Δεν απασχολούν τον Τ/κ Τύπο οι εξελίξεις για το Κυπριακό

Στις εσωτερικές μόνο σελίδες απασχολούν τον Τ/κ Τύπο οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προσπάθειες Έιντε για συμφωνία για νέα Γενεύη.

Κυρίως θέματα που αφορούν την εσωτερική επικαιρότητα κυριαρχούν στον τουρκοκυπριακό Τύπο σήμερα, με τις χθεσινές επαφές Έιντε με τους δύο ηγέτες να είναι δευτερεύον θέμα ή αναφορά μόνο σε εσωτερικές σελίδες. Τα κύρια θέματα στις πέντε εφημερίδες σήμερα είναι η εκδήλωση συμπαράστασης για τη σύλληψη

των δύο εκπαιδευτικών – απεργών πείνας στην Άγκυρα, η πώληση ενός μπλοκ ανεγειρόμενων κατοικιών, τα παράπονα του κόσμου για την «κυβέρνηση» και η παραχώρηση γης σε στρατιωτική περιοχή για την ανέγερση ενός ακόμη «πανεπιστημίου», που θα φέρει το όνομα του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς.

Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αυτό είναι έγκλημα», αναφέρει ότι μόνο το κόμμα Νέα Κύπρος προέβη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα για τη σύλληψη στην Άγκυρα των δύο εκπαιδευτικών που έκαναν απεργία πείνας για 77 μέρες και τώρα ζητείται η φυλάκισή τους για 20 χρόνια. Και αυτή η εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν προβλήθηκε από κανένα ΜΜΕ για να μην στεναχωρήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως γράφει. Αλλού αναφέρει ότι 5 συντεχνίες διαμαρτυρήθηκαν χθες μπροστά από τη «βουλή» για τον «νόμο προσφυγοποίησης», που αφορά την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, και προσθέτει ότι επειδή δεν βρήκαν κανέναν να παραδώσουν την επιστολή τους, την άφησαν στην εξώπορτα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «υπουργείο παιδείας» κλείνει σχολεία για να εξοικονομήσει διδακτικό προσωπικό και κτίρια.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και αναφέρεται στις χθεσινές επαφές του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο δράστης της ληστείας γραφείου συναλλάγματος στην Κερύνειας προέκυψε από το Κονγκό. Αλλού γράφει ότι «γενικός εισαγγελέας» αύξησε από 5 σε 6 χρόνια και 6 μήνες την ποινή του κατάδικου για σοβαρό τροχαίο που είχε προσφύγει για μείωση της ποινής.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) υπό τον τίτλο «Καβγάς στις πωλήσεις για το πάρε-δώσε», αναφέρεται στην περίπτωση πώλησης περιοχής με ανεγειρόμενες μονοκατοικίες στον Άγιο Σέργιο, όπου συνιδιοκτήτης είναι ο πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων, Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ και η κατασκευαστική εταιρεία φαίνεται να χρωστά σε τράπεζες. Αλλού αναφέρει ότι ένας 9χρονος μαθητής δημοτικού στη Λευκωσία τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από το δέντρο της αυλής του σχολείου, όπου είχε σκαρφαλώσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε πως «η δουλειά ζορίζει όσο πηγαίνουμε στα βαθιά».

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πολλά παράπονα από τον κόσμο», αναφέρεται στην τρίμηνη έρευνα του κέντρου ερευνών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα, που δείχνει ότι οι Τ/κ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την «κυβέρνηση» σε μια σειρά θεμάτων, με πρώτιστο την υγεία. Αλλού δημοσιεύει σχετική φωτογραφία και γράφει ότι τα ελαιόδεντρα κινδυνεύουν από βαμβακίαση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι «κυβέρνηση» και εκτροφείς ζώων δεν τα βρήκαν όσον αφορά τη στήριξη του «κράτους».

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Πανεπιστήμιο του Ντενκτάς σε στρατιωτική περιοχή!», γράφει ότι περιοχή 200 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός στρατιωτικής περιοχής κοντά στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου παραχωρήθηκε για την ανέγερση και λειτουργία «πανεπιστημίου» Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι ο άντρας που είχε προκαλέσει το τροχαίο με θύμα την 26χρονη Ασιά, ενώ ήταν μεθυσμένος, θα μείνει 1.5 χρόνο παραπάνω στη φυλακή. Σε άλλο θέμα προαναγγέλλει συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα και στην εφημερίδα «Πολίτης», η οποία θα δημοσιευθεί αύριο και μεθαύριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα