Δεν φεύγουν από την Κύπρο TOTAL - ENI - NOBLE

Παραμένουν στην Κύπρο και μεταφέρονται στο λιμάνι Λεμεσού οι χερσαίες υποδομές υποστήριξης των εργασιών των εταιρειών Noble, ENI και TOTAL.

Θετική ήταν η εξέλιξη της κρίσιμης συνάντησης των εκπροσώπων των τριών εταιρειών με τους συναρμόδιους Υπουργούς Ενέργειας και Μεταφορών.

Τελικές αποφάσεις για τους χώρους θα ληφθούν από τεχνική επιτροπή στη βάση των τεχνικών αναγκών κάθε μίας από τις εταιρείες

Για την TOTAL οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες

ξεκαθάρισε ο Υπουργός Ενέργειας σημειώνοντας πως για τις άλλες δύο εταιρείες τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι το ίδιο πιεστικά

Ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε την ολιγόμηνη καθυστέρηση στην ερευνητική γεώτρηση της TOTAL στο οικόπεδο 11, στέλνοντας όμως καθησυχαστικά μηνύματα.

Σε ότι αφορά το μέλλον των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της MEDSEV στο Λιμάνι Λάρνακας αν και τέθηκε ενώπιον των εταιρειών η παράκληση για κατά προτεραιότητα εργοδότηση τους, δεν έγινε σε βάθος συζήτηση αφού προέχει η οριστική επίλυση του θέματος των χερσαίων εγκαταστάσεων.

Aναλυτικά οι δηλώσεις από το ΚΥΠΕ

Στη σύσταση τεχνικής επιτροπής που θα καταγράψει τις ανάγκες των εταιρειών Total, ENI και Noble σε χερσαίους χώρους, συμφώνησαν την Δευτέρα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και αντιπρόσωποι των τριών εταιρειών.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών, παρουσιάστηκαν οι διαθέσιμες επιλογές σε χερσαίους χώρους στο λιμάνι Λεμεσού, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην επιτρέψει την παράταση της χρήσης των εγκαταστάσεων στο λιμάνι της πόλης.

Και οι δύο Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη η λύση που θα εξευρεθεί να είναι μόνιμη. Το έργο της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων, με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για την TOTAL να είναι το πιο πιεστικό, αφού ο γαλλικός κολοσσός αυτή τη στιγμή καταρτίζει τον προγραμματισμό του για εκτέλεση γεώτρησης εντός του 2016.

«Το τι συμφωνήσαμε μαζί με τις εταιρείες είναι να δημιουργηθεί άμεσα μια τεχνική επιτροπή, η οποία μαζί τους θα κοιτάξει το τι χώρους χρειάζονται και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν υπόψη τους ώστε να καταλήξουμε στο ποια είναι η καλύτερη λύση για να εξυπηρετηθεί η βιομηχανία των υδρογονανθράκων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης.

Σε ερώτηση αν οι εταιρείες έχουν εκφράσει πρόθεση να εγκαταλείψουν την Κύπρο, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε θέμα για εγκατάλειψη της Κύπρου και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί πότε προέκυψε αυτό το θέμα.

«Συζητούμε μαζί τους για να διατεθούν χώροι στο λιμάνι Λεμεσού. Το σημαντικό είναι να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των εταιρειών και όπως ανέφερε και ο συνάδελφός πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη λύση για τις εταιρείες ώστε να μην ταλαιπωρούνται ούτε αυτές αλλά ούτε και εμείς με αυτές τις συζητήσεις», τόνισε.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως η τεχνική επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει στην καταγραφή των αναγκών εντός των επόμενων εβδομάδων. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για την TOTAL είναι μέχρι δέκα μέρες.

Διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για κάθε εταιρεία, επείγεται η TOTAL

Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη του έργου της επιτροπής, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι οι ανάγκες των εταιρειών διαφέρουν όχι μόνο προς την τεχνική τους φύση αλλά και στα χρονοδιαγράμματα.

«Οπωσδήποτε η διευθέτηση για χερσαίους χώρους για την ΤΟΤΑL επείγει γιατί υπάρχει προγραμματισμός αυτή τη στιγμή για γεώτρηση εντός του 2016 και πρέπει να διέλθουμε όλων των απαραίτητων διαδικασιών τόσο για τους χερσαίους χώρους αλλά όσο για τη γεώτρηση αυτή καθ` εαυτήν», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, για τις υπόλοιπες δύο εταιρείες ο προγραμματισμός είναι περισσότερο μακροπρόθεσμος, καθώς, όπως πρόσθεσε, οι ανάγκες της Noble δεν περιορίζονται μόνο σε γεωτρήσεις, αλλά και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Παράλληλα, η ENI/KOGAS προγραμματίζει νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στο 2017.

Επεσήμανε ακόμη η κάθε μία από τις εταιρείες έχει τη δική της προσέγγιση.

Ειδικότερα, σημείωσε πως οι δύο εταιρείες (ENI, TOTAL) επιθυμούν να δώσουν υπηρεσίες σε τρίτους με ανταγωνιστική διαδικασία, ενώ η Noble, που θα έχει σύντομα τις μεγαλύτερες ανάγκες προτιμά να τις διαχειρίζεται η ίδια.

Συμπλήρωσε όμως ότι και οι τρεις εταιρείες ζήτησαν όπως οι χώροι τους καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν ασχέτως του πότε θα αρχίσει να αναπτύσσεται ο χερσαίος χώρος αυτός είτε από τους ιδίους είτε από τους τρίτους που θα επιλέξουν.

Διαχειρίσιμη η καθυστέρηση

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως οι εκπρόσωποι της TOTAL ανέφεραν ότι η μεταφορά των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στη Λεμεσό θα επιφέρει μια καθυστέρηση τριών έως τεσσάρων μηνών.

Πρόσθεσε όμως ότι «εάν θα είναι οριστική πλέον η λύση για τις χερσαίες εγκαταστάσεις τότε αυτή η καθυστέρηση είναι διαχειρίσιμη», τονίζοντας ότι «έχουμε χρόνο είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, αλλά θέλουμε να προχωρήσει η γεώτρηση το συντομότερο δυνατόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα