Χρ.Χριστοφίδης:Με σοβαρά προβλήματα ξεκινά η σχολική χρονιά

Πολλαπλά προβλήματα στον τομέα της Παιδείας ενόψει της νέα σχολικής χρονιάς, εντοπίζει το ΑΚΕΛ. Σε σχετική ανακοίνωση απαριθμεί κάποια από τα κυριότερα ζητήματα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το ΑΚΕΛ απευθύνει συναγωνιστικό χαιρετισμό στους πρωταγωνιστές της μαθησιακής διαδικασίας, τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς. Ευχόμαστε καλή χρονιά

και επιτυχία στους στόχους και τις επιδιώξεις τους. Ευχόμαστε επίσης στους γονείς, που επίσης αποτελούν σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος, χρήσιμη συνεισφορά.

Παρά την έντονη προσπάθεια εδώ και μέρες να παρουσιαστεί μια ωραιοποιημένη εικόνα για την κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση, δυστυχώς υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Υπάρχουν σοβαρά κτιριολογικά προβλήματα λόγω της σοβαρής μείωσης των έργων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παλιά σχολικά κτίρια τα τελευταία χρόνια να χειροτερέψουν και να μην προστεθούν νέα. Αυτό το δεδομένο οδηγεί με τη σειρά του σε σχολεία μαμούθ, αφού μαθητές στοιβάζονται σε υφιστάμενα κτίρια, σοβαρές δυσλειτουργίες στα σχολεία και αδυναμία απορρόφησης των μαθητών κυρίως στην Τεχνική Εκπαίδευση, λόγω έλλειψης χώρων!Οι πολύ μεγάλες περικοπές κονδυλίων στις Σχολικές Εφορείες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια των σχολείων με αναλώσιμα και άλλα απαραίτητα για τη λειτουργία των σχολείων. Η χρήση αναλώσιμων (χαρτιά, μελάνια κ.α.) εξαρτάται πολλές φορές από τη βούληση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Οι περικοπές στα κονδύλια των Σχολικών Εφορειών οδήγησε φέτος ακόμα και σε μείωση των συνοδών παιδιών με αναπηρίες.Φέτος εφαρμόζονται στην κρίσιμη τάξη της Γ΄ Λυκείου τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Ενώ αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, δεν υπάρχει ακόμα το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό! Ταυτόχρονα υπάρχουν ισχυρές διαμαρτυρίες κλάδων καθηγητών για το γεγονός ότι η προτεινόμενη ύλη δεν αντιστοιχεί στον ωφέλιμο εκπαιδευτικό χρόνο.Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε σχέση με τις αλλαγές που εφαρμόζονται, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση.Η Ειδική Εκπαίδευση συνεχίζει να είναι ο φτωχός συγγενής του εκπαιδευτικού συστήματος. Καμιά αλλαγή και κανένας σχεδιασμός υπάρχει για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν για τα παιδιά μας με αναπηρίες.Τα Εσπερινά Λύκεια συνεχίζουν να λειτουργούν στη βάση των αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων του 1990!Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα που τους επέβαλε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Οι εκπαιδευτικοί στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα ολοήμερα σχολεία, τα μουσικά και αθλητικά Λύκεια και στα απογευματινά προγράμματα, έχουν σε μια νύχτα μετατραπεί από εργοδοτούμενοι σε αγορά υπηρεσιών. Έχασαν το 35% περίπου των εισοδημάτων τους και όλα τους τα δικαιώματα. Πρόκειται για μια παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη.Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, συμβασιούχοι, έκτακτοι, αντικαταστάτες συνεχίζουν να βιώνουν την αβεβαιότητα, κάτω από την παγερή αδιαφορία των κυβερνώντων. Το νέο σύστημα διορισμών πουλά ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες νέους και νέες, με πρόχειρες διαδικασίες και απειλεί με θυματοποίηση εκατοντάδες άλλους. Ο απαράδεκτος χειρισμός των 30μηνών εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια συσσώρευσε όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Αυτά είναι μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη νέα χρονιά το εκπαιδευτικό σύστημα. Καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, αντί να εξαντλούνται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να τα παρουσιάσουν όλα τέλεια, να επικεντρωθούν επιτέλους στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα