Χιονοστιβάδα συλλήψεων για τα πλαστά διπλώματα στα κατεχόμενα

H Vatan (16.03.24, vatangazetesi.com) γράφει ότι ο Ντερβίς Ρεφικέρ (Derviş Refiker), λεγόμενος γενικός γραμματέας του «συμβουλίου αξιολόγησης και πιστοποίησης ανώτατης εκπαίδευσης» («YÖDAK»), συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη στο παράνομο «πανεπιστήμιο υγείας και κοινωνικών επιστημών Κύπρου», και οδηγήθηκε ενώπιον «δικαστηρίου» με τις κατηγορίες «εκβιασμού, αποδοχής χρημάτων (αμοιβής) με αντάλλαγμα την εκπλήρωση του καθήκοντος, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κατάχρησης εξουσίας»,

σύμφωνα με την επισκόπηση του Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Η Vatan (16.03.24, vatangazetesi.com) γράφει επίσης ότι ο Σερίφ Αβτζίλ (Şerif Avcil),  «αστυνομικός» μέλος της ασφάλειας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προστέθηκε στους συλληφθέντες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται. Ο Αβτζίλ μεταφέρθηκε για έλεγχο στο καρδιολογικό τμήμα του «νοσοκομείου Λευκωσίας Dr Burhan Nalbantoğlu» και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ενώπιον «δικαστηρίου».

Επιπρόσθετα, η Kıbrıs (19.03.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Μπαρίς Σελ (Barış Sel), λεγόμενος αστυνομικός διευθυντής Αμμοχώστου, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο «δικαστήριο», το οποίο διέταξε την τριήμερη κράτησή του, καθώς σύμφωνα με μαρτυρία του δόθηκε «πανεπιστημιακό» δίπλωμα με παράτυπη καταχώρηση βαθμών και εικονική διατριβή, ενώ έγινε χρήση του εν λόγω διπλώματος το οποίο κατατέθηκε στην «γενική αστυνομική διεύθυνση».

Η  Kıbrıs σημειώνει επίσης ότι πέρα από τους λεγόμενους αστυνομικούς, στο σκάνδαλο με τα πλαστά διπλώματα, εμπλέκονται κι άλλα ονόματα όπως ο Τσελεμπί Ιλίκ (Çelebi Ilık), ο «πρωτοκολλητής συνεταιριστικών εταιρειών», η Μεράι Ντουρούστ (Meray Dürüst), λεγόμενη διευθύντρια του υπουργείου εργασίας, ο Μουχιττίν Όσαγλάμ (Muhuttin Özsağlam), πρώην διευθυντής του γραφείου του «υπουργού εργασίας».

«Ρύθμιση αμνηστίας»

Εξάλλου, η Yeni Düzen (19.03.24, yeniduzen.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να γίνει μια ρύθμιση αμνησίας για «άτομα που απέκτησαν πλαστό πτυχίο αλλά δεν το χρησιμοποίησαν».

Ο Τατάρ προέβη σε αυτή τη δήλωση αμέσως μετά την είδηση ότι συνελήφθη αστυνομικός, μέλος της φρουράς του, ωστόσο αργότερα εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζεται ότι η πρότασή του δεν ήταν «αμνηστία, αλλά μια φόρμουλα που δεν θα κουράσει την αστυνομία και τη δικαιοσύνη».

«Επικίνδυνη Πρωτοβουλία»

Η πιο πάνω δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολιτικούς και νομικούς κύκλους.

Η Vatan (16.03.24 vatangazetesi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, (ΗΡ) Κουντρέτ Οζερσάι, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε τη δήλωση του Τατάρ, ως μια προσπάθεια για να δοθεί συγχώρεση σε όσους διέπραξαν αδικήματα, στο όνομα της μεταμέλειας και τη χαρακτήρισε απαράδεκτη.

«Είναι μια από τις βασικές αρχές του δικαίου: Αν η πράξη αυτή συνιστά αδίκημα σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, δεν μπορείτε να τον αλλάξετε αναδρομικά και να τον αποποινικοποιήσετε κάνοντας μια νομική ρύθμιση αργότερα», δήλωσε ο Οζερσάι και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι στο όνομα της ‘μεταμέλειας’ δεν θα προσπαθήσουν να σώσουν κάποιον από αυτή την απάτη και να του κάνουν χάρη δίνοντάς του χάρη! Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό!!! Αυτοί που διέπραξαν αυτό το αδίκημα πρέπει να τιμωρηθούν».

Επίσης, αναφορικά με την πιο πάνω δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η Yeni Düzen δημοσιεύει ρεπορτάζ με δηλώσεις νομικών, που αντικρούουν τη δήλωση Τατάρ:

Ο Χασάν Εσένταγλι (Hasan Esendağlı), πρόεδρος της «ένωσης δικηγορικών συλλόγων», δήλωσε ότι δεν θα ήταν δίκαιο να γίνει μια τέτοια «ρύθμιση» και λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέση για μια τέτοια τροποποίηση στο «νόμο», πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να συμπεράνω από αυτά που είπε ο πρόεδρος ότι έκανε μια τέτοια πρόταση. Ο Τατάρ αναφέρθηκε αργότερα σε ‘μια μέθοδο που δεν θα κουράσει τη δικαιοσύνη και την αστυνομία’ και δεν είναι σαφές τι είναι αυτό».

Ο συνταξιούχος «εισαγγελέας» και  δικηγόρος Χακκί Τζελάλ Ονέν (Hakkı Celal Önen) δήλωσε ότι «ένα έγκλημα δεν εξαφανίζεται με τη μεταμέλεια» και λέγοντας ότι η μεταμέλεια δύναται να αποτελέσει ελαφρυντικό για το έγκλημα κατά τη διαδικασία της δίκης, πρόσθεσε:

«Δεν είναι δυνατόν να θεσπιστεί νόμος για την κατάργηση ενός εγκλήματος που έχει ήδη διαπραχθεί. […] Ο πρόεδρος δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση για έναν τέτοιο νόμο».

Η πρώην «υπουργός» εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς (Ayşegül Baybars) δήλωσε ότι δεν βρίσκει σωστή την πρόταση μεταμέλειας του Τατάρ, καθώς θα ενισχύσει τη συνήθη νοοτροπία του «τη γλιτώνουμε» και θα οδηγήσει στον εκφυλισμό των κοινωνικών αξιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε ένα περιβάλλον όπου για ορισμένα τμήματα έχει γίνει κοινός τόπος η αυθαιρεσία και η άγνοια του νόμου και των κανόνων, μια τέτοια πρακτική που θα προκαλέσει απομάκρυνση από τη δικαιοσύνη με διάφορες πολιτικές αμνηστίας είναι απαράδεκτη».

«Τέτοιες προσεγγίσεις δεν έχουν θέση στους νόμους μας και η κοινωνία δεν το χρειάζεται αυτό», δήλωσε ο συνταξιούχος εισαγγελέας Εργκιούλ Κιζίλοκγκιλ (Ergül Kızılokgil), ο οποίος συνέχισε ως εξής: «Όσον αφορά τις ‘φόρμουλες που δεν θα κουράσουν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη’- η αστυνομία και η δικαιοσύνη είναι επί του καθήκοντος. Αν δεν θέλετε να κουράσετε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, απλά λύστε τα προβλήματα με τα οποία παλεύουν η αστυνομία και η δικαιοσύνη».

Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ουρούν Σόλιαλι (Ürün Solyalı) επεσήμανε ότι η έρευνα για τα πλαστά διπλώματα και τη διαφθορά βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνονται πολλές προσπάθειες για συσκότιση.

Τονίζοντας ότι μια τέτοια πρόταση σημαίνει παρέμβαση στα γεγονότα και στα αποτελέσματα που ενδεχομένως προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτών, πρόσθεσε και τα εξής: «Η εκ των προτέρων νομιμοποίηση ενός εγκλήματος που θεωρούμε ότι είναι ευρέως διαδεδομένο αυξάνει τον κίνδυνο που θα εμβαθύνει περαιτέρω την κοινωνική αποσύνθεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα