Χωρίς πρόσβαση σε σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων

Περίπου το 90% των 67 εκατομμυρίων οικιακών βοηθών, στον κόσμο, δεν έχουν πρόσβαση σε σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, με τους μετανάστες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Η οικιακή εργασία είναι σε μεγάλο βαθμό “υποτιμημένη και απροστάτευτη", τονίζει σε νέα της έκθεση η υπηρεσία εργασίας του ΟΗΕ.

“Όταν οικιακοί βοηθοί γεράσουν ή τραυματιστούν, απολύονται, χωρίς σύνταξη ή επαρκή εισοδηματική στήριξη”, δήλωσε

ο επικεφαλής του τμήματος κοινωνικής προστασίας της ΔΟΕ Isabel Ortiz.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι γυναίκες είναι με μεγάλη διαφορά οι πιο επηρεαζόμενες - αντιπροσωπεύοντας το 80% όλων των οικιακών εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ιταλία, περίπου το 60% των οικιακών βοηθών, αποκλείονται από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αναφέρει η έκθεση. Το ίδιο ισχύει και για το 30% των οικιακών βοηθών στη Γαλλία και την Ισπανία.

Δεν αποτελεί έκπληξη, που τα μεγαλύτερα κενά στην προστασία των οικιακών εργαζομένων είναι πιο σοβαρά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για τους μετανάστες που αναζητούν οικιακή εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συρρέουν στην Ευρώπη εν μέσω της τρέχουσας μαζικής μετακίνησης ανθρώπων προς την ήπειρο, η προστασία της εργασίας είναι ιδιαίτερα σπάνια.

Ορισμένες χώρες που έχουν νόμιμα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων για τις οικιακές βοηθούς αποκλείουν τους μετανάστες από τα προγράμματα αυτά, επισημαίνει η ΔΟΕ.

“Δεν υπάρχει ενιαίο μοντέλο προστασίας που να λειτουργεί καλύτερα για τις οικιακές βοηθούς, παντού”, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της ΔΟΕ Fabio Duran-Valverde.

"Αλλά η υποχρεωτική κάλυψη (αντί η εθελούσια κάλυψη) είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη επαρκούς και αποτελεσματικής κάλυψης κάτω από οποιοδήποτε σύστημα", τονίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα