Χαραλαμπίδης: Οι Τούρκοι περιμένουν δική μας υποχώρηση

Για τη κρίσιμη εβδομάδα η οποία ξεκινάει από αύριο, για το Κυπριακό, μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα, ο Δρ. Διεθνών Σχέσεων Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Όπως είπε, μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να δει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συζήτηση ρώτησε ο Πρόεδρος εάν υπάρχουν προοπτικές να αλλάξει η τουρκική στάση, πάνω στα θέματα της ασφάλειας.

«Η απάντηση του Τούρκου Υπουργού ήταν η εξής: «η γυναίκα μου είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου, και εάν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός

από την Κύπρο θα με θεωρεί προδότη.», είπε.

Υπάρχει μια κουλτούρα στην Τουρκία, ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, που θεωρεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προδοσία.

Ο κ. Χαραλαμπίδης, ανέφερε ότι εάν ο Ερντογάν με τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Κούρδους, αποδεχθεί αποχώρηση στρατευμάτων, θα δημιουργήσει ακόμη ένα πρόβλημα με τους Κεμαλιστές, οι οποίοι έχουν πιο ακρέαιες θέσεις στο Κυπριακό.

Όσον αφορά τη τελευταία τουρκική πρόκληση με την «αιχμαλωσία» κυπριακής ιδιοκτησίας σκάφους και τη σύλληψη πέντε ψαράδων, ο κ. Χαραλαμπίδης, τόνισε πως με αυτό η Τουρκία θέλει να στείλει ένα μήνυμα «πως εδώ υπάρχει ένα «κράτος» που ασκεί εξουσία, παράνομη για το Διεθνές Δίκαιο, «νόμιμη» κατ΄ αυτούς, και μπορεί να την επιβάλει».

Οι τούρκοι, είπε, αναμένουν δική μας υποχώρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα