Χρημ. Επίτροπος: Έρχονται παράπονα από Κίνα και Ιαπωνία

Παράπονα ακόμη και από υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στο εξωτερικό, εναντίον χρηματοοικονομικών και άλλων εταιρειών στην Κύπρο, λαμβάνει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου όπως ανέφερε ο ίδιος σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συζήτησε τον Προϋπολογισμό για το 2015 του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, που προβλέπει αύξηση κατά 143% στα έσοδα και 21% στις δαπάνες.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι από τις 16 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε να λαμβάνει

παράπονα, έχουν ληφθεί 40 παράπονα και εκκρεμούν οι αιτήσεις άλλων 20, ενώ παράλληλα αναμένει 750 παράπονα από εποπτικές αρχές στην Κύπρο, κυρίως κατά ΚΕΠΕΥ.

Επίσης, ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε ότι έρχονται στο γραφείο του παράπονα από το εξωτερικό όπως Κίνα, Ιαπωνία, Ιταλία, Βουλγαρία και Ουγγαρία, επισημαίνοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε παράπονα από υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στο εξωτερικό εναντίον χρηματοοικονομικών εταιρειών στην Κύπρο.

Σημείωσε ότι αναμένει επίσης σημαντικό αριθμό παραπόνων που ίσως πλησιάζουν τα 1.000 από τον ομόλογο του του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, απορρίφθηκαν 2 παράπονα, ενώ έγιναν 2 πολύ σημαντικοί φιλικοί διακανονισμοί υπό την εποπτεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Ανέφερε ότι ο πρώτος διακανονισμός αφορούσε απαίτηση τράπεζας για καταβολή 72.000 ελβετικών φράγκων και τελικά τα δύο μέρη κατέληξαν συναινετικά στο ποσό των 40.000 ελβετικών φράγκων.

Ο δεύτερος διακανονισμός αφορούσε οφειλές 35.000 ευρώ φυσικού προσώπου σε τράπεζα που θα οδηγούσε το συγκεκριμένο άτομο σε πτώχευση με αποτέλεσμα να βρεθεί συγγενικό πρόσωπο του χρεώστη και να καταβάλει ποσό 21.000 ευρώ και να κλείσει το θέμα.

Αναφορικά με τις διαμεσολαβήσεις, είπε ότι από τις 60 αιτήσεις που δέχθηκε, οι 2 έχουν αποσυρθεί, οι 5 απορρίφθηκαν, οι 36 ανατέθηκαν σε λειτουργό του γραφείου του Επιτρόπου και οι υπόλοιπες εξετάζονται.

Από τις 36 διαμεσολαβήσεις, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι 19 πέτυχαν, οι 4 απέτυχαν και οι 13 βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ανέφερε ότι το γραφείο του εργοδοτεί 13 άτομα από τον δημόσιο τομέα και 8 άτομα τα οποία προσέλαβε ο Φορέας και σημείωσε ότι υπάρχει κονδύλι για αγορά υπηρεσιών γιατί αναμένουμε, όπως είπε, αύξηση συγκεκριμένης κατηγορίας παραπόνων που σχετίζονται με συγκεκριμένες ΚΕΠΕΥ και έτσι θα υπάρξει ανάγκη για εργοδότηση ατόμων με εξειδικευμένες γνώσεις.

Σημείωσε ότι θα υπάρξει ανάγκη εργοδότησης και μαθηματικών για επεξεργασίας κάποιων μαθηματικών μοντέλων, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμή συνεργασία των τραπεζών, οι οποίες, όπως είπε, αναζητούν τις αναδιαρθρώσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2015
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2015, με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και τις προβλεπόμενες δαπάνες προκύπτει ταμειακό έλλειμμα της τάξης του €178.140 το οποίο θα καλυφθεί από ισόποσα ταμειακά διαθέσιμα.

Ειδικότερα, προβλέπονται έσοδα ύψους €321.114 σε σύγκριση με έσοδα €132.339 το 2014, με τις δαπάνες να προβλέπονται να ανέλθουν για το τρέχον έτος στις €499.254 σε σχέση με €412.420 το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 21%. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Φορέα προέρχονται από διάφορες εισφορές (τραπεζών, αιτητών), επιβαρύνσεις και άλλα έσοδα.

Οι αποδοχές προσωπικού περιλαμβανομένων και των συνεισφορών στα διάφορα ταμεία ανέρχονται στα €210.777 σε σύγκριση με δαπάνες ύψους €186.920 το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 12,8%.

Οι λειτουργικές δαπάνες οι οποίες περιλαμβάνουν τα έξοδα λειτουργίας γραφείου, συνέδρια και άλλα γεγονότα στην Κύπρο και στο εξωτερικό ανέρχονται στα €262.684 σε σύγκριση ε €184.500 το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 42,4%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του προσωπικού καθώς και της εγκατάστασης του Φορέα σε νέο κτίριο.

Οι Αναπτυξιακές δαπάνες που περιλαμβάνουν κυρίως αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού και λογισμικά, ανέρχονται σε €20.350 σε σύγκριση με €36.000 το 2014 παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 43,5% λόγω της αγοράς μεγάλου μέρους του εξοπλισμού του Φορέα το 2014.

Οι μη προβλεπόμενες δαπάνες και το αποθεματικό ανέρχεται στα €5.443 σε σύγκριση με €5.000 το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 8,9%.

Πιο διαλλακτικές οι τράπεζες με το πλαίσιο αφερεγγυότητας
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο Επίτροπος προβλέπει πως θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης και για αυτό το λόγο προνοείται κονδύλι στον προϋπολογισμό του Φορέα για να προσληφθούν επιπρόσθετοι ωρομίσθιοι υπάλληλοι για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο Επίτροπος δήλωσε “με βάση τα παράπονα που έχει λάβει και τις διαμεσολαβήσεις που έχει ολοκληρώσει φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας ήδη έχει αλλάξει την στάση των τραπεζών καθώς είναι πιο διαλλακτικές και έτοιμες να δεχθούν συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις”.

Ειδικότερα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που αλλάζει τη συμπεριφορά των τραπεζών και τις οδηγεί να αναζητούν εξώδικη επίλυση των διαφορών.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι δεν γνωρίζει πάρα πολύς κόσμος και πολλοί δανειολήπτες ποια είναι τα δικαιώματα τους είτε μέσω της διαδικασίας διαμεσολάβησης είτε κάτω από το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Εξέφρασε την ανάγκη να γίνει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης από την Κυβέρνηση ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τα δικαιώματα και “τα όπλα που έχει στη διάθεση του για να τα βάλει μαζί με τις τράπεζες”.

“Καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει αυτή η ενημέρωση”, σημείωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα