Χασίπογλου: Άρχισαν οι εμπορικές επαφές ψευδοκράτους-Αζερμπαϊτζάν

Άρχισαν οι εμπορικές επαφές του ψευδοκράτους με το Αζερμπαϊτζάν, ισχυρίστηκε ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Ερτουγρούλ Χασίπογλου, ενώ προανήγγειλε σύνοδο για τα «πανεπιστήμια» και τις τουριστικές επενδύσεις στο ψευδοκράτος τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» παραθέτει δηλώσεις του κ. Χασίπογλου, ο οποίος είπε ότι τ/κ πολιτικά κόμματα προσκλήθηκαν στη Διακοινοβουλευτική Ένωση στη Γενεύη, όπου ο ίδιος συμμετείχε στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία ως επικεφαλής της. Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο των

διμερών επαφών συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με την οποία συζήτησαν τα βήματα που θα κάνουν στο εξής ενώ συζήτησαν και «σε ποιους διεθνείς οργανισμούς θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη».

Η τ/κ αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν, προστίθεται. «Τον επόμενο μήνα θα διοργανωθεί σύνοδος αναφορικά με τα πανεπιστήμιά μας και τις τουριστικές επενδύσεις. Άρχισαν οι εμπορικές επαφές με το Αζερμπαϊτζάν. Προχωρούμε γρήγορα στον δρόμο να γίνουμε ένα έθνος-τρία κράτη», υποστήριξε ο κ. Χασίπογλου αναφερόμενος στη συνάντηση.

Σημειώνοντας ότι συναντήθηκαν και με αντιπροσωπείες από το Μπαχρέιν και το Πακιστάν, ο κ. Χασίπογλου ανέφερε ότι αξιολόγησαν τις ευκαιρίες συνεργασίας και ότι σε όλες τις συναντήσεις μετέφεραν τη θέση της τουρκικής πλευράς για «λύση δύο κρατών» στο Κυπριακό.

Ο κ. Χασίπογλου είπε ότι η «ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία» - όπως αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας - συμπερίλαβε έμπειρους βουλευτές, οι οποίοι ανέφεραν στους Τουρκοκύπριους ότι «ο χρόνος περνάει γρήγορα», ότι «πρέπει να βρεθεί λύση μια ώρα αρχύτερα», ότι «όλοι είμαστε Κύπριοι», ότι «θέλουμε να είμαστε μαζί σας σε ένα μοντέλο ομοσπονδίας» και ότι «το μόνο εμπόδιο για τη λύση είναι η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι απάντησαν στους Ελληνοκύπριους βουλευτές ότι «τόσο καιρό εσείς απορρίψατε όλα τα σχέδια λύσης, αν λέγατε ναι θα υπήρχε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον σήμερα».

Για το ίδιο θέμα, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι είχαν συναντήσεις με τους βουλευτές από το Μπαχρέιν, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, καθώς και με τον Πρέσβη της Τουρκίας και βουλευτές στη Γενεύη και ότι κατέληξαν «σε συμφωνία για τη συνέχιση των σχέσεων με τ/κ πλευρά».

Αναφερόμενος στην 148η συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης φέτος, επεσήμανε ότι η πρόσκληση που έγινε στην τ/κ πλευρά διέφερε από τις προσκλήσεις που έλαβαν άλλα κράτη, καθώς και ότι τους λέχθηκε «ελάτε στις συναντήσεις, συναντηθείτε με τους Ελληνοκύπριους βουλευτές μέσω διαμεσολαβητών».

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Τούρκιγιε», κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ομάδας διαμεσολαβητών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) για την Κύπρο, η οποία έλαβε χώρα στη Γενεύη, με πρωτοβουλία του Ελβετού Laurent Wehrl τέθηκε επί τάπητος πρόταση για συνεργασία στα θέματα κλιματικής αλλαγής και οι σεισμών. Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα η πρόταση αφορούσε τη συνεργασία της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη «βουλή» του ψευδοκράτους, με τον κ. Wehrli να προτείνει ανταλλαγή επισκέψεων στην Κύπρο για συζήτηση θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η εναρμόνιση με την ΕΕ και οι φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με την «Κίπρις», ο κ. Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι όλα τα μέλη της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας απέρριψαν αυτή την πρόταση».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα