«Δεν είναι στην κουλτούρα του Κύπριου η αποταμίευση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο οικονομικός αναλυτής, Γιώργος Χατζηγιάννης για να δώσει συμβουλές στους πολίτες πώς να αποταμιεύουν χρήματα.

Αρχικά ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να αποταμιεύει για τους δύσκολους καιρούς, είναι μία πρακτική που πρέπει να ακολουθούμε όλοι και δεν το ξέρουν πολλοί στην Κύπρο. «Ειδικά για την Κύπρο

θα πρέπει να το επισημαίνουμε. Η αποταμίευση είναι βασικός κανόνας», τόνισε.

Κληθείς να απαντήσει αν οι Κύπριοι αποταμιεύουν απάντησε πως, όχι δεν είναι μέσα στην κουλτούρα του και αυτό φάνηκε το 2013. «Τα περισσότερα νοικοκυριά ήταν υπερχρεωμένα, τα δάνεια ήταν περισσότερα από τις καταθέσεις και στην κρίση του 2013 δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Η κουλτούρα της αποταμίευσης δεν ξεκινά από τον ιδιώτη, ξεκινά από το κράτος. Εκεί ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Όταν το κράτος δεν αποταμίευε και δεν έκανε αυτά που πρέπει να κάνει, πώς θα το κάνει ο πολίτης;», διερωτήθηκε.

Για την απουσία καταθετικών επιτοκίων από πλευράς τραπεζών, ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε πως ο λόγος πίσω από αυτό έγκειται στο ότι «οι τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή πάρα πολλή ρευστότητα. Δεν θέλουν άλλες καταθέσεις. Εκείνο που θέλουν οι τράπεζες είναι να δώσουν δάνεια σε βιώσιμους δανειολήπτες. Εκεί είναι το κέρδος τους», υπογράμμισε

Σημείωσε ότι η αποταμίευση δεν σημαίνει απλά κατάθεση σε μία τράπεζα, υπάρχουν πολλά συνταξιοδοτικά σχέδια, πολλά επενδυτικά σχέδια που μπορεί ένας ιδιώτης να κάνει. «Το σημαντικό είναι να δει η οικογένεια και οι επιχείρηση τι πόρους μπορεί να βάζει στο πλάι κάθε μήνα ή κάθε χρόνο και να έχει ένα καλό προϋπολογισμό», είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε ότι υπάρχει και η επιλογή της πάγιας εντολής που αυτομάτως παίρνει ένα ποσό για αποταμίευση αλλά και οι επενδύσεις.

«Η αποταμίευση ξεκινά από τη στιγμή που βάζεις κάποιο ποσό στο πλάι, από εκεί και πέρα πως θα επενδύσεις αυτό το εισόδημα είτε το βάζεις στην τράπεζα με πολύ χαμηλό επιτόκιο με σχεδόν μηδενικό ρίσκο, είτε την αγορά κρατικών ομολόγων με χαμηλό ρίσκο αλλά και χαμηλό όφελος ή να αυξήσει το ρίσκο και ταυτόχρονα και την απόδοση», ανέφερε.

Όσον αφορά τις εφαρμογές στα κινητά που υπόσχονται πού ψηλά επιτόκια, ανέφερε ότι για να εμπιστευτείς κάποιον πρέπει να κάνει μελέτη και μετά να βάλεις τα λεφτά σου. «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να παρασυρόμαστε με διάφορες διαφημίσεις ή έυκολες λύσεις όσον αφορά την αύξηση της αποταμίευσης μας», κατέληξε.  

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 3,3% αναμένεται να μειωθεί τον Οκτώβριο του 2023 ο πληθωρισμός

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα