Χάος για το μεταναστευτικό - Αιχμές Γιούγκερ σε ΕΕ

Μετά τις σκηνές χάους που επικράτησαν στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, αλλά και τις χιλιάδες ζωές μεταναστών που «χάθηκαν» το 2015, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούγκερ, αποφασίζει να πάρει θέση στο μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ σε άρθρο που δημοσιοποίησε την Κυριακή, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόρριψη που δέχονται οι πρόσφυγες από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Την ίδια ώρα αφήνει αιχμές στους πολιτικούς της άκρας Δεξιάς και της άκρας

Αριστεράς που τρέφουν έναν λαϊκισμό που παράγει μόνο αγανάκτηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

«Η Ευρώπη ήταν πάντα για μένα μια κοινότητα αξιών και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό», γράφει χαρακτηριστικά.

«Αυτό δεν είναι Ευρώπη»

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την απόρριψη που δέχονται οι πρόσφυγες από μέρος του πληθυσμού, υπερτονίζει ότι «Αυτό δεν είναι Ευρώπη».

«Ανησυχώ όταν μιλάμε για τη μετανάστευση, για ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν την τύχη, όπως εμείς να γεννηθούν σε κάποια πλούσια χώρα με σταθερότητα. Με ανησυχεί όταν βλέπω την απόρριψη μέρους του πληθυσμού προς αυτούς τους ανθρώπους. Προσφυγικά στρατόπεδα, σκάφη γεμάτα ανθρώπους, βία κατά των αιτούντων άσυλο... όχι αυτό δεν είναι Ευρώπη».

Μόνο σήμερα η Ιταλία διέσωσε πάνω από 2000 μετανάστες

Το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας διέσωσε περίπου 2200 μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην οποία συμμετείχαν έξι ιταλικά σκάφη και ένα νορβηγικό.

Οι μετανάστες στο σύνολο τους περίπου 3000, εντοπίστηκαν σε σαπιοκάραβα και φουσκωτές λέμβους που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πλήρωσαν το ποσό των 2000 ευρώ ο καθένας στους διακινητές. Στα πλοιάρια επέβαιναν 10 φορές περισσότεροι άνθρωποι και πολλοί αναγκάστηκαν να στριμωχτούν στο αμπάρι.

Μάλιστα οι διακινητές απαιτούσαν χρήματα για να τους επιτρέπουν να βγαίνουν για να αναπνέουν.

Επεισοδιακή διέλευση μεταναστών από την Ελλάδα στα Σκόπια

Επεισοδιακή ήταν η διέλευση μεταναστών από την Ελλάδας στα Σκόπια, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονταν στα σύνορα, επιθυμώντας να περάσουν στη γειτονική χώρα, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Το απόγευμα του Σαββάτου μάλιστα, πάνω από 1.500 πρόσφυγες παρέκαμψαν τον κλοιό, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να προσπαθούν να τους εμποδίσουν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και με γκλομπς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση πλέον φαίνεται να ομαλοποιείται.

Τζεντιλόνι: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ή συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει»

Την ίδια ώρα αιχμές κατά της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος αφήνει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ή η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο με θέμα το μεταναστευτικό.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες του Δουβλίνου.

«Οι μετανάστες δεν φτάνουν στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στην Ουγγαρία, αλλά στην Ευρώπη. Και οι κανόνες υποδοχής πρέπει να εξευρωπαϊσθούν» τονίζει ο Ιταλός υπουργός.

«Η Κομισιόν προσπάθησε να δώσει ώθηση σε μια κοινή ατζέντα μετά την έκτακτη σύνοδο που ζητήθηκε από την Ιταλία, αλλά τώρα στην ατζέντα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση και στήριξη», τονίζει.

Γκάμπριελ: Zητεί από την ΕΕ νέα πολιτική χορήγησης ασύλου

Η πολιτική της χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενοποιηθεί και να ενισχυθεί και οι πρόσφυγες να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο μεταξύ των χωρών, γράφουν σήμερα σε άρθρο τους ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

"Η αντίδραση που υπήρξε μέχρι τώρα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων που η Ευρώπη πρέπει να έχει απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό", γράφουν οι δύο ισχυροί άνδρες.

Εν αναμονή της συνάντησης Μέρκελ – Ολάντ

Συνάντηση με αντικείμενο τα κύματα προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά στην Ευρώπη θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί πιό γρήγορα και ενωμένα για να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων που επιδεινώνεται εν μέσω καταγγελιών από τη Γερμανία ότι κουβαλάει ένα υπερβολικά βαρύ φορτίο αιτούντων άσυλο.

Follow @KonstantinaNeo !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα