Χάρης: Διασφαλίσαμε την οικονομική βιωσιμότητα του κράτους

Με το κλιμάκιο των πιστωτών να ετοιμάζει τη νέα «απόβασή» του -μόλις ξεκαλοκαιριάσουμε- στην Κύπρο, ο Υπουργός Οικονομικών διαμηνύει ότι η Κυβέρνηση παραμένει σοβαρή και προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Σε συνέντευξη του στο Σίγμα, ενόψει και της επιστροφής των Τροϊκανών το Σεπτέμβριο, ο Χάρης Γεωργιάδης επισημαίνει πως η πρώτη μετά το μνημόνιο

αξιολόγηση, θα διεξαχθεί σε εντελώς διαφορετική βάση.

"Είναι μια διαφορετικού είδους παρακολούθηση της προόδου, στην περίοδο μετά του προγράμματος. Εκτιμώ πως θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα να επιδείξουμε στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, στον τομέα της πραγματικής οικονομίας. Καταγράφεται πρόοδος και στο μεγάλο ζήτημα των ΜΕΔ", διεμήνυσε ο ΥΠΟΙΚ.

Ψηλά στις ατζέντα θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, που εκκρεμούν ενώπιον την Βουλής. Μεταξύ αυτών, η χαρακτηρισθείσα από την Κυβέρνηση ως "επείγουσα" μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

"Δεν είναι κυρίως για να ικανοποιήσουμε την Τρόικα που χρειαζόμαστε αυτές τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.Τα χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως, πρώτα και κύρια εμείς για να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά εκτροχιασμός", ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός στοχοθέτησε την έγκριση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων εντός Φθινοπώρου, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του επόμενου τριετούς προϋπολογισμού και κυρίως πριν την Πρωτοχρονιά του ’17 οπότε αποπαγοποιούνται αυξήσεις και προσλήψεις στο δημόσιο.

"Δεν θα ήταν πράξη υπεύθυνη, ούτε εκ μέρους της Βουλής, αν αφήναμε ουσιαστικά με την αδράνεια, τα πράγματα να επιστρέψουν στα παλιά. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι με την επαναλειτουργία της Βουλής μετά τις διακοπές, με τις απαραίτητες διευκρινίσεις που θα πρέπει να δοθούν, πως θα είναι σε θέση η Βουλή να δώσει το πράσινο φως", σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη έξοδο της Κύπρου στις αγορές, απάντησε σε όσους μιλούν για δυσμενείς όρους δανεισμού και ψηλό επιτόκιο.

"Αυτό το ψηλό -κατά την άποψη τους- επιτόκιο, είναι το χαμηλότερο με το οποίο δανείστηκε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία. // Δεν πρόκειται ουσιαστικά για καινούριο δανεισμό. Ούτε έχουμε ελλείμματα ή τρύπες να καλύψουμε", ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης. Επισήμανε ότι μπορούμε και πρέπει στο μέλλον να εξασφαλίσουμε ακόμα πιο χαμηλά επιτόκια, μέσα και από τη συνέχιση αναβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης.

Απέρριψε κατηγορηματικά τα περί έλλειψης ρευστότητας."Αυτές τις εποχές, τις έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας.Πλέον έχουμε διασφαλίσει πως θα υπάρχει ασφάλεια, επαρκής ρευστότητα, να μην τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική λειτουργία του κράτους", είπε.

Ερωτηθείς για το εάν η τραπεζική κρίση στην Ιταλία επηρεάζει την Κύπρο, απάντησε αρνητικά, χωρίς -όπως επισήμανε- να προτρέξει σε συμπεράσματα και να προβλέψει τις εξελίξεις που θα καταγραφούν στο τραπεζικό σύστημα ενός άλλου κράτους μέλους της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα