Δεύτερο παιδί με ιλαρά στο Μακάρειο - Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν

Στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται και δεύτερο παιδί που νοσεί με ιλαρά, με την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί, λόγω της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Μονάδας του Μακαρείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, που μίλησε στο SigmaLive, πρόκειται για αγοράκι τριών ετών, το οποίο εισήχθη χθες λόγω πυρετών από τριημέρου και εξανθήματος που εμφάνισε.

Το αγοράκι είναι απομονωμένο και λαμβάνει θεραπεία, με την κατάστασή του

να χαρακτηρίζεται ως καλή. Σημειώνεται ότι το πρώτο παιδάκι που είχε διαγνωστεί με ιλαρά, έχει λάβει εξιτήριο.

Τα δύο παιδιά ήταν ανεμβολίαστα. O Δρ. Ηλία προτρέπει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 95%. Η πρώτη δόση γίνεται στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ αργότερα γίνεται και η δεύτερη. Το εμβόλιο είναι τριπλό, καθώς προστατεύει από ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα.

Τα συμπτώματα

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλία, η νόσος εξελίσσεται σε τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο (πρόδρομο ή καταρροϊκό), το παιδί παρουσιάζει ρινική καταρροή, βήχα, χαμηλό πυρετό, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιάζονται και κόκκινα μάτια. Αυτό το στάδιο διαρκεί 3-4 μέρες.

Στο δεύτερο στάδιο (εξανθηματικό), το παιδί εμφανίζει εξανθήματα πίσω από τα αυτιά και στη συνέχεια στο πρόσωπο και στον κορμό, υψηλό πυρετό, ανορεξία και γενικότερα παρουσιάζει μία επηρεασμένη γενική εικόνα. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την ανάρρωση που διαρκεί μία εβδομάδα.

Οι επιπλοκές της ιλαράς περιλαμβάνουν την οξεία ωτίτιδα και την πνευμονία, ενώ σπανιότερα μπορεί να προκληθεί εγκεφαλίτιδα.

Όπως υπέδειξε ο Δρ. Ηλία, πρόκειται για μία πολύ μεταδοτική νόσο, καθώς η ιλαρά μπορεί να μεταδίδεται 1-2 μέρες πριν από την εμφάνιση των εξανθημάτων και 4 μέρες μετά. Ο ιός ενδέχεται ακόμη να διατηρείται στο περιβάλλον μέχρι και δύο ώρες.

Διαβάστε επίσης: Τελωνεία για ξέπλυμα: «Κάποιες φορές αφήνεται εσκεμμένα ο επιβάτης...»

Keywords
Τυχαία Θέματα