Χαιρετισμός Αναστασιάδη στην Εθνική επέτειο της Ρωσίας

Στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Κύπρο και Ρωσία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, κατά την εκδήλωση της Εθνικής Επετείου της χώρας.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες» και επαναβεβαίωσε «το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων» τους.

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ο λαός της Κύπρου εκτιμούν τα μέγιστα τη θέση αρχής που τηρεί διαχρονικά η Ρωσία στο Κυπριακό. Η Ρωσία είναι ένας σταθερός υποστηρικτής των προσπαθειών για επίτευξη μιας δίκαιης λύσης που θα τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή και θα επανενώσει τη χώρα και το λαό της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μια επανενωμένη Κύπρος αισιοδοξούμε ότι θα αποτελέσει μοντέλο και παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή, αφού μια λύση στο Κυπριακό δεν θα είναι επωφελής μόνο για την Κύπρο και το λαό της», αλλά και στην ταραχώδη γειτονιά μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει κοινές προκλήσεις, όπως είναι η τρομοκρατία, και πρόσθεσε πως μόνο μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και συνένωση δυνάμεων μπορεί να αντιμετωπιστούν.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Κύπρος θα στηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, εφόσον μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί επωφελής και για την ίδια την ΕΕ. Τόνισε ακόμη ότι, όπως και ο ίδιος αναφέρει κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό και κανείς δεν έχει να κερδίσει αν η Ρωσία αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία ΚύπρουΡωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την περαιτέρω επέκταση του ήδη ευρύτατου θεσμικού πλαισίου συνεργασίας τους και να εργαστούν για την ενίσχυση αυτών των αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

«Οι επιχειρηματικές σχέσεις, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση και οι πολιτιστικές ανταλλαγές στηρίζονται και προωθούνται συστηματικά σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του ανώτατου επιπέδου», είπε ο Πρόεδρος.

Τέλος, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της ενεργούς ρωσικής κοινότητας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «η συμβολή της στην οικονομία της χώρας, όπως επίσης και η συμβολή της στον πολιτιστικό πλούτο του κυπριακού κοινωνικού φάσματος, είναι πράγματι ανεκτίμητη».

Keywords
Τυχαία Θέματα