Δείτε ποια κυπριακά φεστιβάλ είναι απ τα καλύτερα σε Ευρώπη!

Δεκαεπτά κυπριακά φεστιβάλ υπέβαλαν αίτηση και διακρίθηκαν με το EFFE Label 2017-2018. Με τη διάκρισή τους, τα 17 κυπριακά φεστιβάλ κατέχουν μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης και ενισχύουν τη θέση της Κύπρου στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης, αναφέρει σε ανακοίνωση το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Τα φεστιβάλ είναι:

Apollon International Arts Festival
Buffer Fringe Performing Arts Festival
Countryside Animafest

Cyprus│Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου
Cyprus Contemporary Dance Festival │ Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου
·Cyprus Film Days – International Film Festival │ Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος
·Cyprus Rialto World Music Festival
·Fengaros Music Village and Fengaros Festival │Μουσικό Χωριό Φέγγαρος και Φεστιβάλ Φέγγαρος
·International Festival of Ancient Greek Drama│Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
·International Motion Festival Cyprus
·International Pharos Chamber Music Festival │Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος
·International Pharos Contemporary Music Festival │ Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος
·The International Short Film Festival of Cyprus │ Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου
·KYPRIA International Festival│Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ
·Lofou August Festival │ Φεστιβάλ Λόφου
·Nicosia Pop Up
·No_body Dance/Movement &Performance Arts Festival │ Φεστιβάλ Χορού &Παραστατικών Τεχνών No_body
·The Afro Banana Republic Festival

Στη διαδικασία απόκτησης του EFFE Label 2017-2018 συμμετείχαν εκατοντάδες φεστιβάλ από 39 χώρες, τα οποία υπέβαλαν αίτηση στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε το EFFE τον χειμώνα του 2016, για να αναδείξουν την αφοσίωσή τους στα τρία κριτήρια που ζητούσε το πρόγραμμα: καλλιτεχνική δέσμευση, ενεργό συμμετοχή των φεστιβάλ στις κοινότητές τους και μια Ευρωπαϊκή και διεθνή θεώρηση.

Η ανακοίνωση των 715 (επτακοσίων δεκαπέντε) τιμώμενων φεστιβάλ με το EFFE Label 2017-2018 έγινε στις 4 Μαΐου 2017 στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή και τον πρόεδρό της Σερ Τζόναθαν Μιλς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Φεστιβάλ του European Festival Association και του EFFE MeetUp, που φιλοξένησε το Rheingau Musik Festival.

Στη διήμερη αυτή συνάντηση, παρευρέθηκαν τα μέλη του European Festival Association, τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, οι επικεφαλής των κομβικών σημείων του EFFE και εκπρόσωποι των τιμώμενων φεστιβάλ από τις 39 χώρες. Στη συνάντηση του EFFE MeetUp, η οποία περιλάμβανε συνεδρίες μεταξύ των επικεφαλής των 25 κομβικών σημείων του EFFE, συζητήσεις και συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τιμώμενων φεστιβάλ, συμμετείχε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΚΔΙΘ Χρίστος Γεωργίου, επικεφαλής του Προγράμματος EFFE στην Κύπρο.

Τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούν οι: Σερ Τζόναθαν Μιλς, πρόεδρος της Επιτροπής, διακεκριμένος συνθέτης και πρώην διευθυντής διαφόρων Φεστιβάλ στην Αυστραλία (Μπλου Μάουντεινς, Μπρίσμπεϊν, Μελβούρνη) και του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, Ταμάρ Μπρούγκεμαν, συν-διευθύντρια του Φεστιβάλ Wonderfeel, Ολλανδία, Πήτερ Φλοράνς, διευθυντής του Hay Festivals, Ηνωμένο Βασίλειο, Κενγκ Σεν Ονγκ, διευθυντής του Singapore International Festival of Arts, Σιγκαπούρη, Χάρις Πάσοβιτς, σκηνοθέτης, διευθυντής του East West Centre Sarajevo, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάβελ Ποτορόσζιν, διευθύνων σύμβουλος του Πανεπιστημίου SWPS της Βαρσοβίας, Πολωνία, Ρενάτο Κουαγκλία, γενικός διευθυντής του FOQUS Foundation, Ιταλία, Ιρένε Ρόσσι, Φεστιβάλ Couleur Café, Βέλγιο, Φρουσζίνα Σζεπ, διευθύντρια του Φεστιβάλ Lollapalooza στο Βερολίνο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Yourope, Ουγγαρία.

Την Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή της Κύπρου αποτελούσαν οι: Γιώργος Γεωργής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Νεάπολις, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Μαρίνα Σχίζα, πολιτιστική αρχισυντάκτρια, εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και Τάκης Χατζηδημητρίου, πρόεδρος ΙΚΜΕ (Ίδρυμα Κοινωνικοπολιτικών Μελετών).

Παράλληλα, με βάση τις αξιολογήσεις των μελών των Εθνικών Γνωμοδοτικών Επιτροπών, η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης θα επιλέξει και τα υποψήφια φεστιβάλ στα οποία θα απονεμηθεί το Βραβείο EFFE 2017-2018. Το Βραβείο EFFE θα δοθεί στα φεστιβάλ που με την καινοτομία τους κατευθύνουν νέες καλλιτεχνικές τάσεις και οι νικητές θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 στις Βρυξέλλες.

Τα φεστιβάλ που λαμβάνουν την πιστοποίηση EFFE Label αυτομάτως θα αναγνωρισθούν από την Ε.Ε. και θα επωφεληθούν ποικιλοτρόπως. Έχοντας την πιστοποίηση, θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στις δικές τους εκστρατείες επικοινωνίας και προώθησης του φεστιβάλ. Επίσης, αποκτούν μια θέση στην πλατφόρμα του EFFE (EFFE Festival Guide, www.effe.eu), μέσω της οποίας επιτρέπεται στους Eυρωπαίους πολίτες και στους καλλιτέχνες η άμεση πρόσβαση σε χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες για τα κορυφαία πολιτιστικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

Το Πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, μια πρωτοβουλία του European Festivals Association (EFA), αποτελεί μια πολιτιστική πύλη που προσφέρει τον χώρο σε πολίτες και επαγγελματίες, για να ανακαλύψουν τα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ και να εμπλακούν σε αυτή την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Είναι μια νέα διεθνής πλατφόρμα, η οποία συνδέει μεταξύ τους τα φεστιβάλ με ουσιαστική δέσμευση στις τέχνες, τις κοινότητές τους και τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη. Πρωτίστως το EFFE αναγνωρίζει το αριστεύειν στο καθημερινό έργο αυτών των φεστιβάλ σε τοπικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα