Δείτε τι γίνεται Χονγκ Κονγκ αν βγείτε θετικοί - Στρατηγική «Μηδέν Κρούσματα»

Ο Ντάριλ Τσαν βρέθηκε θετικός στον Covid-19 όταν προσγειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα. Πάνω από δύο εβδομάδες αργότερα - και παρόλο που δεν εμφάνισε ποτέ κανένα σύμπτωμα - παραμένει απομονωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου χωρίς κανένα σημάδι ότι θα του επιτρέπεται να φύγει. «Νομίζω ότι το χειρότερο μέρος είναι να μην ξέρω πότε θα μπορέσω να βγω έξω», είπε. 

Το Χονγκ Κονγκ,

μαζί με την ηπειρωτική Κίνα, είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που εξακολουθούν να ακολουθούν μια πολιτική «μηδενικού Covid». Προτεραιότητα της πόλης είναι το άνοιγμα των συνόρων με την ηπειρωτική χώρα, όχι με τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ. Αυτό σημαίνει ότι στους περισσότερους μη κατοίκους απαγορεύεται η είσοδος, ενώ σχεδόν από όλες τις αφίξεις στο εξωτερικό πρέπει να περάσουν 21 ημέρες καραντίνας -- ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Διαβάστε επίσης: Το Χονγκ Κογνκ λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για να προλάβει το 5ο κύμα

Το Χονγκ Κονγκ θεωρεί τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ως υψηλού κινδύνου για την παραλλαγή Όμικρον, υπό την επιφύλαξη των αυστηρότερων μέτρων καραντίνας και δοκιμών -- που περιλαμβάνουν την παραμονή των πρώτων τεσσάρων ημερών σε κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Τσαν είπε ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος με αναμνηστικό εμβόλιο και είχε βγει αρνητικός στον Covid-19 αρκετές φορές πριν από την πτήση του. Ήταν ψυχικά προετοιμασμένος για καραντίνα, αλλά όχι για αυτό που συνέβη στη συνέχεια, είπε.

Κατά την άφιξή του στο Χονγκ Κονγκ, ο Τσαν έκανε υποχρεωτικό τεστ Covid-19 και περίμενε ώρες στο αεροδρόμιο. Το αποτέλεσμά του προσδιορίστηκε «προκαταρκτικά θετικό», που σημαίνει ότι έπρεπε να κάνει άλλη μια εξέταση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια αποκλεισμένη περιοχή με ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι.

«Ήταν σίγουρα ένα σοκ», είπε ο Τσαν. "Έχοντας κάνει τόσες πολλές δοκιμές την εβδομάδα πριν από την πτήση μου, και όλες ήταν αρνητικές... Δεν πίστευα ποτέ ότι θα βγω θετικός κατά την άφιξη."

Περίπου 13 ώρες μετά την προσγείωση του αεροπλάνου του, ο Τσαν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ένα κοντινό νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι είχε την παραλλαγή Omicron, αν και παρέμεινε ασυμπτωματικός.

«Είσαι πραγματικά παγιδευμένος εκεί, οπότε αυτό ήταν πολύ τρομακτικό συναίσθημα», σημείωσε.

Δεν είναι μόνο οι ταξιδιώτες που αντιμετωπίζουν επ' αόριστον καραντίνα όταν βγουν θετικοί στον Covid-19 στο Χονγκ Κονγκ.

Τις τελευταίες ημέρες, το Χονγκ Κονγκ έχει εντοπίσει έναν αριθμό κρουσμάτων Όμικρον σε ένα σύμπλεγμα που συνδέεται με το πλήρωμα αεροσκαφών - σπάζοντας ένα σχεδόν τρίμηνο σερί χωρίς τοπικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις Covid. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν επίσης σταλεί στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 προσωπικού εστιατορίου, που θεωρούνται στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων, έχουν σταλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για 21 ημέρες απομόνωσης και εκτεταμένων δοκιμών. Οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα θα σήμαινε μεταφορά στο νοσοκομείο.

Όποιος παρευρέθηκε στις ίδιες εγκαταστάσεις με τα θετικά κρούσματα περίπου την ίδια ώρα τις τελευταίες ημέρες έχει επίσης λάβει εντολή να υποβληθεί σε τεστ, ενώ αρκετά κτίρια κατοικιών που συνδέονται με το σύμπλεγμα έχουν αποκλειστεί προσωρινά για μαζικά τεστ.

Καθώς οι φόβοι για τοπική μετάδοση της Όμικρον αυξάνονται, η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δήλωσε την Τρίτη ότι η επανέναρξη των κανονικών ταξιδιών μεταξύ της πόλης και της ηπειρωτικής Κίνας «θα πρέπει να περιμένουν για ακόμη ένα διάστημα».

Κολλημένος στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, η ελάχιστη περίοδος απομόνωσης για όποιον βρεθεί θετικός στον Covid-19 -ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικός- είναι σχεδόν ένας μήνας. Πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 10 ημέρες και δεν τους επιτρέπεται να φύγουν έως ότου το τεστ αρνηθούν δύο φορές διαδοχικά -- όσο καιρό χρειαστεί.

Αλλά ακόμα και  να βγεις αρνητικό δύο φορές δεν σημαίνει ότι μπορείς να πας σπίτι. Μετά από αυτό, όσοι υπόκεινται σε εντολές περιορισμού και μεταφέρονται σε εγκατάσταση απομόνωσης για άλλες 14 ημέρες.

Μόλις έφτασε στο νοσοκομείο, ο Τσαν τοποθετήθηκε σε θάλαμο απομόνωσης με άλλους δύο ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί, επίσης με την Όμικρον. Είναι περιορισμένος στο δωμάτιό του για 24 ώρες την ημέρα χωρίς καθαρό αέρα ή υπαίθρια άσκηση.

Η μέρα του ακολουθεί μια ρουτίνα που ορίζεται από το νοσοκομείο. Στις 8 π.μ., τον ξυπνά ένα κουδούνισμα στο σύστημα αναγγελιών και μια ανακοίνωση που του υπενθυμίζει να πάρει το φαϊ του.

Λαμβάνει γεύματα που παρέχονται από το νοσοκομείο σε καθορισμένες ώρες. Στο μεταξύ, περνά τη μέρα του συνδεδεμένος με την οικογένεια και τους φίλους του στα social media και παρακολουθώντας το Netflix

«Θα έλεγα ότι πιθανότατα νωρίς ή το απόγευμα ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ημέρας», είπε. "Το πρωί, ελέγχετε τα email σας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά μέχρι να έρθει το μεσημεριανό γεύμα, τότε θα πεθις "δεν ξέρω πραγματικά τι θα κάνω".

Αν και είπε ότι οι γιατροί του ήταν επαγγελματίες, δεν είναι σε θέση να του πουν πότε μπορεί να πάρει εξιτήριο. «Όλα εξαρτώνται από το πότε θα σταματήσω να βγαίνω θετικός και μετά θα ξεκινήσουν την τελική αντίστροφη μέτρηση από εκείνο το σημείο», είπε.

Λίγο πριν εμφανιστεί θετικός, ο Λαμ ήταν υπέρμαχος τη στάση του Χονγκ Κονγκ για μηδενικό Covid.

«Το Χονγκ Κονγκ έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για να προφυλαχθεί από την εισαγωγή κρουσμάτων με σκοπό τη διατήρηση μηδενικής τοπικής μόλυνσης», είπε σε δήλωση της 28ης Δεκεμβρίου. «Μπροστά στη σφοδρή επίθεση της Όμικρον, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί».

Ψυχικό τίμημα της απομόνωσης

Από την έναρξη της πανδημίας, το Χονγκ Κονγκ έχει επιβεβαιώσει περισσότερα από 12.600 κρούσματα και 213 θανάτους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία -- πολύ λιγότεροι από πολλές πόλεις συγκριτικού μεγέθους αλλού στον κόσμο.

Όμως, ενώ η προσέγγισή της με μηδενικό Covid έχει θωρακίσει τους κατοίκους από τις αυξανόμενες νοσηλείες, η πόλη αντιμετωπίζει μια διστακτικότητα σε σχέση με τα εμβόλια -- παρά τον δωρεάν εμβολιασμό που είναι διαθέσιμος σε κατοίκους ηλικίας άνω των 3 ετών. Μέχρι σήμερα, λιγότερο από το 70% του πληθυσμού των 7,5 εκατομμυρίων του Χονγκ Κονγκ έχει πάρει δύο πλήρεις δόσεις.

Η πρόσληψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στους ηλικιωμένους, μια ομάδα που θεωρείται ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από Covid-19.

Αντίθετα, το Χονγκ Κονγκ έχει βασιστεί στον περιορισμό των ομαδικών συγκεντρώσεων, στις υποχρεωτικές μάσκες στο κοινό, στην ανίχνευση, τον εντοπισμό, τη δοκιμή και τον περιορισμό στενών επαφών και ύποπτων κρουσμάτων -- συν τα σκληρά μέτρα σύνορα και καραντίνα.

Σε μια δήλωση στις 29 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επανέλαβε ότι τα αυστηρά μέτρα της είναι εδώ για να μείνουν -- συμπεριλαμβανομένης της δικής της εγκατάστασης καραντίνας μεγάλης κλίμακας.

«Πρόσφατα, η κατάσταση της παγκόσμιας επιδημίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της παραλλαγής Όμικρον», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για να αποτρέψει μια επιδημία ή ένα ξέσπασμα πέμπτου κύματος στην κοινότητα. Αφού εξετάσει την κατάσταση ολιστικά και συνετά, η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει όλα τα δωμάτια στο PBQC [Κέντρο Καραντίνας του Penny's Bay] για την επίτευξη του σκοπού καραντίνας».

Παρά την επιτυχία της πόλης να κρατήσει μακριά τον Covid-19, οι ειδικοί λένε ότι οι μεγάλες περίοδοι καραντίνας συχνά έχουν κόστος για την ψυχική υγεία όσων βρίσκονται σε περιορισμό.

«Γενικά, υπάρχει αυξημένη αίσθηση απομόνωσης, άγχους και σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και μετατραυματικό στρες», δήλωσε η Δρ. Elisabeth Wong, ψυχίατρος και κλινική σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης ψυχικής υγείας, Mind HK, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, υπάρχουν συμβουλές για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας, πρόσθεσε.

"Υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείτε να κάνετε, όπως να βεβαιωθείτε ότι έχετε προγραμματίσει τη μέρα σας αρκετά ξεκάθαρα", είπε ο Wong. «Έτσι, έχετε ώρες ανάπαυσης και ώρες εργασίας... και, όσο μπορείτε, ενσωματώστε κάποιο είδος άσκησης μέσα στην ημέρα».

Η τακτική του Χονκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί μια πολιτική “μηδενικής covid-19” βάσει της οποίας όποιος εισέρχεται στο έδαφός του πρέπει να παραμένει για καιρό σε καραντίνα, όπως και οι ασθενείς με covid-19 και οι επαφές τους. Χάρη στην στρατηγική αυτή η πόλη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει λίγα περισσότερα από 12.000 κρούσματα covid-19 και μόνο 213 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, όμως με αντίτιμο τη διεθνή απομόνωση που κόστισε ιδιαίτερα σε αυτό το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.

Για τρεις μήνες και έως τις 31 Δεκεμβρίου δεν είχαν εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ νέα κρούσματα στην κοινότητα. Τότε καταγράφηκε η πρώτη εγχώρια μόλυνση από το στέλεχος Όμικρον. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ 114 κρούσματα του Όμικρον, τα περισσότερα σε ταξιδιώτες που υποβλήθηκαν σε τεστ με την άφιξή τους ή στη διάρκεια της καραντίνας τους.

Ωστόσο οι αρχές είναι σε συναγερμό μετά τον εντοπισμό πριν μερικές ημέρες μιας μικρής εστίας εγχώριας μετάδοσης του Όμικρον σε ένα εστιατόριο, γεγονός που τις ώθησε να πραγματοποιήσουν μαζικές εκστρατείες τεστ και ιχνηλάτησης επαφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα