Δ. Χριστόφιας: Ο Κατσουρίδης υπαίτιος για φυλάκιση Ζανέτου

«Το ότι ο Νίκος Κατσουρίδης καταδέχτηκε να είναι υπαίτιος να φυλακιστεί ένας εντελώς αθώος σύντροφος - και το γνωρίζει πολύ καλά - αυτό λέει πολλά».

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο SigmaLive ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αναφέρει ότι δεν βλέπει λύση σύντομα και εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τουρκίας.

«Έχω διαμηνύσει στον κ. Ακιντζί ότι αν επιμείνει στις

εγγυημένες πλειοψηφίες, δεν θα υπάρξει λύση», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει ως λεβεντόπαιδο τον γιο του και ψέγει ως μασκαραλίκια τα όσα λέγονται ότι ο Χρ. Χριστόφιας δεν είναι υποψήφιος για να αποφύγει την ρετσινιά της διακυβέρνησης του πατέρα του.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναφορές του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη για success story της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην οικονομία, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει το εξής: "Το μόνο success story αυτής της κυβέρνησης είναι να πιάνουν την μπουκιά από το στόμα του απλού ανθρώπου και να την δίνουν στις τράπεζες και τους επιχειρηματίες".

Ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει τη διαδικασία ώστε η τουρκική γλώσσα, που αποτελεί τη μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους, να αναγνωριστεί και ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Συμφωνείτε με αυτή την εξέλιξη;

Εμένα δεν με ενοχλεί, αν αυτό θα βολέψει τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Βεβαίως, θα βολέψει και την Τουρκία κακά τα ψέματα. Όμως, νομίζω ότι τίποτα κακό δεν υπάρχει.

Η εποχή που προσπαθούσαμε να τιμωρήσουμε την Τουρκία με όλα τα μέσα και με όλους τους τρόπους, θεωρώ ότι έχει περάσει νοουμένου ότι βέβαια η Τουρκία δίνει μηνύματα, αλλά πρέπει να τα επιβεβαιώσει στην πράξη ότι θέλει λύση στο κυπριακό. Εγώ έχω τις αμφιβολίες μου ακόμα.

Και νοουμένου ότι και η ΕΕ στο τέλος της ημέρας δεν θα προσπαθεί να εκβιάσει λέγοντας ότι είτε λυθεί είτε δεν λυθεί το κυπριακό, τον Ιούνιο θα έχουμε άνοιγμα κεφαλαίων τα οποία έχει αποκλείσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτά είναι απαράδεκτα κόλπα και νομίζω ότι πρέπει να κωφεύσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εδώ θα έλεγα έχουμε σχετική πρόοδο πάνω στις συγκλίσεις, που εμείς πετύχαμε με τον Ταλάτ. Δεν έχουμε τίποτε καινούριο. Αλλά, δυστυχώς ο φίλος μου ο Ακιντζί στρεψοδικεί πάνω στην τελευταία και την πιο σημαντική σύγκλιση των τεσσάρων ελευθεριών, η οποία δίνει το δικαίωμα σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους να επιλέξουν μετά από μια περίοδο μεταβατική πού θέλουν να ζήσουν, πού θέλουν να εργαστούν, να ασκήσουν το δικαίωμα του επαγγέλματος και την ίδια ώρα να αποκτήσουν περιουσία. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα έλεγα ότι ήταν επαναστατική κίνηση από πλευράς του Ταλάτ και νομίζω ότι είναι και ο λόγος που ο κ. Ερντογάν τον τιμώρησε.

Αν ο κ. Ακιντζί επιμείνει σε αυτό, θα είναι μεγάλο λάθος του, διότι δεν θα έχουμε λύση.

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας στην εφημερίδα «Η Σημερινή» είχατε χαρακτηρίσει την εκλογή του κ. Ακιντζί ως ευτυχή συγκυρία και θετικότερη από την εκλογή του κ. Ταλάτ. Παρακολουθούμε τις θέσεις που ο κ. Ακιντζί εκφράζει δημόσια περί εγγυημένων πλειοψηφιών, τουρκικών εγγυήσεων κ.α. Εξακολουθείτε ακόμη να τον εμπιστεύεστε;

Τι σημαίνει τον εμπιστεύεστε;

Εκείνη η δήλωσή σας για τον κ. Ακιντζί, επιβεβαιώνεται στην πράξη;

Και ναι και όχι. Και ναι, διότι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε κάποια ζητήματα και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Ακιντζί θα πάρει πίσω ορισμένα πράγματα στην πορεία. Ξέρω ότι δέχεται αρκετές πιέσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ και από τους υψηλά ιστάμενους Τούρκους επισήμους, αλλά νομίζω ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να συμπεριφερθούν ως Κύπριοι, υπηρετώντας τον λαό τους και όχι τις όποιες ξένες δυνάμεις.

Η Ελλάδα, από την πείρα μου λέω ότι συμπεριφέρθηκε πολύ εντάξει όσο ήμουν Πρόεδρος, συνεχίζει να είναι σωστή και δεν ασκεί πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Τουρκία, δυστυχώς, έχει πισωγυρίσει τα πράγματα γενικότερα.

Λέγεται ότι το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα. Εσείς διακρίνετε δείγματα αλλαγής στην τουρκική πολιτική σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό;

Έχω τη γνώμη ότι χρειάζεται σοβαρότητα και καρτερικότητα από δικής μας πλευράς. Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα χρεοκοπίας της εξωτερικής της πολιτικής (...) Εγώ έχω τη δική μου άποψη και φιλοσοφία στη λύση του Κυπριακού.

Κακώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθυστέρησε τη συνέχιση της προσπάθειας εξεύρεσης μεγαλύτερων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Θεωρώ ότι, αν η Κυπριακή Δημοκρατία, όντως, εξεύρει μεγαλύτερες δεξαμενές υδρογονανθράκων, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δεχθεί και λύση στο Κυπριακό, διότι, όπως είπε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κι εγώ δεν τάσσομαι εναντίον, θα μπορούσε με τη λύση του Κυπριακού, βέβαια είναι προϋπόθεση αυτό, να περάσει αγωγός μέσω της Τουρκίας για να πάει στην ΕΕ.

Θεωρείτε ότι ακόμη και μετά τη λύση μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν;

Τα πράγματα είναι αμοιβαία. Εγώ θα υποβάλω το ερώτημα. Οι Τ/κ θα πρέπει να μας εμπιστευτούν; Διότι είναι παθόντες οι Τ/κ και από εμάς. Πρόσφατα, ο Άντρος Κυπριανού επισκέφθηκε ένα χωριό όπου είναι θαμμένοι πολλοί Τ/κ τους οποίους δολοφόνησαν οι εοκαβητατζήδες. Κατά συνέπεια, αν δεν το πάρουμε χαμπάρι και εμείς και οι Τ/κ και η Τουρκία – η Ελλάδα το πήρε χαμπάρι- ότι θα αλλάξουμε ρότα και θα εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο, δεν θα λύσουμε τα προβλήματα και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια δαμόκλεια σπάθη πάνω από το σβέρκο μας που είναι η διχοτόμηση.

Στην αρχική σας τοποθέτηση εκφράσατε αμφιβολίες έναντι των προθέσεων της Τουρκίας για το Κυπριακό.

Είμαι συγκρατημένος μέχρι απόδειξης του αντιθέτου και θα είμαι συγκρατημένος. Γι’ αυτό χαμογέλασα λίγο – όχι ειρωνικά αλλά με αμφισβήτηση – για τις ειδήσεις που διοχέτευσε και η δική μας πλευρά ότι μάλλον δεν θα έχουμε βουλευτικές εκλογές, γιατί ως τον Μάρτη θα λυθεί το Κυπριακό. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω τόσο άπλετο φως ότι θα λυθεί τόσο σύντομα το Κυπριακό.

Εσείς με βάση την εκτίμησή σας για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και στη βάση της ενημέρωσης που έχετε από τη συμμετοχή σας στο Εθνικό Συμβούλιο, θεωρείτε ότι είναι εφικτό να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνημένο σχέδιο εντός του 2016;

Εξαρτάται από την πολιτική της Τουρκίας – επιμένω - και από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν βρίσκεται στην εύκολη θέση που βρίσκεται ο κ. Αναστασιάδης σε σχέση με την Ελλάδα. Εμείς χειριζόμαστε το Κυπριακό με το ελεύθερο από την Ελλάδα, η τ/κ ηγεσία - όποια κι αν είναι - δεν χειρίζεται ελεύθερα το κυπριακό από την Τουρκία.

Νομίζω να αναμένουμε την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στην Τουρκία εντός των ημερών για να δούμε ποιες είναι οι βουλές της τουρκικής ηγεσίας, αν όντως θα συναινέσουν σε λύση η οποία να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να εξυπηρετεί τους Κυπρίους.

Δεν τις ξέρουμε τις βουλές της Άγκυρας μετά από τόσα χρόνια συνομιλιών στο Κυπριακό;

Εγώ επιμένω και ας παρεξηγηθώ. Ούτε οι βουλές οι δικές μας τόσα χρόνια στο Κυπριακό ήταν εκείνες οι οποίες ικανοποιούσαν τους Τ/κ οι οποίοι θέλουν λύση, τους απλούς Τ/κ οι οποίοι είναι και προοδευτικοί άνθρωποι. Είχαμε και εμείς σκαμπανεβάσματα στην πολιτική μας.

Όπως…

Στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού δεν τα πήγαμε και τόσο καλά διαχρονικά. Ετοιμάζω ένα βιβλίο με το οποίο θα πω πολλές αλήθειες και αυτές είναι από την πολύχρονη εμπειρία μου στην ανάμιξή μου στα κοινά.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για τις αλήθειες που θα πείτε και οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως;

Αν τα πω τώρα σημαίνει ότι καίω το βιβλίο.

Επανέρχομαι στον κ. Ακιντζί και σε αυτό που είπατε ότι δεν τον αφήνει να διαπραγματεύεται ελεύθερα η Άγκυρα. Θεωρείτε ότι και τις δηλώσεις που κάνει δημόσια τού τις επιβάλλει η Άγκυρα; Διότι λέγει ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την τ/κ κοινότητα και στοιχείο πολιτικής ισότητας.

Έχει δίκαιο. Αφού συμφωνήθηκε μεταξύ μας η εκ περιτροπής προεδρία κάτω από δύο προϋποθέσεις βέβαια. Τις προϋποθέσεις της διασταυρούμενης και σταθμισμένης ψήφου. Διαφορετικά είπαμε ότι εμείς επιστρέφουμε στον Ε/κ Πρόεδρο και τον Τ/κ Αντιπρόεδρο.

Κατά συνέπεια αν και ο κ. Αναστασιάδης το δεχθεί αυτό, πρέπει να ζητήσει αντάλλαγμα από τον κ. Ακιντζί.

Δεν θεωρείτε αντιδημοκρατικό στοιχείο την εκ περιτροπής προεδρία; Να είναι δεδομένο ότι ένας εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας που αποτελεί το 18% του συνόλου του λαού εκ των πραγμάτων να κυβερνά τον τόπο;

Μια από τις αλήθειες που θα πω είναι ότι εδώ και 50 χρόνια η ε/κ πλευρά ή κάποιοι ηγέτες ή κάποιες δυνάμεις της ε/κ πλευράς αντιμετώπισαν τους Τ/κ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κακά τα ψέματα και είναι ώρα να αποκατασταθεί η ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εμένα δεν με ενοχλεί αν ένας προοδευτικός Τ/κ για δύο χρόνια θα είναι στο πηδάλιο του ενωμένου ομοσπονδιακού κυπριακού κράτους και άλλα τέσσερα χρόνια ένας Ε/κ.

Είπατε ότι κάποιες φορές συμπεριφερθήκαμε στους Τ/κ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Παρόλα αυτά υπάρχει και η θέση ότι οι Τ/κ από τη μια απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία και υπό την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της ΕΕ και από την άλλη αξιοποιούν την ασφάλεια που προσφέρουν τα κατοχικά στρατεύματα.

Αυτά είναι μακριά από την πραγματικότητα. Οι Τ/κ, οι πραγματικοί Κύπριοι νιώθουν υπόδουλοι και τα τουρκικά στρατεύματα δεν τα θέλουν όπως δεν θέλουν τον σφικτό εναγκαλισμό με την Τουρκία.

Είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό λόγω της μέχρι τώρα δράσης μου.

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το ζήτημα των εγγυημένων πλειοψηφιών σε πληθυσμό και περιουσίες που προβάλλει πολύ έντονα εσχάτως ο κ. Ακιντζί, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η πραγματική έννοια της διζωνικότητας.

Εγώ έχω διαμηνύσει στον Μουσταφά Ακιντζί ότι αν επιμείνει στις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης δεν θα υπάρξει λύση.

Πετύχαμε σύγκλιση με τον κ. Ταλάτ. Μετά από μια μεταβατική περίοδο, οι Ε/κ θα μπορούν ελεύθερα να ζήσουν στην τ/κ πολιτεία της ομοσπονδίας, αλλά από μια οροφή και πάνω δεν θα ψηφίζουν τους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής πολιτείας αλλά θα ψηφίζουν στην ε/κ πολιτεία.

Αυτό, όμως, είναι η θέση που περιγράφεται ως ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων των Ε/κ που θα εγκατασταθούν στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία.

Κανένας περιορισμός. Θα τα ασκεί ψηφίζοντας στην υπό ε/κ περιοχή διοίκηση.

Τα όσα κάναμε με το φασιστικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατοχή, δυστυχώς, επιβάλλουν έναν συμβιβασμό. Δεν είμαι από χέρι υπέρ της ΔΔΟ. Μας την επέβαλαν τα ίδια τα γεγονότα. Δεν είναι τυχαία που την αποδέχθηκε ο Μακάριος. Γι’ αυτό έλεγα ότι και οι Τ/κ έχουν υποστεί πολλά βάσανα και δεινά όπως και οι Ε/κ από τα ίδια γεγονότα και τη συμπεριφορά των συνοίκων τους των Ε/κ. Δυστυχώς. Και δεν θεωρώ Έλληνες αυτούς που πρόδωσαν τον τόπο με αυτό τον χυδαίο τρόπο.

Υπάρχει η θέση ότι ο Μακάριος όταν αντιλήφθηκε τι αποδέχθηκε προέβη και στην αποκήρυξη της ΔΔΟ στην τελευταία του ομιλία.

Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο. Ο Εθνάρχης Μακάριος εξήγησε και τι σημαίνει. Και εμείς προχωρήσαμε πέραν από εκείνα που ο Εθνάρχης Μακάριος είχε εξηγήσει ότι θα υπάρχει περιορισμός στο πλαίσιο της ΔΔΟ για τους Ε/κ στην τ/κ περιοχή.

Εμείς κατορθώσαμε να έχουμε μια σύγκλιση ότι δεν θα υπάρχει αυτός ο περιορισμός. Δεν με ενδιαφέρει εμένα τον Κερυνειώτη αν θα είμαι στο Δίκωμο και θα ψηφίζω τους ταγούς της εδώ περιοχής. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να είμαι ελεύθερος, να διακινούμαι να ασκώ όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και ας ψηφίζω από εδώ.

Αρχικά είπατε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι υιοθετήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Τι τελικά ισχύει; Έχουν υιοθετηθεί στην ολότητά τους;

Όχι. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που ακόμη μένουν ανοικτά. Για παράδειγμα αυτό που ζητά ο κ. Ακιντζί σε σχέση με τις εγγυημένες πλειοψηφίες ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να το δεχθεί.

Προεκλογικά ο Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις Χριστόφια – όπως τις χαρακτήριζε – όμως μετεκλογικά βλέπουμε ότι κάποιες αξιοποιούνται. Θεωρείτε ότι το έπραξαν αυτό για να ανέλθουν στην εξουσία;

Ασφαλώς. Ήταν μια πολιτική εξόντωσης. Ενώ στο αρχικό στάδιο συμφωνούσε και ο κ. Αναστασιάδης, τελικά αποφάσισε ότι θα πολεμήσει εξοντωτικά τον Χριστόφια για να βγει ο ίδιος στην εξουσία. Και του είπα εγώ "δημιουργείς καμένη γη την οποία θα παραλάβεις αν εκλεγείς Πρόεδρος. Τι νόημα έχει αυτή η καταστροφική συμπεριφορά;"

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είπατε ότι ως ΑΚΕΛ είμαστε μεγαλόψυχο κόμμα και ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταλήξει σε ένα σχέδιο που υπό τις συνθήκες θα οδηγεί σε μια βιώσιμη λύση, θα τον στηρίξουμε. Μπορεί να δούμε Χριστόφια-Αναστασιάδη δίπλα – δίπλα σε αυτή την προσπάθεια;

Είμαι άνθρωπος πειθαρχημένος στο κόμμα μου. Και νομίζω είχα οδηγήσει το κόμμα να θέτει πάνω από τα ταξικά και κομματικά συμφέροντα την Κύπρο. Αυτό ισχύει και σήμερα.

Εμείς θα μπορούσαμε να ασκήσουμε μια πολιτική εκδίκησης κατά του Αναστασιάδη γιατί μας έψησε το ψάρι στα χείλη. Κακά τα ψέματα. Και άλλοι, όχι μόνο ο Αναστασιάδης, και άλλοι που λάμβαναν μέρος στη δική μας διακυβέρνηση. Εν τούτοις δεν το κάνουμε, διότι συνεχίζουμε να θέτουμε πάνω από όλα την Κύπρο. Αυτό είναι πατριωτισμός. Δεν λέω ότι μονοπωλούμε τον πατριωτισμό.

Άρα θα στηρίξετε την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σε περίπτωση κατάληξης σε συμφωνημένο σχέδιο;

Ο Άντρος Κυπριανού το έκανε ξεκάθαρο ότι εμείς θα στηρίξουμε ό,τι θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Δεν δίνουμε στον Αναστασιάδη λευκή επιταγή. Και αυτό θα ισχύει μέχρι το τέλος.

Ποιες είναι οι «κόκκινες» σας γραμμές για μη στήριξη στον κ. Αναστασιάδη;

Το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό, όπως και το θέμα εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εγώ δεν θέλω να αφορίζω εκ των προτέρων όπως έκαναν οι αντίπαλοί μας. Θέλω να είμαι δημιουργικός. Αυτή τη στιγμή παρακολουθώ με αγωνία.

Είπατε και προηγούμενα ότι έχω ενημέρωση από το Εθνικό Συμβούλιο. Πότε συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο; Συνερχόταν το ΕΣ σε έναν χρόνο 18 φορές κατά την δική μας προεδρία. Και δεν υπήρχε τίποτε που να μην το γνωρίζουν τα μέλη του ΕΣ, κάτι, που παραδέχθηκε και ένας μεγάλος πολέμιός μου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πριν από μερικές μέρες είχαμε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στο SigmaLive για συνέντευξη και είχε πει ότι υπάρχει συσκότιση στο Κυπριακό από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ασπάζεστε αυτή την θέση;

Όχι. Όπως τα λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι αφοριστικά. Εγώ τον αφορισμό δεν τον έχω συζευχθεί ποτέ.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός έχει «κλειδώσει» μια συνάντηση μεταξύ του Γ.Γ. ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί. Εσείς συμφωνείτε με την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης στο Νταβός; Ο κ. Ακιντζί σήμερα είπε ότι είναι η πρώτη φορά που η «ΤΔΒΚ» θα εκπροσωπηθεί στο Νταβός σε επίπεδο ηγέτη.

Εάν είπε η ΤΔΒΚ, εγώ το απορρίπτω ασυζητητί. Κατά την άποψή μου αν τηρούνται ορισμένες αρχές δεν έχω καμιά αντίρρηση να γίνονται συναντήσεις.

Εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Μια συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ γιατί να μην γίνει;

Υπήρξαν επικρίσεις από κόμματα ότι αυτή η συνάντηση θα δώσει στον κ. Ακιντζί την αναβάθμιση που επιθυμεί και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ξέρεις παροιμίες; Όποιος δεν θέλει να πάει στον μύλο, δέκα μέρες κοσιηνίζει. Ό,τι και να κάνει ο κ. Αναστασιάδης αυτή τη στιγμή, και πρόοδο να έχουμε θα απορρίπτεται.

Θεωρείτε ότι τα κόμματα που επικρίνουν τον ΠτΔ γι’ αυτή τη συνάντηση βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου;

Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι έχουν λανθασμένη αντίληψη για την λύση του Κυπριακού. Ορισμένοι αιθεροβατούν. Δυστυχώς, ο αλυτρωτισμός ελλοχεύει στα μυαλά πολλών.

Πενταμερή διάσκεψη για το θέμα των εγγυήσεων προτείνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Λονδίνο.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πενταμερής διάσκεψη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Θέλουμε τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. να πάρουν μέρος σε μια διεθνή διάσκεψη, δεχόμαστε να είναι και η ΕΕ παρούσα, να είναι οι δύο κοινότητες, να είναι οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις (διότι η Βρετανία είναι μόνιμο μέλος του Σ.Α.) και η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι η θέση μας.

Ένα τελευταίο ερώτημα για το Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για τον κ. Ακιντζί. Αυτές οι δημόσιες δηλώσεις όπως και κάποιες άλλες ενέργειές του πχ να μην παραστεί σε εκδήλωση της γερμανικής πρεσβείας γιατί δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο θα τον προσφωνούσαν και το ότι αρνήθηκε να δει τον Ρώσο ΥΠΕΞ σε ουδέτερο έδαφος και όχι στα κατεχόμενα, είναι συμπεριφορές που βοηθούν τις προσπάθειες για κατάληξη σε λύση;

Είναι λανθασμένες συμπεριφορές. Μπορεί να είναι και συμπεριφορές τακτικής για το εσωτερικό του ακροατήριο, αλλά είναι λανθασμένες συμπεριφορές. Εγώ ξέρω ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είναι τολμηρός άνθρωπος και ότι τα έβαλε μερικές φορές με τον Ερντογάν. Δεν μπορεί να τα παίρνει πίσω αυτά τα πράγματα.

Δεν παρατηρείτε μια ευθυγράμμιση του κ. Ακιντζί με τον κ. Ερντογάν;

Όχι, όχι. Και το λέω έχοντας γνώση των πραγμάτων.

Έχετε επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί;

Έχω με πολύ κόσμο περιλαμβανομένων και στενών συμβούλων του Μουσταφά Ακιντζί.

Περνάμε στο μέτωπο των βουλευτικών εκλογών. Θεωρείτε ότι το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι τόσο ισχυρό ώστε το κόμμα να πετύχει τους στόχους του, ακόμη και να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη στη Βουλή;

Πρώτα από όλα συνεχίζω να αξιολογώ το ΑΚΕΛ ως το πιο δημοκρατικό κόμμα στον τόπο. Έγιναν δημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες πήρα κι εγώ μέρος ως απλό και τίμιο μέλος του κόμματος.

Έχω άποψη και την λέω και στον Άντρο Κυπριανού που ενίοτε συναντιόμαστε. Θεωρώ ότι ναι είναι ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο.

Πιστεύω ότι αν οι υποψήφιοι βουλευτές και η ηγεσία του κόμματος κατορθώσουν να αναστρέψουν την στρεβλωμένη αντίληψη που δημιουργήθηκε στον κυπριακό λαό για την πενταετή διακυβέρνησή μας, την οποία θεωρώ ως πολύ καλή για το κυπριακό, για κοινωνικοοικονομικά θέματα και θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να βγούμε από την κρίση αν δεν υπήρχε αυτή η απαράδεκτη ληστεία των τραπεζών και η εξοντωτική αντιπολίτευση μέχρι σημείου να φτάσουμε να ονομάζουμε την συμπεριφορά της πλειοψηφίας της Βουλής ως κυβερνώσα Βουλή, ενν. τότε θα τα καταφέρουμε.

Θεωρώ ότι υπάρχει σπουδαία δουλειά να γίνει μέσα στα σπίτια. Επειδή λυπούμαι να πω, παρόλο, που είμαι σε μέσο επικοινωνίας αυτή τη στιγμή, ότι τα ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους διαδραμάτισαν έναν πάρα πολύ αρνητικό ρόλο στη διάρκεια της διακυβέρνησης μας. Τίποτα καλό δεν υπήρξε.

Παρόλα αυτά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης σας καί τα ΜΜΕ σας στήριζαν.

Γιατί ο ΔΗΣΥ δεν είχε αποφασίσει να κάνει την ολοκληρωτική και εξοντωτική επίθεση που έκανε. Από την ώρα που το αποφάσισε, μπήκε στη μάχη και το μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο που φέρει τεράστια ευθύνη για την οικονομική χρεοκοπία του τόπου και όχι η κυβέρνηση.

Είπατε ότι θεωρείτε το ψηφοδέλτιο του κόμματος ισχυρό. Παρόλα αυτά ο βουλευτής που ερχόταν πρώτος παγκύπρια σε σταυρούς ο κ. Νίκος Κατσουρίδης απουσιάζει από το ψηφοδέλτιο. Θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα πλήγμα για την προσπάθεια του κόμματος σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές;

Καθόλου. Καθόλου. Όποιος παραβιάζει τις αρχές του κόμματος ακόμη και μεγαθήρια όπως τον Ανδρέα Ζιαρτίδη τον Ανδρέα Φάντη εκείνην όλη την ομάδα των ηγετικών στελεχών του κόμματος – είπα έτσι λίγο βαρύγδουπα ότι το κόμμα είναι ένα οδοστρωτήρας που περνά πάνω από όλους μας. Και ο Χριστόφιας, εάν στρεφόταν κατά του κόμματος, θα πάθαινε το ίδιο. Κατά συνέπεια, εάν ο Νίκος ήθελε να συνεχίσει την δραστηριότητά του, θα έπρεπε να είναι συνεπής στις αρχές του κόμματος και να είναι την ίδια ώρα και παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους. Το κόμμα βλέποντας την όλη πολιτεία του Νίκου και την συμπεριφορά του – και δεν ήμουν παρών – αποφάσισε ότι δεν έχει θέση ούτε στο κόμμα ούτε στο ψηφοδέλτιο και τον απέβαλε από το κόμμα - όχι διά παντός.

Ποιες ήταν οι αρχές του κόμματος που παραβίασε;

Νομίζω ότι τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Το ότι καταδέχτηκε να είναι υπαίτιος να φυλακιστεί ένας εντελώς αθώος σύντροφος και το γνωρίζει πολύ καλά, ε αυτό λέει πολλά. Παραβίασε κι άλλες αρχές, αλλά δεν θέλω τώρα να θεωρηθεί ότι τα βάζω με τον Νίκο Κατσουρίδη.

Ο Ανδρέας Φάντης ένας άνθρωπος που ευεργετήθηκε από το ΑΚΕΛ πήρε «μεταγραφή» στο ΔΗΚΟ.

Δεν θέλω να τα βάλω με τον Α. Φάντη. Ο καθένας μας κρίνεται από τον κόσμο του ΑΚΕΛ και ο κόσμος του ΑΚΕΛ έχει κριτήριο. Τους άλλους, που ανέφερα προηγουμένως της φραξιάς, είναι τα μέλη του ΑΚΕΛ που τους εξοβέλισαν από το κόμμα. Δεν είναι απλά η Κεντρική Επιτροπή. Σηκώθηκαν και έφυγαν από την Κ.Ε. και πήραν μαζί τους 300 μέλη που στη συνέχεια άρχισαν να επιστρέφουν. Ο Ανδρέας Φάντης είναι παράγοντας κυρίως στον αθλητισμό. Ξέρω ότι έχει προβλήματα ο άνθρωπος. Δεν θέλω να τα βάλω με τον Ανδρέα. Είναι και φίλος μου ο Ανδρέας, αλλά έκανε μεγάλο λάθος κατά την άποψή μου.

Είθισται στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ να βρίσκονται οι επικεφαλής της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ. Σε αυτό το ψηφοδέλτιο δεν είναι. Ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ είναι ο γιος σας ο κ. Χρίστος Χριστόφιας. Επικριτές σας λένε ότι επέλεξε να μην είναι υποψήφιος για να μην κουβαλάει τη ρετσινιά της διακυβέρνησης του πατέρα του.

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο γιος μου ο Χρίστος είναι διαπαιδαγωγημένος από το κόμμα όπως κι εγώ. Είναι συνεπέστατος στις κομματικές του υποχρεώσεις. Θεωρεί τη δική μας διακυβέρνηση και τιμή δική του και όλα αυτά τα απορριπτέα – ήταν να πω μασκαραλίκια δηλαδή – πρέπει να μείνουν στην πάντα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας αποσύρθηκε και πρέπει να πάψουν να πολεμούν και την οικογένειά μου, γιατί αυτό που γίνεται είναι εγκληματικό.

Δική του επιλογή του Χρίστου. Θεώρησε ότι είναι φρέσκος ως Γ.Γ. της ΕΔΟΝ, θέλει να υπηρετήσει εκεί και αρνήθηκε.

Ο Χρίστος– να μου επιτρέψεις να πω αλλά μιλώ για τον γιο μου – σεμνύνομαι να πω ότι είναι ένα λεβεντόπαιδο.

Στις προηγούμενες εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής, επίμονα τον είχαν υποστηρίξει και προτείνει και αρνήθηκε να γίνει και μέλος της Κ.Ε.

Κατά συνέπεια είναι η σεμνότητα του Χρίστου που επικράτησε και όχι οι ανοησίες που λέγονται περί του πατέρα του.

Και εγώ θέλω να πω ότι νιώθω υπερήφανος για την προσφορά μου καί στο κόμμα καί στον τόπο. Και θα κριθεί ο καθένας στο τέλος. Είπα κάποτε ότι θα μας δικαιώσει η ιστορία. Άρχισε να μας δικαιώνει.

Θεωρείτε ότι αυτό συμβαίνει;

Βεβαίως αυτό συμβαίνει. Άρχισε ο κόσμος να καταλαβαίνει και ποιοι ευθύνονται για την κρίση και πως εμείς χειριστήκαμε το Κυπριακό και τον κόσμο. Εμείς προσθέσαμε κοινωνικά δικαιώματα στον κόσμο και άλλοι τα αφαιρούν αβέρτα.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών παραμονή της εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο κάνει λόγο για success story.

Εσείς βλέπετε καμιά κίνηση στην πραγματική οικονομία; Είναι αντιφατικός ο κ. Υπουργός. Ο κ. Υπουργός μιλά για success story και πουλά φούμαρα του κόσμου.

Ξέρεις ποιο είναι το success τους; Να πιάνουν την μπουκιά από το στόμα του απλού ανθρώπου και να την δίνουν στις τράπεζες και τους επιχειρηματίες.

Τα κέρδη αυγατίζονται και ο κόσμος άρχισε να πεινά.

Δεν έφεραν όμως σταθεροποίηση στην οικονομία;

Αν σταθεροποίηση είναι να πεινά πέραν του ενός τρίτου του λαού, λυπούμαι να πω ότι είναι πλήρης αποτυχία.

Πρόσφατα είχαμε μια διαμαρτυρία της «Θύρα 9» έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ, καλώντας μεταξύ άλλων το κόμμα να αφήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ στην ησυχία της. Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για υποκινούμενες ενέργειες από γνωστούς κύκλους. Πώς το αντιλαμβάνεστε όλο αυτό;

Δεν συνηθίζω να μην απαντώ σε ερωτήσεις, αλλά όποιος αναμειγνύεται με τα πίτερα, τον τρώνε οι όρνιθες. Γι’ αυτό δεν θα αναμειχθώ με τα πίτερα.

Τελευταίο ερώτημα. Είχατε πει ότι γράφετε το βιβλίο σας. Πότε να το αναμένουμε;

Σε ένα εξάμηνο. Περισσότερο από ένα εξάμηνο. Διότι θέλω να το περιποιηθώ. Είμαι κοντά στο τέλος. Θα το δουν και άνθρωποι που είναι εξειδικευμένοι στην έκδοση βιβλίων κτλ και θα λάβω και τη συμβουλή φίλων, οπότε μετά τις εκλογές να περιμένουμε το βιβλίο.

Η σημερινή σας σχέση με το κόμμα;

Η σημερινή μου σχέση με το κόμμα είναι σχέση όνυχος με το κρέας. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.

Και απαντά και σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι το ΑΚΕΛ ήθελε να βάλει στο περιθώριο τον Χριστόφια;

Επειδή είδα στον «Φιλελεύθερο» αυτή την συκοφαντία θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι η ηγεσία του κόμματος πριν αποφασισθεί η υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2013, ήρθε και με επισκέφθηκε στο προεδρικό και μου είπε «σύντροφε αν εσύ αποφασίσεις να είσαι υποψήφιος, τελειώνει κάθε συζήτηση». Και είπα δεν επιθυμώ και για προσωπικούς λόγους και για χάρη του κόμματος. Κατά συνέπεια όλα αυτά είναι κουραφέξαλα. Είναι χονδροειδή ψέματα τα οποία πραγματικά μού είναι απεχθή. Και διερωτώμαι γιατί μετά από τόσα χρόνια συνεχίζουν.

Εγώ – και το εγώ μην το παρεξηγήσετε – είχα τροχοδρομήσει την αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος. Ήμουν 62 χρονών, δεν ήμουν γέρος. Θα μπορούσα να παραμείνω. Άλλοι ήταν 80 και παρέμεναν. Αποφάσισα ότι ένας που προσφέρει, έχει και τα όριά του. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσει την σκυτάλη και σε κάποιον άλλο. Και αυτό έγινε και στην πραγματικότητα. Εγώ χαίρομαι να βλέπω και να καμαρώνω το ΑΚΕΛ να ανεβαίνει και θα ανέβει σε διαβεβαιώνω γι' αυτό, διότι ο κόσμος κατανοεί πλέον ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της κακοδαιμονίας και όχι ο Χριστόφιας και η διακυβέρνησή του.

Keywords
νίκος αναστασιάδης, sigmalive, λύση, success, τραπεζες, σημαίνει, ελλαδα, ειδήσεις, εκλογες, φως, συμμετοχή, προβάλλει, εοκα, οφείλεται, ακελ, κυπρος, δηκο, οηε, τδβκ, βουλη, μμε, χρεοκοπια, σταυροι, μίμηση, πεο, προσφορες, μνημονιο, ομονοια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, κομματα, βουλευτες, μιλα, τι σημαινει, το θεμα, γνωμη, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, ηγεσια, θεμα, κυπρου, λονδινο, μμε, οηε, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, τδβκ, φως, ψεματα, ωρα, sigmalive, αγκυρα, αγωνια, ακελ, αμοιβαια, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αμφιβολιες, απλα, αχμετ, βιβλιο, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, γραφεια, δεδομενο, δεξαμενες, δηκο, δυναμη, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δωσει, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενημερωση, εννοια, ενιοτε, επικοινωνια, εοκα, εποχη, επρεπε, ερντογαν, ευθυνη, ευθυγραμμιση, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδιο, η δικη, ησυχια, ισχυει, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λαθος, λευκη, λύση, λογο, μακρια, μηνυματα, μίμηση, μονα, νικο, νοημα, νταβος, προβάλλει, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομονοια, ορια, ορνιθες, οφείλεται, πεο, πηδαλιο, πολιτεια, προβληματα, ροτα, ρολο, σβερκο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σπιτια, στομα, σχεδιο, τεως, τιμη, τουρκια, φορα, χερι, χειλη, χριστος, χυδαιο, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, ειπαμε, ερωτησεις, εθνικο, γινετε, γλωσσες, ηγετες, εισβολη, κρεας, μυαλα, ουδετερο, ο χριστος, ψαρι, σημαίνει, success, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα