Χωρίς δικηγόρους ξεμένει η ΕΥΚ για το φυσικό αέριο

Με δεμένα χέρια, όπως όλα δείχνουν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις των αμέσως επόμενων ημερών, η κρατική Εταιρία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), καθώς επί της ουσίας μένει χωρίς νομικές συμβουλές για ενεργειακά θέματα που αφορούν την ίδια και το Υπουργείο Ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει επειδή σύμφωνα με απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών (ΑΑΠ), διαγωνισμός CHC/02/2016 που αφορά εξασφάλιση υπηρεσιών για νομικές συμβουλές

σε θέματα υδρογονανθράκων, μπαίνει στο ψυγείο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, η ΑΑΠ αποφάσισε πριν λίγες ημέρες, στις 22 Δεκεμβρίου, να αποδεχτεί το αίτημα της DLA PIPER UK LLP για αναστολή του δικαιώματος της ΕΥΚ για σύναψη συμβολαίου με την CMS CAMERON MCKENNA LLP, η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα στους προσφοροδότες για τις συγκεκριμένες νομικές υπηρεσίες.

Το «πάγωμα» του δικαιώματος που θέλει την υπογραφή της, θα ισχύσει μέχρι την εξέταση από την ΑΑΠ της προσφυγής, με αποτέλεσμα η DLA PIPER UK LLP να μην μπορέσει να παρέχει τις υπηρεσίες της.

Όπως προκύπτει, η ΕΥΚ και κατά συνέπεια η Κύπρος ως χώρα, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με σοβαρότατο πρόβλημα, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς μένει εκτεθειμένη, όσον αφορά στη νομική κάλυψη που χρειάζεται για να χειριστεί θέματα που χαρακτηρίζονται πολύ ευαίσθητα, εθνικής σημασίας.

Αυτή τη στιγμή, στην ΕΥΚ παρέχει εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες η DLA PIPER UK LLP, με συμβόλαιο που ανέρχεται στα 414.000 ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα μόνο οι 114.000 ευρώ, ποσό «εντελώς ανεπαρκές», σύμφωνα με την ΕΥΚ. Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ΑΑΠ να εγκρίνει τα περιοριστικά μέτρα, μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή.

Το κόστος για το νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην ΕΥΚ και στην εταιρία που θα αναλάβει, έχει κόστος 9,5 εκ ευρώ για μια τριετία, σύμφωνα με την προσφορά της CMS CAMERON MCKENNA LLP.

Οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ΕΥΚ όσον αφορά στα ενεργειακά, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, είναι τα εξής:

Συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», καθώς και νέες διαπραγματεύσεις για το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο έχει κατατεθεί από την κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα.Η ΕΥΚ θα κληθεί να δώσει εξειδικευμένες συμβουλές στο Υπουργείο Ενέργειας εντός των επόμενων εβδομάδων για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στην εκχώρηση αδειών για τα οικόπεδα 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.Διαπραγματεύσεις εντός Ιανουαρίου για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα λεγόμενα Production Sharing Contract.
Keywords
Τυχαία Θέματα