Χαιρετίζει ο Μπαν Κιν Μουν την απόφαση για εκσκαφές

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε την απόφαση για «Άδεια» στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για εκσκαφές σε 30 «στρατιωτικές περιοχές» στα κατεχόμενα, με στόχο την ανεύρεση αγνοουμένων, έδωσε ο κατοχικός στρατός.

Την "άδεια" του τουρκικού κατοχικού στρατού για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός "στρατιωτικών ζωνών" και την δωρεά 75.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κατά την συνάντησή του με το Τ/κ μέλος της ΔΕΑ, Γκιουλντέν Πλουμέρ

Κιουτσιούκ και το τρίτο μέλος της Επιτροπής, Paul Henri Arni.

Νωρίτερα ο κ. Ακιντζί είχε επαναλάβει την κοινή έκκληση που είχε απευθύνει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για αγνοούμενα πρόσωπα να τις καταθέσουν. “Αυτή η αιματοβαμμένη πληγή είναι πληγή και των δύο πλευρών και θεωρώ πως η βοήθεια για να κλείσει μια ώρα αρχύτερα είναι ανθρώπινο καθήκον”, είχε δηλώσει. Ως “προεδρία” του ψευδοκράτους, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, αποφάσισαν να δώσουν 75.000 ευρώ στην ΔΕΑ.

Χαιρετίζει η Κυπριακή Δημοκρατία

Την "αδειοδότηση" σχολίασε με ανακοίνωση και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία χαιρέτισε την απόφαση του τουρκικού στρατού, να επιτρέψει πρόσβαση για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα και ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Τη χαρακτήρισε ως μια θετική εξέλιξη και επισημάνθηκε πως “αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και πιο συγκεκριμένα στην παροχή απρόσκοπτης πρόσβασης στα αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς επίσης και στην ανεύρεση χώρων ταφής, όπου μετακινήθηκαν οστά”.

Ανακοίνωση ΔΕΑ

Η ΔΕΑ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η Τουρκία παραχωρεί πρόσβαση σε λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα για εκσκαφές για αγνοούμενους. Στην ανακοίνωση της ΔΕΑ γίνεται λόγος, στον τίτλο, για σημαντική πρόοδο (breakthrough).

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι σήμερα ο Τ/κ ηγέτης γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι η Τουρκία έχει επισήμως συμφωνήσει να παρέχει πρόσβαση σε ομάδες της ΔΕΑ σε τριάντα σημεία όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν θαμμένοι αγνοούμενοι σε "στρατιωτικές περιοχές στη βόρεια περιοχή της Κύπρου".

`Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πρόσβαση θα ολοκληρωθεί σε περίοδο τριών χρόνων με έναρξη των εργασιών τον Ιανουάριο του 2016. Θα γίνονται εκσκαφές σε δέκα σημεία το χρόνο.

Η ΔΕΑ στην ανακοίνωση τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα επισπεύσει το ανθρωπιστικό της έργο και εκφράζει ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτή η σημαντική πρόοδος.

30 άδειες, 10 σημεία το χρόνο

Ο Εκπρόσωπος της ΔΕΑ Νέστωρας Νέστωρος δήλωσε στο Sigmalive ότι πρόκειται για παροχή 30 αδειών «και θα γίνονται 10 ανασκαφές το χρόνο». Πρόσθεσε ότι «έχουμε τη λίστα με τις περιοχές και θα αποφασίσουμε κατόπιν συζήτησης, σε ποια 10 σημεία θα γίνουν εκσκαφές το 2016».

Ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτης Φωτίου δήλωσε στο Sigmalive ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να αρχίσει τη διαδικασία, μόλις το επιτρέψει ο κατοχικός στρατός.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα