Η Χιροσίμα περιμένει τον Ομπάμα αλλά όχι «συγγνώμη»

Ως ο πρώτος ενεργεία πρόεδρος που επισκέπτεται, το σημείο που έπεσε η ατομική βόμβα, στη Χιροσίμα, θα είναι ο πλανητάρχης, Μπαράκ Ομπάμα.

Πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς, οι δύο πλευρές -Ουάσινγκτον και Τόκιο - δέχονται έντονη κριτική αφενός για την επιλεκτική μνήμη κι αφετέρου για το παράδοξο να βασίζονται στα πυρηνικά όπλα και ταυτόχρονα να τα αποκηρύσσουν.

Αν και αποκλείεται, ο Ομπάμα, να προσφέρει «αμερικανική συγγνώμη» για την πρώτη ατομική βόμβα στην
Ιστορία, η επίσκεψη θεωρείται κίνηση επιβεβαίωσης της ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία αλλά και της επιδίωξης για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Κάθε κίνηση, κάθε αναφορά και κάθε χειρονομία του Αμερικανού προέδρου, θα παρακολουθείται εξονυχιστικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα. Παρόντες θα είναι και επιζώντες του χτυπήματος, ένας από τους οποίους θα ανάψει κερί στο ξεκίνημα της τελετής.

Σκοπός του Ομπάμα, όπως έχει πει, είναι να τιμήσει τους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου. Η πλειονότητα των Αμερικανών θεωρεί πως οι δύο βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ήταν απαραίτητες για τη λήξη του Πολέμου στο μέτωπο του Ειρηνικού, όμως οι Ιάπωνες θεωρούν πως οι δύο βομβαρδισμοί δεν ήταν δικαιολογημένοι.

Σημειώνεται πως, η Χιροσίμα και Ναγκασάκι χτυπήθηκαν από τους Αμερικανούς στις 9 Αυγούστου και η Ιαπωνία παραδόθηκε έξι ημέρες μετά.

Breaking News: Obama has landed in the Hiroshima area. He will be the first sitting president to visit the city. https://t.co/ae9smOjhU4

— The New York Times (@nytimes) May 27, 2016

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα