«Μπέρδεμα» λέει η κυβέρνηση για τα νηπιαγωγεία - Θετική για επιδότηση από 2024

Εν μέσω διαμαρτυρίας των μελών του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης έξω από τη Βουλή και στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, συνεδρίασε σήμερα η αρμόδια Επιτροπή, η οποία έθεσε επί τάπητος το νομοσχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην πρώτη της τοποθέτηση, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, αναφέροντας ότι αποτελεί σύσταση της Κομισιόν στα κράτη-μέλη, με την

Κύπρο να είναι η τελευταία χώρα που δεν έχει διετή υποχρεωτική δωρεάν φοίτηση πριν από την είσοδο των μαθητών στο Δημοτικό.

Η Υπουργός εξήγησε ότι το μπέρδεμα με τους επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα έγκειται στον όρο «υποχρεωτική», εξηγώντας ότι όταν το παιδί γίνει τεσσάρων ετών, ο γονέας είναι υποχρεωμένος να το εγγράψει σε όποιο νηπιαγωγείο θέλει (δημόσιο, κοινοτικό ή ιδιωτικό).

Το κράτος, υπέδειξε η κ. Μιχαηλίδου, «διασφαλίζει τη δωρεάν εκπαίδευση και διευκολύνει τη φοίτηση στα ιδιωτικά (σ.σ. Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ ανέφερε ότι τα 7,5 εκατομμύρια από τα 12,4 που θα ληφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρονιά 2025-2026, θα δοθούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία).

Θέλουμε, είπε η Υπουργός, να λειτουργεί η ιδιωτική παράλληλα με τη δημόσια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι έχει αποφασιστεί η επιχορήγηση της φοίτησης στα ιδιωτικά, χωρίς κανένα κοινωνικοοικονομικό κριτήριο.

Τα αιτήματα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων

Ενώπιον της Επιτροπής, εκ μέρους του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, ο Πολύβιος Πολυβίου έθεσε τα τρία κύρια αιτήματα των επαγγελματιών:

Διασφάλιση ότι οι βρεφονηπιακοί-παιδοκομικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία που δεν έχουν υποχρεωτική προδημοτική, θα συνεχίσουν να λειτουργούνΈναρξη της επιδότησης των διδάκτρων από τη χρονιά 2024-2025 και όχι από το 2025-2026 όπως προνοείταιΗ ηλικία επιδότησης να αυξηθεί στα πέντε χρόνια, όχι στα τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες που προνοείται για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του σχεδίου

Απαντώντας στην Υπουργό, ο κ. Πολυβίου είπε ότι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία δεν έλαβαν μέρος στη διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας με την Κομισιόν, ζητώντας «έστω και την υστάτη» να κληθούν για διαβούλευση.

Σε σχέση με το δεύτερο αίτημα, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι αυτό είναι κάτι που άπτεπται των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι θετική, με κάποιους όρους. Όπως είπε, θα έχει η ίδια επαφή με την Υφυπουργό για το ζήτημα.

Όσον αφορά στην επέκταση της επιχορήγησης μέχρι τα πέντε έτη, είπε ότι είναι κάτι που «δεν το συζητούμε». Εφόσον θα υπάρχει υποχρεωτική εκπαίδευση, είπε, θα καλύπτουμε μέχρι την υποχρεωτική. «Καμία Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα το αποδεχτεί, καμία κυβέρνηση», είπε.

Καταλήγοντας, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό για λόγους χρονοδιαγράμματος, το νομοσχέδιο να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια το συντομότερο.

Εκ μέρους του Υφυπουργείου, ο Φάνος Κουρουφέξης απάντησε στα περί επιδότησης από τη χρονιά 2024-2025, λέγοντας ότι το σχέδιο μπορεί ν’ αρχίσει από τον προσεχή Σεπτέμβρη και είναι κάτι που θα συζητηθεί.

Όπως σημείωσε, εξάλλου, είναι σε εξέλιξη καταρτισμός ολοκληρωμένης στρατηγικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με αξιοποίηση εργαλείου τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους, σε σχέση με δράσεις για εξασφάλιση ποιοτικής και προσιτής εκπαίδευσης για όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά, από την ηλικία μηδέν, μέχρι να πάνε στο Δημοτικό.

Διαβάστε επίσης: Έξω από τη Βουλή οι νηπιαγωγοί – «Ιδιωτική Προδημοτική=Ποιοτική» (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα