«Δεν ενδίδουμε στον φόβο»

Είμαστε σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τόνισε χθες εκ νέου ο Φρανσουά Ολάντ
Οκτώ πρόσωπα συνελήφθησαν και δύο σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής εφόδου χθες σε διαμέρισμα όπου κρύβονταν τρομοκράτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απετράπη επίθεση που σχεδιαζόταν για σήμερα στο Παρίσι

Το μήνυμα ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έστειλε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπό το φως της πολύωρης αστυνομικής επιχείρησης που ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα στο Παρίσι, με

στόχο τον εντοπισμό τρομοκρατών. Η ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Σεν Ντενί, είπε, «επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι είμαστε σε πόλεμο, σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η οποία αποφάσισε να μας κηρύξει πόλεμο».

«Μέσω του τρόμου, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θέλει να ενσταλάξει, με τις σφαγές του, το δηλητήριο της καχυποψίας, του στιγματισμού, της διχόνοιας. Δεν ενδίδουμε στον πειρασμό της αναδίπλωσης, ούτε ενδίδουμε στον φόβο, τις υπερβολές, την υστερία», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος. Πρόσθεσε πως η καλύτερη απάντηση είναι η κοινωνική συνοχή, η οποία εκφράζεται με εθνική ενότητα. «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε μορφή μίσους. Καμιά ξενοφοβική, αντισημιτική, αντιμουσουλμανική ενέργεια δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», υπέδειξε.

Ενισχύονται τα μέτρα
Ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί, που είναι κατά κανόναν άοπλοι, θα εξοπλιστούν με όπλα από τα αποθέματα της εθνικής αστυνομίας, ενισχύοντάς την. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξήγησε ότι «αν ορισμένα άτομα επιδίδονται στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, σε ορισμένους χώρους, σε συλλόγους, σε ομάδες, το νομοσχέδιο που προτάθηκε το πρωί προβλέπει ότι μπορούν να διαλυθούν. Θα διαλυθούν αμέσως μόλις θεσπιστεί ο νόμος».

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εκτός των συνόρων τρομοκρατίας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε έναν ευρύ συνασπισμό θα συμβάλει σε ένα καθοριστικό πλήγμα κατά του ΙΚ, αναφέροντας ότι θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, για να συζητήσει με τους ομολόγους του τον συντονισμό των προσπαθειών τους. Στο μεταξύ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ αναμένεται να αναπτύξει τα αεροσκάφη του στη Συρία στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Μπορούσαν να χτυπήσουν
Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα Φρανσουά Μολέν, οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν ή εξουδετερώθηκαν χθες, κατά την αστυνομική έφοδο στο Σεν Ντενί, θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση και να διαπράξουν μια νέα επίθεση. Οι Αρχές έλαβαν τις σχετικές πληροφορίες τη Δευτέρα, είπε, στη βάση των οποίων πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Στις πληροφορίες αναφερόταν ότι εκεί βρισκόταν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, που θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν βρίσκεται μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων. Ο κ. Μολέν είπε πως υπάρχουν υποψίες πως ο Αμπαούντ ήταν ο εμπνευστής πολλών σχεδίων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται ότι χθες βράδυ η εφημερίδα «Washington Post» δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπαούντ είναι νεκρός. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγές δύο στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών, χωρίς να προσδιορίζει την εθνικότητά τους.

Ο εισαγγελέας επεσήμανε, πάντως, πως οι σοροί που ανασύρθηκαν από το σημείο της εφόδου δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν δύο νεκροί, αλλά ο κ. Μολέν δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των σορών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η νεαρή γυναίκα -η οποία εικάζεται ότι είναι εξαδέλφη του Αμπαούντ- ανατινάχθηκε, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που έφερε στο σώμα της και ο άνδρας πλήγηκε από βλήματα και χειροβομβίδες.

Ανταλλαγή πυρών
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 4.30 τα χαράματα σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο Σεν Ντενί, που βρίσκεται βόρεια του Παρισιού. Κάποιοι από τους συλληφθέντες εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, κάποιοι στο εξωτερικό του, ενώ δύο άτομα βρέθηκαν σε διπλανό κτίριο. Οι τρομοκράτες φαίνεται να ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την Αστυνομία και, ως εκ τούτου, υπήρξε εκτενής ανταλλαγή πυρών. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτη άνοιξε πυρ η γυναίκα καμικάζι και ακολούθως ανατίναξε τα εκρηκτικά. Κατά την έφοδο τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, κατά πάσαν πιθανότητα από τα καρφιά και τις βίδες που ήταν ανακατεμένα με τα εκρηκτικά. Συνολικά οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν περίπου 5.000 σφαίρες. Πλέον, τμήματα του κτιρίου είναι σχεδόν ετοιμόρροπα, γεγονός που επιβραδύνει τη διεξαγόμενη έρευνα.

Κατά την έφοδο σκοτώθηκε και σκύλος της επίλεκτης ομάδας RAID της γαλλικής αστυνομίας, η Diesel. Πρόκειται για έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο εφόδου επτά ετών, που ήταν απαραίτητος, όπως ανέφερε η γαλλική αστυνομία, στον εντοπισμό εκρηκτικών. Η είδηση διαδόθηκε αστραπιαία στο διαδίκτυο, με τον σκύλο να μετατρέπεται σε άλλο ένα σύμβολο αλληλεγγύης. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και hashtag στο Twitter #jesuisunchien (είμαι ένας σκύλος) προς τιμήν της Diesel.

Στόχος η Λα Ντεφάνς
Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο Reuters, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση στη Λα Ντεφάνς, την οικονομική και επιχειρηματική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας. Στην περιοχή αυτή έχουν την έδρα τους αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες. Στόχος φαίνεται να ήταν το μεγάλο εμπορικό κέντρο Quatre Temps και η πλατεία, την οποία πλαισιώνουν ουρανοξύστες. Η νέα τρομοκρατική δραστηριότητα, μάλιστα, ανέφερε μία από τις πηγές, επρόκειτο να εκδηλωθεί σήμερα Πέμπτη. Φαίνεται ότι οι πληροφορίες επί των οποίων βασίστηκε η αστυνομία για να σχεδιάσει την επιχείρησή της λήφθηκαν τόσο από τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας όσο και από ξένες υπηρεσίες.

Βρήκαν sms
Ο Φρανσουά Μολέν ανακοίνωσε επίσης πως, στο πλαίσιο των ερευνών για το μπαράζ επιθέσεων της Παρασκευής, εντοπίστηκε σε κάδο απορριμμάτων έξω από το Μπατακλάν ένα κινητό τηλέφωνο, στο οποίο υπήρχε το μήνυμα «φύγαμε, ξεκινάμε». «Η έρευνα επικεντρώνεται προφανώς στο να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο παραλήπτης του μηνύματος», είπε. Το sms είχε σταλεί λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στον συναυλιακό χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα