Πρέπει ή όχι να καταργηθεί η "οροφή" στις χρεώσεις σκυβάλων;

Μεγάλη συζήτηση σε σχέση με την άρση της «οροφής» στις χρεώσεις σκυβάλων, διεξάγει εκ νέου η Βουλή των Αντιπροσώπων, με το πρόβλημα της αποτελεσματικής διαχείρισης να έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Α. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχει ιδιαίτερη επιφύλαξη σε σχέση με την άρση της «οροφής» στα τέλη χρεώσεων, είτε αυτό αφορά τα σκύβαλα είτε άλλους φόρους.

«Δική μας φιλοσοφία, ως παράταξη,

είναι οι λιγότερες φορολογίες και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί στο να υπάρξει άρση της “οροφής”», είπε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, το οποίο επανακατατίθεται για να συζητηθεί εκ νέου.

Όπως είπε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ένα μέρος του κόστους που χρεώνεται σήμερα ο δημότης έχει να κάνει με το διοικητικό κόστος, το κόστος περισυλλογής των σκυβάλων, αλλά και άλλα κόστη, όπως αυτά που οφείλονται σε κακή διαχείριση και χρέη των δήμων.

Σύμφωνα με τον κο Κυπριανού, η Κύπρος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ως ευρωπαϊκή χώρα και να περάσει στην πρακτική όπου «ο ρυπαίνων πληρώνει», κάτι που αποτελεί σημαντικό κίνητρο στην παραγωγή λιγότερων σκυβάλων.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραδοχές, καθώς η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. στην παραγωγή σκουπιδιών, κάτι που «κοστίζει».

«Το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν μονάδες και στην Κόσιη και στο Πεντάκωμο, είναι σημαντικό, είναι όφελος και περιβαλλοντικό και κοινωνικό», είπε.

Πέραν των θετικών, η κα Μαύρου αναφέρθηκε και στα αρνητικά, καθώς έγιναν προσπάθειες, όπως η μελέτη στους δήμους της μείζονος Λευκωσίας για συνέργειες στη συλλογή σκυβάλων, οι βυθιζόμενοι κάδοι στη Λευκωσία και η πιλοτική μελέτη «pay as you throw» στην Αγλαντζιά, όπου πληρώνει κανείς αναλόγως του τι πετάει.

«Το πρόβλημα είναι ότι μένουμε στις μελέτες. Ακολουθούμε τις οδηγίες της ΕΕ, καθώς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και διαφορετικά. Κλείσαμε τις χωματερές επίσημα (ανεπίσημα ακόμα λειτουργούν αρκετές) και κάναμε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Γιατί δεν κάνουμε τις εφαρμογές που χρειάζονται για την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων», διερωτήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα