ΔΕΑ: Το ψήφισμα ΣτΕ δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος

Νέα έκκληση στην τουρκικές αρχές για ενεργή δράση με πληροφορίες στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κάνει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) μέσω ψηφίσματος. Δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος απαντά ο επικεφαλής της ΔΕΑ, κάνοντας λόγο για διαχείριση του προβλήματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης με πολιτικό και όχι ανθρωπιστικό τρόπο.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) σημειώνει με ενδιαφέρον

τις πληροφορίες που παρέχονται από τις τουρκικές Αρχές σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την επιτάχυνση της πρόσβασης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στις στρατιωτικές ζώνες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθώς και για τη δημιουργία μιας επιτροπής αρχείου, που ιδρύθηκε από την τουρκική πλευρά τον Αύγουστο του 2016 με την εντολή να εξετάσει τα σχετικά αρχεία για τις πληροφορίες που ζητούνται από τη ΔΕΑ για τους χώρους ταφής και τη θέση των λειψάνων.

Αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ που εκδόθηκε μετά από τη συζήτηση για τους αγνοούμενους και τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που ολοκληρώθηκε χθες στο Στρασβούργο.

Στο ψήφισμα, λόγω της διέλευσης του χρόνου, “καλούνται οι τουρκικές Αρχές να συνεχίσουν την ενεργό δράση παρέχοντας στη ΔΕΑ όλη την απαραίτητη βοήθεια για να συνεχίσει να επιτυγχάνει απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό”.

Εξάλλου, στο ψήφισμα σημειώνεται η ενημερωμένη πληροφόρηση από τις τουρκικές Αρχές σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τις έρευνες από την Ομάδα Αγνοουμένων, όπως αναφέρεται. Το ψήφισμα επανέλαβε την έκκληση προς τις τουρκικές Αρχές να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των ερευνών και την ταχεία ολοκλήρωσή τους και κάλεσε (τις τουρκικές Αρχές) να συνεχίσουν να ενημερώνουν την Επιτροπή για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα σε σχέση με την έρευνα σχετικά για τον Ανδρέα Βαρνάβα.

Ως τέταρτο σημείο στο ψήφισμα αναφέρεται ότι στο πλαίσιο αυτό, καλούνται επίσης οι τουρκικές Αρχές να διαβιβάζουν τις πληροφορίες στην Επιτροπή για τα συμπεράσματα στις τελικές εκθέσεις για τις έρευνες που ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα.

Η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ στο ψήφισμά της επέμεινε για άλλη μια φορά για την άνευ όρων υποχρέωση απόδοσης της δίκαιης ικανοποίησης που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επανέλαβε την έκκληση προς τις τουρκικές Αρχές να καταβάλουν χωρίς καμία καθυστέρηση τα ποσά που επιδικάσθηκαν στην απόφαση της 12ης Μαΐου του 2014.

Αποφάσισε τέλος το ΣτΕ να επαναλάβει την εξέταση του ζητήματος των αγνοουμένων στην 1294η συνάντηση των Υπουργών (το Σεπτέμβριο του 2017).

Νέστορος: Aποσπασματικό το ψήφισμα, δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το ψήφισμα, το ε/κ μέλος της ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος ανέφερε ότι αυτό θα ήταν καλό να αντίκριζε τις προσδοκίες των συγγενών των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι “έχουν καταγραφεί πολλές φορές τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ΔΕΑ, το πώς αυτά μπορεί να επιλυθούν και ποιος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή τους”.

Μέσα από το ψήφισμα, είπε, αυτό δεν βγαίνει. “Είναι αποσπασματικό και χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας για μετακίνηση οστών, ή παραχώρηση πληροφοριών για περισυλλογή νεκρών”, σημείωσε.

Το ψήφισμα, ανέφερε ο κ. Νέστορος, δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος σε σχέση με τους Ε/κ αγνοούμενους. Εάν δεν λύσουμε ουσιαστικά και ορθολογιστικά προβλήματα, πρόσθεσε, δεν θα μπορούμε να δώσουμε ακριβείς και σωστές απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων που είναι και το ζητούμενο.

"Πολιτικός ο χαρακτήρας διαχείρισης του προβλήματος"

“Η διαχείριση του ζητήματος των αγνοουμένων από τη ΔΕΑ δεν έχει πολιτικό αλλά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αλλά η διαχείριση από τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει έναν πολιτικό χαρακτήρα”, είπε.

Η ΔΕΑ, σημείωσε το ε/κ μέλος της, θα συνεχίσει το έργο της με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και νέων τρόπων επιστημονικής εργασίας, ώστε να μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματική και παραγωγική σε σχέση με τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. Θα συνεχίσει, κατέληξε, την προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων υποβοήθησης του έργου της και από τις εμπλεκόμενες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως τα ΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα