Χριστοδουλίδης:Θα σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία

Μπορεί η Τουρκία να παρουσιάζει μια εικόνα αδιαφορίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω δηλώσεων αξιωματούχων, καλώντας την να προσαρμοστεί στα δικά της δεδομένα, ωστόσο από τις επίσημες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, η εικόνα είναι διαφορετική, επισημαίνοντας ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα της σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ανέφερε πως ένα από τα θέματα για τα οποία η Τουρκία

ενδιαφέρεται πολύ είναι η φιλελευθεροποίηση της εισόδου σε ευρωπαϊκές χώρες για Τούρκους υπηκόους.

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι ρεαλιστικά, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ένταξη της Τουρκίας, αν δεν υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλες θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα επικεντρωθεί, τόσο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όσο και η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η οποία θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.

Το κυρίαρχο θέμα θα τεθεί επί τάπητος, τόσο σε σχέση με το εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και με την παραβίαση που γίνεται απέναντι σε πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Κύπρος, καθώς στις κατεχόμενες περιοχές ασκεί πλήρη έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί και το πρόβλημα με τους «δασμούς» που επέβαλε το ψευδοκράτος στις προμήθειες που εστάλησαν προς τους εγκλωβισμένους, αλλά και το ζήτημα των βιβλίων προς τα κατεχόμενα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πολύ σημαντικά ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την Τουρκία, θα τεθούν στο δείπνο εργασίας που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου.

Δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά την διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί και στα αποτελέσματα αυτής, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Τουρκίας, με στόχο να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα πολιτικής και οικονομικής φύσεως.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα ασφαλείας που υπάρχουν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και δεδομένης της έκθεσης που καταρτίστηκε κατά παραγγελία της Κομισιόν, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει συγκεκριμένα διαβήματα, στα οποία προτάσσεται το θέμα της ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα