Δεύτερη θέση για την Κύπρο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την δεύτερη θέση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχει η Κύπρος, σε ένα τομέα στον οποίο εξελίσσεται ραγδαία και με ανησυχητικές σε πολλές περιπτώσεις, διαστάσεις.

Στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών, το 29% των χρηστών που είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποίησε υπολογιστή γραφείου, το 69% φορητό υπολογιστή ή netbook, 37% ταμπλέτα, και το 88% κινητό τηλέφωνο.

Ήταν το

δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην ΕΕ, μετά την Ισπανία (93%), ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (88%), η Κροατία (87%), το Ηνωμένο Βασίλειο (86%) και η Δανία (85%).

Τα κινητά τηλέφωνα ή smartphones ήταν οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο το 2016 από χρήστες του διαδικτύου σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, με εξαίρεση την Τσεχία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, όπου την πρωτοκαθεδρία είχαν οι φορητοί υπολογιστές ή τα netbooks.

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το μικρότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Τσεχία (55%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (60%), τη Λετονία (62%), τη Λιθουανία (63%) και την Ελλάδα (66%).

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, πάνω από το 70% των χρηστών του διαδικτύου στην ΕΕ διοχέτευσαν κάποιο είδος των προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο, αλλά μεγάλο ποσοστό αυτών των χρηστών πήρε κάποια μέτρα για να τις προστατεύσει.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (46%) αρνήθηκαν να επιτρέψει τη χρήση των προσωπικών πληροφοριών για τη διαφήμιση και το 40% όρισε περιορισμούς πρόσβασης στο προφίλ του ή το προσωπικό του περιεχόμενο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, το 37% των χρηστών του διαδικτύου διαβάζει τις δηλώσεις για την πολιτική απορρήτου πριν την παροχή προσωπικών πληροφοριών και 31% επιβάλλει περιορισμένη πρόσβαση στη γεωγραφική του θέση.

Στην Κύπρο το 61% των χρηστών του Διαδικτύου κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, έλαβε τα μέτρα του με τα προσωπικά του στοιχεία, το 22% δήλωσε ότι διαβάζει τις δηλώσεις της πολιτικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής, το 16% ότι επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση σε γεωγραφική θέση, το 34% έχει ορίσει περιορισμένη πρόσβαση στο προφίλ του ή το προσωπικό περιεχόμενο για τα κοινωνικά δίκτυα, και το 26% αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση των προσωπικών του δεδομένων για σκοπούς διαφήμισης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα