία ή κυριαρχία από την άποψη τόσο της εσωτερικής νομοθεσίας όσο και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να θέτει τους Τουρκοκύπριους στη θέση να διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα. Αυτή η προοπτική εγκυμονεί πολύ επικίνδυνα επόμενα βήματα και για τις δύο πλευρές».

Ο Esendağlı ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι λάθος και άδικο για τους Τουρκοκύπριους να τους ασκούνται πιέσεις με αυτόν τον τρόπο αναφορικά με την ελευθερία διακίνησης που τους παρέχεται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων τους στην Κυπριακή Δημοκρατία ή να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εάν αυτό το λάθος δεν ανατραπεί και η ατομική θυματοποίηση αυξηθεί, θα είναι και δικό μας καθήκον να ενθαρρύνουμε τους πολίτες μας να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα