Χάρης: Δεν απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα εξυγίανσης

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θεωρεί πως στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ή δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά και την επιστολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με παρατηρήσεις για το διαρθρωτικό έλλειμμα της Κύπρου.

«Ξεκαθαρίζω με τον πιο έντονο τρόπο πως δεν θεωρούμε πως στην Κύπρο

υπάρχει ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ή δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Κύπρος εδώ και κάποια χρόνια και για το 2017 διαθέτει από τις καλύτερες δημοσιονομικές, μια από τις δύο τρεις καλύτερες δημοσιονομικές, επιδόσεις», ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Γεωργίαδης είπε ότι το Υπουργείο είναι σε θέση να δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ καλές εξηγήσεις που θα επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία του δημοσιονομικού σχεδιασμού της Κύπρου και τη μη ύπαρξη οποιασδήποτε ανάγκης για επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, θεωρεί αχρείαστα και αντιπαραγωγικά. «Θα είχαν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με δεδομένο πως ήδη λειτουργούμε στα όρια του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», υπέδειξε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ικανοποιητικές εξηγήσεις θα δοθούν στην Κομισιόν μέχρι αύριο.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι λόγω της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται, «και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, πως έχουμε περιορισμούς, υπάρχουν ευρωπαϊκές διαδικασίες και δεσμεύσεις που αφορούν τα κράτη μέλη σε σχέση με τα όρια δαπανών που πρέπει να τηρούμε». Δεν είναι, πρόσθεσε, και δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη η διόγκωση των δημοσίων δαπανών ή η παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς δείκτες.

«Αποδέχομαι πλήρως την προειδοποίηση πως πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη συνεπή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών χωρίς να υπάρξει ξανά παρέκκλιση», τόνισε.

Αντικρουόμενα τα συμπεράσματα της Επιτροπής

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτές οι εκτιμήσεις της Επιτροπής βασίζονται σε μια πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία αμφισβητείται, και για την οποία είναι προγραμματισμένη αναθεώρηση.

Πρόσθεσε ότι οι παρατηρήσεις προέρχονται μέσα από μια μεθοδολογία στη βάση διαρθρωτικών παραμέτρων, όχι πραγματικών παραμέτρων, που προφανώς δίνει αντικρουόμενα συμπεράσματα.

«Το γεγονός πως για ένα κράτος μέλος όπως η Κύπρος με τόσο καλές δημοσιονομικές επιδόσεις, στις πρώτες δύο τρεις θέσεις με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, προκύπτει μέσα από αυτή τη μεθοδολογία ότι χρειάζεται επιπρόσθετα μέτρα, είναι καλό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την αναθεώρηση αυτή της πολύ στρεβλής μεθοδολογίας», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι δεν είναι εκτίμηση, αλλά είναι δεδομένο ότι η Κύπρος κατέχει πλέον από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις και ότι έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Άλλα κράτη έχουν ελλείμματα του 3 και 3,5 τοις εκατόν, για τα οποία αυτή η μεθοδολογία δεν αναδεικνύει ζήτημα, ενώ αναδεικνύεται ζήτημα για ένα κράτος με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», είπε και πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται η διαφοροποίηση της μεθοδολογίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα