Χριστοδούλίδης: Σημαντικό στοιχείο το κοινό έγγραφο Έιντε

Το πιο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε μέσα από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είναι το ότι αναγνωρίζεται πλέον ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων είναι αυτή που θα κρίνει κατά πόσο η διαδικασία θα οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από κει και πέρα, είπε, συμφωνήθηκε να συνταχθεί ένα κοινό έγγραφο αυτών που συμμετέχουν στη συζήτηση, με στόχο να υπάρξει κοινή προσέγγιση του τι επιδιώκουμε να πετύχουμε, σε σχέση με τον κύριο στόχο, που

είναι η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί απειλή για την άλλη πλευρά.

Στην ουσία, πρόσθεσε, θα αποτελέσει συνέχεια και των όσων οι τεχνοκράτες συζήτησαν στο Μοντ Πελεράν στις 18 και 19 Ιανουαρίου, μετά τις οδηγίες που τους δόθηκαν από τη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Το κοινό έγγραφο, διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα συνταχθεί για να βοηθήσει τη συζήτηση, να γίνει μία προεργασία, να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι εμπλεκόμενοι, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε την κοινή προσέγγιση.

Το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί και δεν αφορά, εξήγησε, συμφωνία επί της ασφάλειας, διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να πάμε σε μια Διάσκεψη για την Κύπρο. Η Διάσκεψη για την Κύπρο, διευκρίνισε, συγκαλείται για να συζητηθεί ουσιαστικά αυτό το βασικό κεφάλαιο, που θα κρίνει την όλη διαδικασία.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι συγκλίσεις και στα έξι κεφάλαια πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο για να είναι εφικτό να γίνει η αλληλένδετη διαπραγμάτευση.

Σήμερα, δήλωσε, στα τέσσερα κεφάλαια υπάρχουν οι περισσότερες συγκλίσεις, στο κεφάλαιο του εδαφικού πιο λίγες και στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων σχεδόν καμία σύγκλιση.

Η κατάσταση δεν επιδέχεται ούτε πανηγυρισμούς ούτε τυμπανοκρουσίες, αλλά ούτε απογοήτευση και μεμψιμοιρία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Απαιτείται, υπέδειξε, σοβαρότητα και σύνεση και ν’ αξιολογούμαι τ’ αποτελέσματα μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα