Χήρα Βρετανού Στρατιώτη: «Θέλω να τον δω να διώκεται» - Τι απαντούν οι ΗΠΑ

Η χήρα του Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο ζήτησε από τον εμπλεκόμενο Αμερικανό στρατιωτικό να αντιμετωπίσει δίωξη.

Ο  λοχίας Anthony Oxley, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, πέθανε όταν η μοτοσικλέτα του ενεπλάκη σε σύγκρουση με αυτοκίνητο στη Βάση Ακρωτηρίου τον Ιούνιο του 2016.

Η χήρα του Σάλι έχει κάνει εκστρατεία για να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατο του Oxley.

Διαβάστε ακόμη: Θάνατος Βρετανού/Κύπρος: Οι ΒΒ εισηγήθηκαν

δίωξη του οδηγού - «Όχι» από ΗΠΑ

Μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 κατέγραψε μια ετυμηγορία ότι ο θάνατος του Anthony Oxley προκλήθηκε από πολλαπλούς τραυματισμούς στο κεφάλι του λόγω της σύγκρουσης.

Όμως, μια νέα ανάγνωση των διαδικασιών της κυπριακής ανάκρισης αποκάλυψε στοιχεία από τον ανακριτή ότι υπήρχαν «επαρκή στοιχεία» για τη δίωξη του άλλου οδηγού «για πρόκληση θανάτου από απερίσκεπτες/επικίνδυνες πράξεις».

Ο ιατροδικαστής έγραψε ότι, σύμφωνα με τον αξιωματικό, ο λόγος για τον οποίο δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη ήταν «επειδή το εν λόγω πρόσωπο ήταν στρατιώτης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και οι αμερικανικές αρχές είχαν αναλάβει την έρευνα».

Διαβάστε ακόμη: Στην Κύπρο η χήρα του βρετανού στρατιώτη-«Τα παιδιά μου αξίζουν την αλήθεια»

Στην έκθεσή του, ο ιατροδικαστής κατέληξε: «Υπάρχει μαρτυρία ενώπιον μου που καταδεικνύει ότι ενδεχομένως οι ενέργειες, οι πράξεις ή οι παραλείψεις τρίτων μπορεί να οδήγησαν στο θάνατο του θανόντος».

Η Sally Oxley, η οποία ζει στο Νότιο Γιορκσάιρ, ζήτησε μια νέα έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον θάνατο του συζύγου της και θέλει οι κυπριακές αρχές να διερευνήσουν εκ νέου. Θέλει επίσης ο Αμερικανός στρατιώτης να αντιμετωπίσει κατηγορίες.

Όπως αναφέρει βρετανικό δημοσίευμα, η Sally Oxley είπε στο Sky News ότι «η ζωή του Αμερικανού δεν είναι πιο σημαντική από τη ζωή του συζύγου μου».

«Καταλαβαίνω ότι πέθανε, αλλά υπηρέτησε 21 χρόνια για την πατρίδα του. Έχει δικαίωμα. Δεν μπορεί απλά να το χωθεί κάτω από το χαλί. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τη ζωή κάποιου και απλά να φύγεις.

"Ας βγάλουμε την αλήθεια προς τα έξω. Θα ήθελα να τον δω να διώκεται. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τη ζωή ενός άντρα και να σε γυρίσουν πίσω στην Αμερική για να ζήσεις τη ζωή σου και να αφήσεις μια οικογένεια σε απόλυτη αναταραχή."

Σε μια δήλωση στο Sky News, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι διεξήγαγε ενδελεχείς έρευνες για τον θάνατο του Oxley.

Ανέφερε ότι ο διοικητής της Τρίτης Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επισκέφτηκε τη σκηνή για να εξετάσει τα στοιχεία.

«Ο διοικητής διεξήγαγε ολόκληρη έρευνα και εξέτασε όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του δρόμου, της ταχύτητας των οχημάτων και της συχνότητας των ατυχημάτων που συμβαίνουν όταν οι οδηγοί των οχημάτων δεν βλέπουν τις μοτοσικλέτες να επιχειρούν να στρίψουν.

Τελικά, οι αρχές της Πολεμικής Αεροπορίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είδε την  μοτοσυκλέτα και έστριψε πιστεύοντας ότι ο δρόμος είναι καθαρός.

«Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε μεγάλη προσοχή στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και εξακολουθεί να εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λοχία Oxley για την τραγική απώλεια ζωής του».

Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά, είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια του Oxley ακούει λεπτομέρειες αυτής της έρευνας. Τα συμπεράσματά του διαφέρουν από αυτά του αρχικού ερευνητή.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός που εμπλέκεται εγκατέλειψε τον στρατό το 2017.

Η κυρία Oxley απευθυνόμενη στον Αμερικανό στρατιωτικό είπε: «Δεν έχεις δύναμη να πεις συγγνώμη, δεν ζήτησες ποτέ συγγνώμη. Πιστεύω ότι έπρεπε να είχες διωχθεί και ξέρω ότι και εσύ το πιστεύεις επίσης».

Λέει ότι η εκστρατεία της θα συνεχιστεί, ειδικά για την κόρη του ζευγαριού.

«Έχουν υπάρξει πολλές φορές που δεν ήθελα να σηκωθώ από το κρεβάτι, απλώς ήθελα να τα παρατήσω, αλλά κοιτάζω μια φωτογραφία και σκέφτομαι «Δεν θα με παρατούσες, δεν θα τα παρατήσω».

Ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε μια αίτηση από τη Sally Oxley για άδεια να υποβάλουμε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για νέα έρευνα και το εξετάζουμε».

Διαβάστε ακόμη: Άρχισε η θανατική ανάκριση του βρετανού στρατιώτη-Αιχμές για συνθήκες τροχαίου
 

Keywords
Τυχαία Θέματα