Χάρης: Οι Θεσμοί επιβεβαίωσαν την καλή πρόοδο της Κύπρου

Οι σημερινές αναφορές όλων των Θεσμών του Eurogroup επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πρόοδο που έχει επιτύχει η κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε τηλεφωνικές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες στο SigmaLive ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπως αναμενόταν, ήταν πολύ θετική για την Κύπρο, γεγονός

που επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Από την δική μου πλευρά και παρά το ότι ενημέρωσα το Eurogroup ότι η κυβερνητική θητεία ολοκληρώνεται εντός ολίγων εβδομάδων, τόνισα την ισχυρή διάθεση τω κυπριακών Αρχών να συνεχίσουν την προσπάθεια για να εδραιώσουν την ανάπτυξη και να προωθήσουν περεταίρω την μεταρρυθμιστική ατζέντα», τονίζει.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση το θέμα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας ήταν στην ημερήσια διάταξη, ανάμεσα σε άλλα θέματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν χρειάστηκε να γίνει εκτενής αναφορά σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο σημείο της οικονομίας, με την καλή εικόνα να είχε δοθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα και την προετοιμασία του Euroworking Group.

Εξάλλου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι «γενικά είναι πολύ θετικά τα ευρήματα - θα είναι μικρή η συζήτηση για την Κύπρο», κάτι που είχε προκαταβάλει εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ τo Εurogroup διαπίστωσε ότι "η κυπριακή οικονομία ξεπερνά τις προσδοκίες" τόσο στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στα μάκροοικονομικά στοιχεία, αλλά και την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ωστόσο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί και να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η ανεργία μειώνεται από τα πολύ υψηλά επίπεδα που είχε βρεθεί, αλλά η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ζωτικής σημασίας για την ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Τέλος ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει τον οργανισμό, υπενθυμίζοντας τις επισημάνσεις του Προέδρου και του Επιτρόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα