Δεκάδες καταγγελίες για την εργασία σε συνθήκες καύσωνα

Δεκάδες καταγγελίες και παράπονα εργαζομένων κατά εργοδοτών δέχθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του αρμόδιου Υπουργείου, για την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση των εργοδοτών παρατηρείται διαχρονικά βελτίωση, ειδικά μετά την έκδοση του Κώδικα Πρακτικής.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, την τελευταία δεκαετία και μέχρι το 2010 συνέβησαν συνολικά τέσσερα

εργατικά ατυχήματα σε εργοτάξια από θερμοπληξία, εκ των οποίων το ένα, που συνέβη το 2010, ήταν θανατηφόρο.

Σημειώνεται πως από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί άλλο εργατικό ατύχημα λόγω του καύσωνα.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα, είπε πως «το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν ληφθεί μερικές δεκάδες καταγγελίες και παράπονα, τα οποία διερευνώνται και ανάλογα με την περίπτωση έχουν ήδη προωθηθεί ή θα προωθηθούν, ενώ θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη συμμόρφωση των εργοδοτών, όπου έχει διαπιστωθεί παράβαση».

Ποινική δίωξη σε εργοδότες που δεν συμμορφώνονται

Όπως εξήγησε η Λειτουργός του ΤΕΕ, «ανάλογα με την περίπτωση, ο Επιθεωρητής εκδίδει Ειδοποίηση Απαγόρευσης για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας ή Ειδοποίηση Βελτίωσης ή προβαίνει σε γραπτές ή προφορικές παρατηρήσεις».

«Στις περιπτώσεις», σημείωσε, «που οι εργοδότες είχαν ενημερωθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν συμμορφωθεί ή οι παραβάσεις είναι σοβαρές, προωθείται η ποινική δίωξη τους».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση ποινικής δίωξης, η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις ογδόντα χιλιάδες ευρώ ή φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια ή οι δύο ποινές μαζί.

Στόχος να βοηθήσουν τους εργοδότες

Σε ό,τι αφορά στον Κώδικα Πρακτικής, η κ. Τσουλόφτα είπε πως στόχος του είναι να βοηθήσει τους εργοδότες και τους αυτοεργοδοτούμενους να εφαρμόσουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας, προκειμένου να αποφευχθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, υγιεινό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμενόταν να επικρατήσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το ΤΕΕ εξέδωσε καταρχήν προειδοποιητική Ανακοίνωση στις 8 Ιουνίου του 2017, με την οποία υπενθύμισε τους εργοδότες, τους αυτοεργοδοτούμενους και τους εργαζόμενους για τους κίνδυνους από τη θερμική καταπόνηση και τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, ανέφερε ότι λόγω των συνθηκών με υψηλές θερμοκρασίες και τα ψηλά ποσοστά υγρασίας που επικρατούσαν τις τελευταίες ημέρες, το ΤΕΕ εξέδωσε νέα ανακοίνωση τη Δευτέρα 26 Ιουνίου του 2017, για υπενθύμιση των εργοδοτών και των αυτοεργοδοτουμένων, ενώ σημείωσε ότι διενεργήθηκαν επιθεωρήσεις για σκοπούς επιτήρησης της εφαρμογής των προνοιών της νομοθεσίας και ειδικά του Κώδικα για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Τσουλόφτα είπε πως «οι επιθεωρήσεις επικεντρώνονται σε χώρους που εκτελούνται εργασίες στο ύπαιθρο και σε άλλους χώρους, που οι εργαζόμενοι εκτίθεται ιδιαίτερα σε κινδύνους από τη θερμική καταπόνηση», για να προσθέσει πως «παράλληλα γίνονται επιθεωρήσεις και διερευνώνται τυχόν καταγγελίες ή παράπονα που υποβάλλονται προφορικά ή γραπτά, επώνυμα ή ανώνυμα».

Διαχρονική βελτίωση στη συμμόρφωση των εργοδοτών

Όσον αφορά στη συμμόρφωση των εργοδοτών, η Λειτουργός του ΤΕΕ ανέφερε πως «παρατηρείται διαχρονικά -και ειδικά μετά την έκδοση του Κώδικα Πρακτικής- βελτίωση», σημειώνοντας ότι «όλο και περισσότεροι εργοδότες συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και μεταξύ άλλων παρακολουθούν και καταγράφουν τις θερμοκρασίες και τα ποσοστά υγρασίας και ανάλογα λαμβάνουν προληπτικά και προστατευτικά μέτρα».

Για τις εκστρατείες επιθεώρησης για τη θερμική καταπόνηση, είπε ότι γίνονται κάθε χρόνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε εργοτάξια και υποστατικά διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η θερμική καταπόνηση για τους εργαζόμενους.

«Οι επιθεωρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στον έλεγχο συμμόρφωσης με τις βασικές πρόνοιες της περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσίας σε σχέση με την εφαρμογή προληπτικών και προστατευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αφορούν τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων. Νοείται, βέβαια, ότι ελέγχεται παράλληλα και η συμμόρφωση με τις διατάξεις της εν λόγω Νομοθεσίας για την αντιμετώπιση άλλων κινδύνων», είπε η κ. Τσουλόφτα.

Σε σχέση με τη φετινή εκστρατεία, ανέφερε ότι άρχισε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα