Χ.Έλληνας: Ούτε μέρος από το κόστος λύσης δεν καλύπτει το ΦΑ

Σε εκτιμήσεις, οι οποίες προκαλούν αίσθηση αναφορικά τόσο με το κόστος λύσης του κυπριακού, καθώς, και των ενεργειακών ζητημάτων στη Μεσόγειο, προέβη ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ), Χαράλαμπος Έλληνας.

Μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Όλα στο Φως» με την Κατερίνα Χριστοφίδου, ο εμπειρογνώμονας διέψευσε, ότι το κόστος της λύσης θα καλυφθεί από τα έσοδα του φυσικού αερίου.

«Από την στιγμή της απόφασης θα χρειαστούν δύο χρόνια για μελέτες, πριν παρθεί η επενδυτική απόφαση και θα φτάσουμε στο 2019. Θα χρειαστούμε τρία χρόνια για τις

κατασκευές. Φτάνουμε στο 2022. Τα τρία πρώτα χρόνια πάμε για την απόσβεση της κατασκευής, άρα δεν θα πάρουμε κέρδη μέχρι το 2025. Ως εκ τούτου αν πάρουμε απόφαση του χρόνου έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχουμε μέχρι το 2025. Άρα θα είναι κάπως αργά για να βοηθήσει για τη λύση», είπε.

«Δεν είναι μεγάλες ποσότητες. Είναι λίγα τα λεφτά. Δεν θα μας βοηθήσουν», πρόσθεσε λίγο αργότερα.

Εξάλλου, ο κ.Έλληνας ανέφερε ότι ο κίνδυνος να μείνει ανεκμετάλλευτο το κοίτασμα Αφροδίτη είναι ορατός.

Αίσθηση προκαλεί και η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία, το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασία με Τουρκία. Τα όσα υπεγράφησαν «δεν δίνουν το δικαίωμα στην Κύπρο να σταματήσει τον αγωγό. Μπορεί να υποβάλει ενστάσεις για περιβαλλοντικά και ίσως οικονομικά ζητήματα και για το πού θα περάσει ο αγωγός… Η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει επ’ άπειρον ενστάσεις", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, έθιξε και το ζήτημα του κοιτάσματος της Αφροδίτης, το οποίο, είπε πως, δεν προχωρεί. «Έχει γίνει σαν το κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τους προβληματισμούς του ο κ.Έλληνας είπε πως υπάρχουν καλές ευκαιρίες να επιτύχει ο Γ γύρος, λόγω του ενδιαφέροντος ENI και ΤOTAL. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των ενδιαφερομένων αλλά η ποιότητα των εταιρειών και αυτές οι δύο είναι ποιοτικά δυνατές, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα