Χάσικος: Δεν έχουμε το δικαίωμα νέας αποτυχίας στο Κυπριακό

Την ελπίδα ότι η συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού αποτελεί «την αρχή του τέλους της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε επανένωση της πατρίδας μας», εξέφρασε το Σάββατο ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε εκδήλωση στο Λονδίνο, εκτιμώντας ότι με τη συμφωνία τερματίζεται η «κρίση» που προκλήθηκε στο Μον Πελεράν.

Παριστάμενος στην ετήσια χοροεσπερίδα του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου στο βόρειο Λονδίνο, ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι η προσωρινή αποτυχία κατάληξης στις συζητήσεις

της Ελβετίας για το εδαφικό «μας στενοχώρησε αλλά δε μας απογοήτευσε». Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία της Πέμπτης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί αποτελεί επιβεβαίωση της αισιοδοξίας.

Σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα μίας νέας αποτυχίας», ο κ. Χάσικος είπε ότι στόχος «δεν είναι μια ακόμα ατέρμονη και άγονη διαδικασία αλλά η ορθή επίλυση του εθνικού μας θέματος». Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει «άοκνες προσπάθειες για μια έντιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού» στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

«Ενωμένοι και στοχοπροσηλωμένοι και, κυρίως, με πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αποτυχία στις προσπάθειες για λύση, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μπορούμε να ενώσουμε την Κύπρο, δεδομένου ότι και η Τουρκία δε θα εμμείνει σε θέσεις που δυναμιτίζουν την ενότητα του κράτους και του λαού, στα πλαίσια μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Χάσικος είπε επίσης ότι «αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων» και συμπλήρωσε, παραπέμποντας στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, θα πρέπει να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αρχές και τις αξίες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και να επιτρέπει τη συγκρότηση ενός βιώσιμου, λειτουργικού και σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».

Σημείωσε ότι οι εξελίξεις έχουν φτάσει σε ένα κομβικό σημείο πλέον και ότι ο χρόνος που περνά και οι συνθήκες που σήμερα περιβάλλουν το πρόβλημα δεν αφήνουν περιθώρια απώλειας της ευκαιρίας λύσης που προσφέρεται αυτή την περίοδο. «Απομένει ένα τελευταίο μίλι που για να διανυθεί χρειάζεται η θετική συμβολή της Ελλάδας, την οποία θεωρούμε δεδομένη και κυρίως βεβαίως της Τουρκίας.

«Έχει μεγάλη σημασία να μεταδώσουμε παντού και σε όλα τα κέντρα αποφάσεων αυτή την ανάγκη, αυτό το μήνυμα», συνέχισε ο κ. Χάσικος. «Έφτασε η ώρα που η Τουρκία, αλλά και οι τρίτοι διεθνείς παράγοντες οφείλουν να επιβεβαιώσουν τις διαχρονικές διακηρύξεις τους περί βούλησης λύσης του Κυπριακού. Αντιλαμβάνεστε ότι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε προηγουμένως, χρειαζόμαστε τη στήριξη σας για τη διεκδίκηση των δίκαιων διεκδικήσεων της πλευράς μας στο χώρο όπου ζείτε, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ακόμα περισσότερο στο ρόλο της ομογένειας, λέγοντας ότι οι απόδημοι είναι οι καλύτεροι, οι πλέον ακραιφνείς και οι ιδανικότεροι εκπρόσωποι της Κύπρου στο εξωτερικό. «Εσείς είστε, αν θέλετε, οι πρεσβευτές και οι προβολείς της Κύπρου απ’ άκρου σ’ άκρο της γης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνδράμει το έργο σας, στηρίζει και δίνει έμφαση στην πραγματοποίηση και προβολή των δραστηριοτήτων σας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα