Χιλή: Στους 8 οι νεκροί - Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι

Στους 8 ανήλθαν οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,3 βαθμών που έπληξε χθες, Τετάρτη.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση οι αρχές ανέφεραν ότι οι νεκροί ήταν 5. Τρείς από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή και άλλοι τρεις καταπλακώθηκαν από πτώση βράχων και πτώση οικοδομών.

Ο μεγάλης έντασης σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφει από 100 σεισμολογικά κέντρα του IMS, στο σύνολο των 150 παγκοσμίως.

Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες και

σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε κτίρια. Έγιναν εκκενώσεις παραλιακών πόλεων λόγω των προειδοποιήσεων για τσουνάμι, τις οποίες ήρε λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Μπούργκος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σοβαρές ζημιές υπέστη το λιμάνι του Κοκουίμπο. Πρόσθεσε ότι η σεισμική δόνηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί φέτος στον κόσμο. Ανακοινώθηκε επίσης ότι 243.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην πόλη Illapel, οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό αφού λόγω τεχνικής βλάβης έχει διακοπεί εντελώς η υδροδότηση.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς ισχυρά κύματα έπληξαν τις παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μετά τη δόνηση, ενώ είχε εκδοθεί και προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία λίγες ώρες αργότερα ήραν οι αρχές.

Αυτόπτες μάρτυρες, που έζησαν το σεισμό δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως το συναίσθημα ήταν απαίσιο. Ανέφερε πως άνθρωποι έτρεχαν έξω από τα σπίτια τους, κρατώντας τα εγγόνια τους. Άλλοι δήλωσαν πως το άγχος για τσουνάμι ήταν αυτό που επικράτησε μετά από τις προειδοποιήσεις των αρχών. Κάτοικος του Σαντιάγκο ανέφερε πως ο σεισμός άρχισε με σιγανό ρυθμό, ο οποίος δυνάμωνε σταδιακά όλο και περισσότερο. Άτομα που διέμεναν σε 12όροφο κτίριο δήλωσαν ότι η διάρκεια του σεισμού, τρομοκρατήθηκαν επειδή ο σεισμός δεν σταματούσε. Περίγραψαν πως ένιωθαν αρχικά το σεισμό να τους ταρακουνά πλάι πλάι, ενώ αργότερα αισθάνθηκαν να τους ταρακούνα με αναπηδήματα.

Πηγές: BBC.com, Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα